Pozvánka na přednášku Zoo Ostrava: Boj proti pašerákům divokých zvířat v jihovýchodní Asii

Zveme Vás tuto středu na poslední přednášku z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie před prázdninovou pauzou. Dozvíte se na ní o tom, jak se mezinárodnímu týmu ochránců přírody na Sumatře pod vedením pracovníka Zoo Ostrava podařilo zrealizovat zásah jako z kriminálky.

 

V roce 2022 vedlo několikaměsíční utajované vyšetřování sumaterského gangu pašeráků divokých zvířat až k dopadení a zatčení jeho vysoce postaveného článku – pašeráka s přezdívkou Greed.

Přes několik jeho skupin na WhatsAppu, které čítaly stovky členů, se denně prodávalo nespočet ohrožených divokých zvířat, včetně outloňů, luskounů, a dokonce dříve došlo i na mládě slona sumaterského. To však nebylo vše, pár týdnů na to se tomuto mezinárodnímu týmu povedlo rozkrýt další pašerácké případy, tentokrát zaměřené na kriticky ohrožené pěvce Indonésie. Tyto úspěchy odstartovaly celou řadu dalších vyšetřování a příběh pokračuje také na Filipínách. Přijďte si na vlastní kůži vyslechnout, v čem je chytání pašeráků ohrožených divokých druhů zvířat podobné jako hon na Pabla Escobara. Přednáška Františka Příbrského bude doplněna záběry z vyšetřování i samotných zátahů.

 

  • Název přednášky: Boj proti pašerákům divokých zvířat v jihovýchodní Asii
  • Přednášející: František Příbrský, The Kukang Rescue Program a Zoo Ostrava
  • Termín: středa 7. června 2023 od 16:00 hod.
  • Místo konání: přednáškový sál u vstupu do zoo

 Na přednášku, jejíž realizaci finančně podpořil Moravskoslezský kraj, je vstup zdarma.

Foto autorka Lucie Čižmářová.