Sport a koronavirus

V současné těžké době, která postihuje celý svět a nejvíce postiženými částmi jsou Evropa a Spojené státy, se dostával sport na druhou kolej. Je především důležité zdraví, a to nejen sportovců, ale i diváků, a to ve většině evropských států i zámořských je sport zastaven.
Nyní pomalu slyšíme konkrétní termíny akcí v různých sportovních disciplínách, a to také v lehké atletice. Dokonce již byl vypsán termín Memoriálu Josefa Odložila. Domníváme se, že především na vedoucích činitelích sportovních organizací a závodů je upřednostnit zdravotní hledisko nad hlediskem komerčním.
I nás, zpravodajský web www.cysnews.cz postihla tato situace ve ztrátě návštěvníků, a tedy i příjmů pro provoz. Přesto se stavíme na stranu omezení vrcholového sportu, stejně tak omezení masového sportu a pozastavujeme se nad tím, že sportovní organizace v České republice nevnímají signály z jiných evropských států a v jiných sportovních organizací, včetně a především Mezinárodního olympijského výboru.

Olympijské hry


Určité signály jsou, že byly přesunuty Olympijské hry, současně Světová atletika odsunula možnost splnění atletických limitů na příští rok. Francouzské ministerstvo sportu odsunulo všechny velké aktivity na září a největší motoristický podnik – Formule 1 – svou sezonu zahajuje až v červenci a bez diváků. Především zde u Formule 1 je vidět velká obezřetnost, protože dochází k minimálnímu kontaktu jezdců a týmy jsou po celou sezonu jako jedna rodina, tudíž riziko přenosu nákazy koronaviru je minimální a přesto je termín zahájení sezony pozdní.


Samozřejmě chápeme, že mladí a zdraví sportovci jsou doslova „nadrženi“ na své sportovní výkony a jelikož oni nejsou v ohrožené skupině, nevnímají tuto pandemii jako ohrožující. Mělo by být právě na jejich trenérech, organizátorech mítinků a představitelů sportovních svazů, aby sportovce správným směrem usměrnili. Vždy musí převážit sportovní a lidské hledisko nad komerčním ziskem.

 


Na závěr

Na závěr jeden příklad za všechny: V jakékoliv atletické soutěži a mluvím zde o České republice, kde je plánován start soutěží na 1. června, se sejde minimálně 12 závodníků, k tomu připočítejme rozhodčí a trenéry. V České republice se věk rozhodčích pohybuje od 60 let výše. Představme si, že jeden z aktérů bude pozitivní na COVID 19. Co se po závodech stane? Nechci nikoho strašit, jen upozorňuji. Což považuji za důležité v novinářské práci. Přesto, pokud se tyto závody rozběhnou, budeme jako zpravodajský web informovat o výsledcích, jako je tomu už deset let.