Safari expresem mezi stády afrických a asijských kopytníků

 Letos byla v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava zahájena již desátá sezóna provozu safari. Zájemci si tak mohou opět užít projížďku přímo mezi zvířaty, kterých je ve třech rozlehlých výbězích aktuálně více než stovka.

Safari v ostravské zoologické zahradě bylo otevřeno v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy o celkové rozloze cca 6 hektarů, v nichž žije přes 110 zástupců africké a asijské fauny ve více než 10 druzích.

Návštěvníci se mohou projet safari expresem každý den v době od 10 do 17:40 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště se nachází pod výběhem žiraf u expozice Tsavo.

Safari expres začíná svou jízdu ve výběhu Afrika, kde je k vidění stádo antilop losích. Aktuálně jsou v něm dvě mláďata narozená letos v květnu. Dvě mláďata jsou i ve stádě vzácných vodušek abok vyznačujících se výraznou pohlavní dvojtvárností – dospělý samec má rohy, tmavou srst a bílou skvrnu na zátylku, samice mají nenápadné světle hnědé zbarvení a jsou bezrohé. Nejvyššími obyvateli výběhu jsou dvě žirafy Rothschildovy (samec a samice), ke kterým by měly během prázdnin přibýt další dvě samice. Kopytníky doplňuje i zástupce ze skupiny ptáků, a to přímo ten největší – pštros dvouprstý.

Z Afriky míří safari expres do výběhu Persie.

V něm žije početné stádo vzácného asijského osla onagera čítající momentálně 15 jedinců. Vzhledem k tomu, že většina chovných samic je březích, rozroste se stádo v průběhu léta o několik mláďat. Výběh obývají i dva samci ohroženého daňka mezopotámského. Třetím druhem ve výběhu je trio samců drobné gazely perské, zvané též džejran.

Onageři_foto E.Gombala

Největším výběhem s nejvíce zvířaty je výběh Indie. Jsou zde chovné skupiny jelenů barasinga a axisů indických, dále skupina antilop nilgau pestrých se dvěma letošními mláďaty, početné samčí stádo antilop jeleních, skupina čtyř samců jelínků vepřích a tři samice buvolů domácích. Ve skupině nilgau je v letošním roce nový mladý samce, který postupně získává typické modrošedé zbarvení, kterým se výrazně liší od hnědě zbarvených samic.

Žirafa Rothschildova_foto E.Gombala

Po výjezdu ze safari jedou soupravy kolem Rododendron parku, kde postupně dokvétají pěnišníky a azalky, také výběhu siků vietnamských, kde jsou dvě letošní mláďata, a v neposlední řadě kolem výběhu zeber Grévyho.

 

Foto a video  autor Enrico Gombala.