Praha je nadále v oranžovém stupni pohotovosti, hygienici přijmou další opatření

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo na základě vyhodnocení epidemiologické situace v souvislosti s COVID-19 mapu stupňů pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví. Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je nadále Praha, která je v oranžovém stupni, což znamená počínající komunitní přenos. Praha proto přistoupí k dalším protiepidemickým opatřením. Do zeleného stupně se nově zařadil okres Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

„Je hrozně důležité, abychom byli všichni maximálně zodpovědní. Denní nárůsty nových případů jasně ukazují, že koronavirus mezi námi je a bude. Prosím občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla, jako mytí rukou vodou a mýdlem, rozestupy od ostatních a roušky v místech, kde je hodně lidí na malém prostoru. Koronavirus není banální záležitost, nesmíme situaci podceňovat. Pokud někomu není dobře, měl by zůstat doma a kontaktovat svého praktického lékaře,“ apeluje na veřejnost ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Denní záchyty pozitivně diagnostikovaných pacientů s COVID-19 jsou celorepublikově vysoké a v čase postupně dále narůstají, v pracovní dny převyšují hodnotu 500. Vysoký počet diagnostikovaných koresponduje s velkým objemem prováděných testů a samozřejmě odráží šíření nemoci v populaci. V naprosté většině okresů ČR jde o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry,“ hodnotí epidemiologickou situaci v ČR hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Pozitivní zprávou je, že plošně nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel, např. podíl nově diagnostikovaných osob ve věku 65+ tvoří cca 10 % celkových nárůstů, u kategorie 75+ je to 5 %. Za poslední týden sledujeme, že počty hospitalizovaných denně rostou, to nás musí vést k větší obezřetnosti,“ doplňuje Rážová. Mortalita je však velmi nízká a většina nově diagnostikovaných případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nejde o nekontrolované plošné šíření nadregionálního rozsahu.

Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je za poslední týden Praha, která dosahuje denních průměrných přírůstků větších než 100 (cca 7,8 / 100 000 obyvatel). Aktuální situace již vykazuje znaky komunitního přenosu. Rizikové šíření nemoci zde v čase sílí, ve srovnání s předchozím týdenním obdobím dosahuje nárůstu o 38 %. Počet případů hlášených v Praze za 14 dní přepočtených na 100 tisíc obyvatel atakuje hranici 100.

Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je za poslední týden Praha, která dosahuje denních průměrných přírůstků větších než 100 (cca 7,8 / 100 000 obyvatel). Aktuální situace již vykazuje znaky komunitního přenosu. Rizikové šíření nemoci zde v čase sílí, ve srovnání s předchozím týdenním obdobím dosahuje nárůstu o 38 %. Počet případů hlášených v Praze za 14 dní přepočtených na 100 tisíc obyvatel atakuje hranici 100.

Případy bez vazby na známý zdroj nákazy se ve sledovaném období pohybuje okolo hranice 30 % z celkového počtu hlášených případů. S ohledem na nárůst případů je však i počet případů bez známého zdroje nákazy vyšší než v minulém hodnoceném období. Vzhledem k vysokému počtu diagnostikovaných případů a tím souvisejících indikací k laboratornímu vyšetření u epidemiologických významných kontaktů očekáváme další zvýšené denní přírůstky v následujících dnech,“ hodnotí situaci v Praze ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Nadále platí, že z větší části jsou případy zaznamenávány u mladší a střední generace, s převážně asymptomatickými nebo mírným průběhem onemocnění. Ale je již patrný nárůst případů ve zranitelných skupinách obyvatel, a to o 7 % oproti předcházejícímu období. U případů, u nichž je prokázán zdroj nákazy, mají nejčastěji souvislost s výskytem v rodinně nebo na pracovišti, či s návštěvou společenských a sportovních akcí. Nadále je pozorován významný záchyt u zahraničních pracovníků případně zahraničních turistů (samoplátců) nebo u osob navracejících se ze zahraničí.

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v Praze přistoupí pražská hygienická stanice k dalším protiepidemickým opatřením.

Od 9. září 2020 bude omezena přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi 0:00 hodin a 6:00 hodin, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních). Opatření se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb (např. provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny).

Od stejného data začne platit povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech provozoven určených pro prodej zboží a ve vnitřních prostorech staveb, které s nimi funkčně souvisí (např. chodby v nákupních centrech), určených pro přítomnost zákazníků, a to v době, kdy slouží pro tento účel.

Od 14. září bude zavedena povinnost nošení roušek také ve společných vnitřních prostorech škol (ZŠ, SŠ a VŠ), např. chodby, s výjimkou mateřských škol. Povinnost nosit roušku se nevztahuje na učebny, třídy, tělocvičny a kabinety.

Nadále platí již dříve zavedená povinná ochrana úst a nosu ve všech prostorech podzemní dráhy – placený prostor metra přístupný cestujícím, ve všech vnitřních prostorech nádražních budov určených pro veřejnost a ve všech vnitřních prostorech budov areálu Letiště Václava Havla.

Celé znění opatření včetně výjimek naleznete na webu pražské hygieny nebo na koronavirus.mzcr.cz.