Prskavec hattrickem z Troje králem kajakářů na Světovém poháru

První medailisté letošního Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji jsou známí. Kategorii kajakářů suverénně ovládl Jiří Prskavec. Do finále kajakářek se z domácího týmu probojovala jenom Antonie Galušková, která nakonec vybojovala 9. místo. Vyhrála Polka Klaudia Zwolinská.

K1 ženy

Sobota přinesla nesmírně napínavé finále kajakářek. Závěrečnou jízdu naprosto famózně zajela Polka Natalia Pacierpniková. Zvládla i těžkou střední pasáž a zajela čistou jízdu, přičemž zaznamenala do té doby nejlepší čas dne 102,49 s. Další závodnice pak více chybovaly. Překvapivě vedoucí Polku Pacierpnikovou mohla z nejvyššího stupně sesadit jen poslední závodnice v startovním poli, její krajanka Klaudia Zwolinská. Ta nejprve v horní části ztrácela, čistá jízda, a hlavně mohutné záběry ve spodní části tratě ji však vyšvihly do čela v čase 100,58 s. Soutěž kajakářek tak překvapivě skončila polským doublem, Jessica Foxová bere třetí místo.

Jediná česká zástupkyně Antonie Galušková také nepředvedla ideální jízdu. Rovněž chybovala na brance 9, časově hodně ztratila v klíčové střední pasáži na brankách 17–19 a navíc se dotkla na brance 20.

„Od začátku až do té brány 20 to bylo super, pak mě tam ale podržel válec, tam jsem nějakých šest vteřin mohla nechat a určitě mě to stálo lepší umístění. Ale je to moje první finále Světového poháru vůbec,“ řekla Antonie Galušková, která nakonec skončila devátá.

K1 muži

Kategorii kajakářů opět ovládl Jiří Prskavec, který předvedl čistou jízdu a vyhrál po semifinále i finálový závod s časem 90,42 s. Druhou pozici získal italský závodník Giovanni De Gennaro výkonem 90,87 a třetí místo si z Prahy odnáší Francouz Mathieu Biazizzo (92,01 s).

Vít Přindiš si zapsal 7. místo a Vavřinec Hradilek finálovou desítku uzavřel.

„Vítězství je moc příjemné, navíc jsem jím završil svůj hattrick tady z Troje, vyhrál jsem tu poslední tři velké závody. Navíc dnes to bylo umocněné o to, že tohle byl můj desátý závod, podesáté jsem se dostal do finále, ale poprvé jsem semifinále vyhrál a ve finále jsem startoval jako poslední. Vítek jel přede mnou a moderátoři to úžasně vyburcovali a bylo dost těžké se při tom zkoncentrovat. Nahoře mi to úplně nevyšlo a až do cíle jsem to vlastně doháněl. Jsem strašně rád, že jsem to vydržel, dole mě to už hrozně bolelo. Ale je vidět, že forma přichází a z toho mám tu největší radost. Je to ujištění, že je člověk dostatečně rychlý a je tam, kde by měl být. Mám ještě měsíc a půl na to formu vyladit, ale myslím, že jsem na správné cestě a za to jsem hodně rád,“ pochvaloval si zlatý Jiří Prskavec.

„První polovinu jsem zajel hezky, ale pak mi to přestalo vycházet. Neklouzalo mi to tak, jak bych chtěl. Před finále jsem si říkal, že předvedu rychlou jízdu, aby to Jířa na startu slyšel a trochu ho potrápil, ale nepovedlo se to. Měl to lehčí,“ smál se Vít Přindiš.

Výsledky zde https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/prague-2021/results

Program 3. závodního dne:

Neděle, 13. června

09:00 – 11:05 Semifinále C1Ž, C1M

11:05 – 11:30 Přestávka

11:33 – 12:42 Finále C1Ž, C1M

12:48 – 13:01 Slavnostní předávání cen C1Ž, C1M

14:45 – 15:57 Kvalifikace Extreme slalom K1Ž, K1M

16:03 – 17:10 Finále Extreme slalom K1Ž, K1M

17:20 – 17:35 Slavnostní předávání cen Extreme slalom K1Ž, K1M

 

Foto: Iva Roháčková