Staroměstské náměstí letos ozdobí smrk z Ústeckého kraje

Do centra metropole letos přijede vánoční strom z Ústeckého kraje. Do výšky zhruba pětadvaceti metrů rostl 58 let. Smrk vzešel z šestadvaceti tipů, které zaslala veřejnost po výzvě organizátora pražských trhů, společnosti Taiko. Vítězný strom do Prahy dorazí z malé vesnice nedaleko České Kamenice. Kácení, převoz a následné zdobení bude již tradičně v režii společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Smrk ztepilý roste na obecním pozemku. Do soutěže Hledá se strom ho přihlásil majitel blízkého domu

z důvodu bezpečnosti. Jehličnan dosáhl odhadem nejméně pětadvaceti metrů a majitel se obává, že by mohl spadnout.

„Strom sázel táta, když se narodila moje sestra, takže stáří víme přesně, bylo to před 58 lety. Protože je krásný, napadlo nás s dcerou Valerií, že by byl hezký na Staromák,“ upřesňuje Petr Kubica.

 

 Smrk už prohlédl dendrolog a podle předběžné zprávy je v pořádku.

 Společnost Technologie hlavního města Prahy bude letos vánoční strom na Staroměstské náměstí zajišťovat už třetím rokem.

„Na základě víceleté zkušenosti už víme, že se jedná o logisticky velmi náročnou akci. Jsme ale zároveň rádi, že máme tu čest se na ní podílet a je to jeden z nejprestižnějších úkolů pro naši společnost. Když pak strom poprvé rozsvítíme a pozorujeme rozzářené oči kolemjdoucích, víme, že to za tu snahu několika desítek našich lidí a partnerů stálo,“ říká Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy.

Soutěž Hledá se strom vyhlásil organizátor trhů již podvanácté a zájemci zasílali svoje tipy z celé republiky. Vítěz obdrží symbolickou finanční odměnu deset tisíc korun.

Pokud vše půjde podle plánu, strom by se měl rozsvítit na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 26. listopadu 2022, kdy také začnou Největší Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.

 

Více informací o trzích a podmínkách soutěže najdete na http://www.trhypraha.cz/vanocni-strom/