Podle ochranářů ze Zoo Ostrava a dalších českých zoo hrozí vyhubení mnoha druhů mořských ryb a živočichů na Filipínách dříve, než vypočítali vědci

Filipíny mají z hlediska biodiverzity klíčové postavení. Nacházejí se totiž v ekoregionu Korálový trojúhelník, který je také nazýván „mořská Amazonie“, a vyznačují se vysokou mírou endemismu. Kvůli klimatické změně, nárůstu populace a destruktivním rybolovným metodám, zejména malých rybářů, je jejich biodiverzita v kritickém ohrožení. 

Vědci predikovali, že celosvětově může dojít k vyhubení volně žijících plodů moře v roce 2048, ale čeští ochranáři pod vedením zaměstnance Zoo Ostrava Františka Příbrského a Tomáše Ouhela ze Zoo Liberec s jejich týmy, kteří se problematice intenzivně věnují, upozorňují na to, že tato katastrofa může na Filipínách nastat mnohem dříve. Dvojici terénních zoologů ve spojení s neziskovou organizací Vesna Panglao Conservation se tam podařilo navázat spolupráci s národní námořní policií, se kterou v okolí ostrovů Bohol a Cebu podnikli několik úspěšných zátahů na menší rybáře využívající destruktivní techniky rybolovu, jako jsou jedy, výbušniny či vlečné sítě. Češi chtějí pomoci zlepšit přístup k ochraně biodiverzity na Filipínách, ale k větší zodpovědnosti vyzývají i turisty.

 

Co ničí mořský ekosystém na Filipínách? A podaří se společně zabránit mizení vzácných filipínských druhů, které se nevyskytují nikde jinde na světě?

Příbrský a Ouhel s Maritime Group Bohol

Podrobné informace včetně videa a dalších zdrojů informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

 

Fotoarchiv Vesna Panglao Conservation.