Praha 4 má na rok 2023 zdrojově vyrovnaný rozpočet

Zastupitelstvo městské části Praha 4 dnes schválilo rozpočet na rok 2023. Praha 4 bude podle něj v příštím roce hospodařit s rozpočtem přesahujícím 1 miliardu korun a její hospodaření bude zdrojově vyrovnané.

Rozpočet 2023


„Rozpočet, který jsme dnes schválili, dokáže i ve zcela mimořádných podmínkách vysokých cen energií zajistit plnou šíři potřeb každodenního života naší městské části,“ uvedl starosta Ondřej Kubín (ODS), který má finance městské části ve své kompetenci. „Prioritami jsou pro nás zejména zajištění školství, sociální oblasti, podpory sportu a péče o životní prostředí.“


Rozpočet městské části Praha 4 na rok 2023 je stejně jako v loňském roce nastaven tak, aby byl se zapojením vlastních zdrojů městské části vyrovnaný.

Příjmy jsou navrženy konzervativně ve výši 839 milionů korun a výdaje ve výši 1 miliardy 134 milionů korun. Rozdíl je kryt vlastními prostředky městské části z roku 2022.


„Rozpočet je z hlediska užití finančních prostředků vyrovnaný a pokračuje v zodpovědné finanční politice Prahy 4,“ uvedl dále starosta Ondřej Kubín.


Při zpracování výdajové stránky návrhu rozpočtu byl zachován princip, který městská část Praha 4 uplatňuje již několik let, tj. že běžné (provozní) výdaje jsou kryty rozpočtovými příjmy daného roku a úsporou provozních prostředků roku předcházejícího. Zdrojem provozních výdajů nejsou prostředky ekonomické činnosti, ty jsou určeny na kapitálové výdaje.


Běžné výdaje: 801 mil. Kč
Kapitálové výdaje: 332 mil. Kč