Tradiční české Vánoce vrátí do centra Prahy sváteční pohodu a zvyky

Do centra Prahy se po dvou letech vrací sváteční pohoda tradičních českých trhů. Pražané i návštěvníci metropole se mohou těšit na vánoční trhy plné českých zvyků, typických pokrmů, bohatě zdobený strom i dobré jídlo. Hosté trhů ochutnají poprvé ´svařák´ vyrobený z vína Chateau Valtice. Vánoční trhy se letos budou konat pouze na Staroměstském náměstí od soboty 27. listopadu a potrvají do 6. ledna 2022. Menší trhy pak najdou zájemci na náměstí Republiky od 27. listopadu do 26. prosince 2021.

Organizátorem největších vánočních trhů v České republice je již posedmnácté společnost Taiko.

 „Jsme rádi, že můžeme po dvou letech opět nabídnout návštěvníkům centra Prahy tradiční trhy. Přestože ani teď nevíme, zda vůbec budou, snažili jsme se je připravit tak, aby jejich návštěvníci zapomněli na všechny negativní situace, které nás obklopují a užili si krásné sváteční chvíle. Věřím, že hosté trhů budou respektovat všechna nařízení a my pro ně připravíme bezpečné prostředí,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která je organizátorem trhů na Staroměstském náměstí v Praze 2021.

„Velmi nás těší, že se letos podařilo Vánoční trhy na Staroměstském náměstí pro veřejnost otevřít. Věřím, že tak podpoříme lepší náladu ve společnosti i drobné prodejce s českými výrobky, kteří je na trzích mohou nabídnout,“ říká Jan Chabr, radní hlavního města Prahy.

Vánoční trhy nabídnou moravské víno i svařák  a klobásy z českého masa

Největší vánoční trhy v České republice exkluzivně nabídnou svařené víno vyrobené z moravských hroznů. Ve spolupráci s Chateau Valtice, které budou na trzích prodávat Svatovavřinecké a Rulandské bílé víno v lahvích s logem Vánoční trhy Praha, připraví organizátoři speciální domácí ´svařák´. Jeho součástí bude sirup podle vlastní receptury, který ve spojení s vínem z Valtic propůjčí ´svařáku´ tradiční chuť. Jak zdůrazňuje ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný, základem je kvalitní víno: 

„Jsem toho názoru, že není pro vinaře ani vhodné jakostní víno urážka, když se z něj připraví dobrý svařák. Na kvalitní svařák prostě potřebujete slušné víno. Vybrali jsme Svatovavřinecké také proto, že víno z této odrůdy má krásný jemný nádech sušených švestek a čerstvých povidel. To v našem svařáku doplní příjemné tóny punče, skořice a medu. Kvalitní svařák by měl být slaďounký, ale ne přeslazený. Jemné koření by nemělo úplně zabíjet chuť vína, ale jen doplňovat, jak ve vůni, tak i v chuti,“ upřesňuje.

Přímo na trzích bude k zakoupení také originální sirup na přípravu svařeného vína, s logem Vánoční trhy Praha pod názvem Sirup ze 100doly z Valtic. Svařené víno i další pochutiny si návštěvníci trhů vychutnají již tradičně z kompostovatelného nádobí.

Největší Vánoční trhy kladou vysoký důraz na české suroviny a výrobky. Hosté trhů si tak mohou pochutnat na klobásách z českého masa, na klasickém českém trdelníku, cukroví od tuzemských výrobců a gurmáni si mohou pochutnat na ústřicích a šnecích.

Vánoční trhy v přírodním stylu

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí se letos obléknou do tradičních barev s přírodními odstíny. Dominantní bude bílá a zlatá, kterou doplní hnědá s přírodními prvky. Střechy prodejních domků zůstanou čistě bílé, ve štítech je budou lemovat jehličnaté girlandy se zlatými a hnědými koulemi doplněné o přírodní šišky. Štíty stánků ozdobí věnce ve stejném stylu. Shodná výzdoba se promítne také na vyhlídkovém mostě, kde vytvoří tisíce světel zlatou střechu. Jako oblíbené fotopointy poslouží brána ve tvaru třímetrového věnce s malým mostkem a dřevěný stromek. Na Staroměstském náměstí bude
77 prodejních míst.

Vánoční strom letos přicestoval z obce Pěnčín v Libereckém kraji, kde rostl 54 let do výšky 22 metrů.
Na Staroměstské náměstí dorazil v pondělních nočních hodinách. Jeho kácení, převoz a instalaci i letos zajišťovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP). „Logisticky to byla poměrně náročná akce, k naší spokojenosti ale všechno proběhlo podle plánu. Teď už strom zdobíme, aby
od prvního adventního víkendu mohl zářit na Staroměstském náměstí. Letos ho ozdobí šest kilometrů světelných řetězů, dvoumetrová špice na vrcholu, čtyřicet světelných vloček a několik set vánočních koulí v barvách loga hlavního města, tedy v červených a zlatých odstínech,“
popsal Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP.

 

Vánoční trhy se letos budou konat za přísných hygienických nařízení kvůli pandemii COVID-19. Organizátoři zrušili, vzhledem k situaci, již začátkem týdne program, který byl již naplánovaný na celou dobu trvání trhů. Alternativou je reprodukovaná hudba spojená se soutěží. V prostoru trhů si nakoupí občerstvení dle aktuálních nařízení pouze návštěvníci, kteří se prokážou platným očkováním, nebo prodělanou nemocí COVID-19 (180 dní po nákaze). U každého prodejního místa i v prostoru trhů umístí prodejce nádoby s dezinfekčními prostředky a prodejní plochu bude pravidelně dezinfikovat. Mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy budou nejméně 2 metry volného prostoru. Informace o aktuálních covidových opatřeních si mohou návštěvníci trhů přečíst na informačních tabulích umístěných v rámci tržiště. Všechna nařízení se mohou během trvání trhů aktuálně měnit.

Provozní doba prodejních stánků

  • Prodejní stánky s širokým produktovým sortimentem i občerstvením budou otevřené na:
  • Staroměstském náměstí a náměstí Republiky každý den od 10 do 22 hodin.
  • Vyhlídkový most bude zavřený pro veřejnost pouze v noci ze Silvestra na Nový rok (31. 12. 2021 – 1. 1. 2022) v době
    od 22 do 9 hodin.

 

Průběžné informace o Vánočních trzích najdou všichni zájemci na www.trhypraha.cz.

Z důvodu vládních opatření souvisejících s nemocí COVID-19 se konání Vánočních trhů může v jejich průběhu měnit.