Před maturanty jsou i hlavní termíny Národních srovnávacích zkoušek

 Uchazeči o studium na vysoké škole, kteří v rámci přijímacího řízení podstupují Národní srovnávací zkoušky, mají před sebou poslední tři termíny pro absolvování testů. Na ty také nejvíce škol poskytuje slevové poukazy.

V termínech 23. 3., 1. 5. a 25. 5. proběhnou poslední a také nejnavštěvovanější ze série testů Národních srovnávacích zkoušek (NSZ).

Těch bylo pro aktuální akademický rok vypsáno celkem sedm.

„Na nejbližší termín 23. března je přihlášeno 15 821 uchazečů, na další z termínů 1. května je aktuálně přihlášeno 3 036 lidí, ale očekáváme, že finální počet účastníků přesáhne 12 tisíc. Na poslední z termínů 25. května se většina lidí bude teprve registrovat,“ říká Eliška Hloupá Sovová, vedoucí projektu NSZ.

Mechanismus vyhodnocování přitom zaručuje srovnatelnost výsledků napříč všemi termíny, a proto nezáleží na aktuálním počtu a složení účastníků, ani na výběru konkrétního termínu.

Více než tři čtvrtiny účastníků vykonávají zkoušku prezenčně na některé z mnoha škol po celé České republice a na Slovensku. Jeden ze čtyř až pěti uchazečů pak volí její online variantu z pohodlí domova.

Na poslední dva termíny (1. 5. a 25. 5.) také nejvíce škol a fakult vydává slevový poukaz.

Které školy a za jakých podmínek studentům hradí účast v NSZ, si uchazeči o studium mohou ověřit na stránkách https://www.scio.cz/poukazy-na-zkousky.

Vedle toho uchazeči ze sociálně znevýhodněného prostředí mohou žádat o sociální slevu (https://www.scio.cz/terminy-prijimacek-na-vs) a stejně tak handicapovaní uchazeči (nevidomí, slabozrací, neslyší, uchazeči s pohybovým handicapem) mohou požádat o vykonání zkoušky za specifických podmínek https://www.scio.cz/uchazeci-se-specifickymi-naroky

Co jsou Národní srovnávací zkoušky (NSZ)

Na více než 80 fakultách českých a slovenských vysokých škol nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky. Probíhají sedmkrát ročně na mnoha místech ČR, SR i online a s jedním výsledkem se lze hlásit na desítky fakult. Nejrozšířenější ze zkoušek je test Obecných studijních předpokladů (OSP), mezi další testy pod hlavičkou NSZ patří Základy společenských věd, Anglický jazyk, Německý jazyk, Matematika, Biologie, Chemie aj. V loňském školním roce zkoušky vykonalo přes 27 tisíc uchazečů.



O společnosti Scio

Společnost Scio, kterou v roce 1995 založil pedagog a vizionář Ondřej Šteffl, přináší inovace do vzdělávání v České republice. Kromě známého testu Obecných studijních předpokladů vytváří Scio i další profesionální testy, které využívají desítky českých a slovenských vysokých škol při přijímacím řízení. Scio se zabývá také mnoha vzdělávacími projekty pro školy, rodiče a děti jako je Mapa školy, Svetgramotnosti.cz, Sciodoučování aj a je partnerem platformy pro prevenci šikany Nenech to být. Společnost provozuje vlastní síť tzv. ScioŠkol – 16 základních, 3 střední a 2 tzv. Expediční.