Služka vstoupila do českých kin. Drama o lásce dvou dívek se natáčelo v Pardubickém kraji

V pardubickém kině CineStar proběhla v úterý 14. března exkluzivní česká předpremiéra celovečerního snímku Služka, který vznikl v česko-slovenské koprodukci, a filmaři jej z velké části natáčeli přímo zde v Pardubickém kraji.

Film je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové, která je společně s režisérkou Marianou Čengel Solčanskou i spoluautorkou scénáře.

Historické drama pojednává o dvou dívkách zmítaných problémy dospívání a citovou nejistotou, které se rozhodnou podlehnout vzájemné přitažlivosti bez ohledu na rozdíly v jejich sociálním postavení a národnosti. Zatímco se v roce 1918 svět koupe v krvavé válce, zápasí služka a panská slečna o právo svobodně žít a milovat. V hlavních rolích účinkují Dana Droppová, Radka Caldová, Anna Geislerová, Vica Kerekes, Karel Dobrý, Zuzana Mauréry, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč a Marko Igonda.

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje vybraná audiovizuální díla, která se nějak váží k našemu kraji, v tomto případě byla vazba zcela evidentní, protože produkce si pro natáčení vybrala zámek ve Slatiňanech, kde již v době jednání s produkcí bylo deklarováno, že se tam natočí naprostá většina záběrů. Natáčení probíhalo ve složitých podmínkách covidové pandemie na podzim roku 2020 a na jaře 2021. Kromě 29 natáčecích dní ve Slatiňanech se točilo i dva dny v Železných horách a jeden den v Holicích,“ uvedl k premiéře filmu Alexandr Krejčíř, člen rady Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.

Regionální filmová kancelář Pardubického kraje East Bohemia Film Office spolupracovala s produkcí Bright Sight Pictures od roku 2019 – vytipovala další vhodné lokace pro natáčení v kraji, například kostel sv. Martina v Holicích, zprostředkovala kontakty na ubytování, catering, stavbu kulis či vyhlášení komparzu.

Komparzisté byli převážně ze Slatiňan, Chrudimi, Pardubic a blízkého okolí.

Právě East Bohemia Film Office ve spolupráci s produkcí a distributorem zorganizovala předpremiéru filmu v Pardubicích.

 

Do kin přichází film Služka

Od hřebčína ve Slatiňanech rekreačním lesem ke dvěma rozhlednám a třem rybníkům