Praha při dostavbě tramvajové tratě Divoká Šárka – Dědinská minimalizuje kácení stromů

Pražští radní schválili aktualizaci úprav řešení zeleně pro stavbu tramvajové tratě Divoká Šárka – Dědinská. Náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr zadal Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, a.s., zpracování oponentního posudku stávajícího řešení, díky kterému se nyní minimalizuje nezbytné kácení. Současně umožní výsadbu dvou nových alejí o celkovém počtu 52 stromů bez jakéhokoliv zdržení projektu.

„Moderní město se nerozvíjí bez vysokokapacitní, komfortní a ekologické formy dopravy, kterou tramvaje bezesporu jsou. Nicméně při budování takové infrastruktury je nutné myslet také na okolí, kudy tramvajová trať povede a jak se tam budou lidé cítit. Proto jsme nechali zpracovat posudek, díky kterému jsme s projektantem našli rezervy umožňující zachovat vybrané dřeviny původně navržené ke kácení a ještě k tomu vysadíme dvě celé nové aleje. A to vše bez zdržení územního rozhodnutí a stavebního povolení,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Výsledné řešení bude zahrnuto do dokumentace v rámci navazujícího stupně projektu ke stavebnímu povolení a nevyžaduje změnu územního rozhodnutí. Stavba se tím proto nijak nezdrží. Dopravní podnik nyní výsledky posudku zapracuje.

Maximální zřetel na zachování stávající zeleně a výsadbu nové je v souladu s Akčním plánem výsadby stromů v Praze a tramvajová trať Divoká Šárka – Dědinská je součástí Strategie rozvoje tramvajových tratí do roku 2030. Bude dlouhá 2,4 km, začátek realizace se chystá na přelom let 2021 a 2022. Odhadované investiční náklady činí 893,2 milionů Kč.