Ohromující medaile z halového mistrovství světa v atletice odhaleny

Do korunovace prvního šampiona zbývají necelé čtyři týdny a organizátoři dnes odhalili medaile speciálně objednané pro halové mistrovství světa v atletice v Glasgow 24.

Halové mistrovství světa v atletice, které se bude konat od 1. do 3. března tohoto roku, se zúčastní více než 700 atletů, kteří budou soutěžit ve 26 disciplínách s cílem zvítězit a zajistit si vytouženou medaili, přičemž bude uděleno až 108 medailí (ve štafetě jich může být až šest).

Vrcholem kariéry každého sportovce je stát na stupních vítězů na velkém šampionátu a získat jedinečnou medaili, která uznává a odráží velikost jeho úspěchů na nejvyšší úrovni.

Přestože se jedná o 19. ročník mistrovství, je to poprvé, co se akce koná ve Skotsku, a to se odráží v designu medaile, která zahrnuje značku akce inspirovanou bodlákem, doplněnou výběrem známých glasgowských památek po vnějším okraji, což dává sportovcům malý kousek Glasgow na památku jejich triumfu,  dlouho poté, co opustí město.

Organizátoři akce loni v létě vyhlásili otevřenou výzvu, která dala skotským umělcům šanci předložit své návrhy ve snaze stát se součástí historie. Vítězný umělec Graeme Clark z Edinburghu je hrdý na to, že se jeho ilustrace proměnily v ohromující výtvor, který bude představen všem medailistům.

Když Clark mluvil o svém designu a inspiraci, řekl:

„Jako muž z Edinburghu jsem vždy rád jezdil do Glasgow na různé výstavy, koncerty a nákupy. Je to město plné kultury a slouží jako skvělá kreativní inspirace pro designéry, jako jsem já.

„Je to také místo plné inspirativních talentů a ikonické architektury. V průběhu let jsem spolupracoval s mnoha glaswegskými značkami a zdá se, že město vždy rodí úžasné věci. Město má spoustu ikonických památek a staveb, které posloužily jako inspirace pro design.“

Bailie Annette Christie, předsedkyně organizace Glasgow Life, která soutěž koordinovala, uvedla:

„Když jsme vydali výzvu skotské komunitě řemesel a designérů, věděli jsme, že úroveň přihlášek bude vysoká, ale byli jsme ohromeni kvalitou odezvy.

„I když jsme stáli před těžkým rozhodnutím, Graemeho návrh vynikl jako jasný vítěz a jsme rádi, že můžeme vytvořit medaili, která zahrnuje tolik z ikonického panoramatu Glasgow a má výrazně skotský nádech.

„Glasgow je hrdé na to, že letos hostí jednu z největších sportovních událostí ve Skotsku, a nemůžu se dočkat, až příští měsíc uvidím medaile předávané na šampionátu. Jsem si jistý, že vítězní sportovci si budou vážit té malé části Glasgow, kterou si odnesou domů.“

Mezi prvními, kteří se podívali na medaile, byli mladí atleti z týmu, který reprezentoval Glasgow na European City Challenge loni v říjnu, stejně jako Shettleston Harriers a Victoria Park Glasgow Athletics Club.

Ambasadorka závodu, světová a olympijská medailistka a mistryně Evropy Eilidh Doyleová a tři další skotské atletické legendy, olympijský vítěz v běhu na 100 m z roku 1980 Allan Wells a haloví mistři světa z roku 1993 Yvonne Murray-Mooneyová (3000 m) a Tom McKean (800 m) je nechali nahlédnout.

Doyle řekl: „Pro mě jako sportovce je vždy vzrušující, když jsou medaile odhaleny, protože víte, že šampionát se blíží, takže to vytváří skutečný rozruch. A když je vidíte doopravdy, opravdu vás to přiměje chtít jeden a povzbudí vás to ještě o něco víc.

„Medaile jsou všechny zcela odlišné a je skvělé vidět silné téma Skotska a Glasgow, které vytváří pocit místa pro šampionát, na který se bude vzpomínat.“

Medaile vyrobil specializovaný výrobce Toye, Kenning and Spencer, který vyrobil řadu vysoce kvalitních mistrovských medailí včetně Her Commonwealthu 2022 v Birminghamu. Kromě zlaté, stříbrné a bronzové edice byla vyrobena cínová medaile trenérů, která oceňuje trenéry vítězných štafet.

Ministr hospodářství pro blahobyt Neil Gray k šampionátu uvedl:

„Halové mistrovství světa v atletice nabízí Glasgow – a Skotsku – další příležitost zazářit na světové scéně a předvést naši pověst pořadatele a pořadatelství velkých mezinárodních akcí.

„Nepochybuji o tom, že se v březnu bude konat úspěšná a jedinečná skotská akce, která bude inspirovat novou generaci mladých lidí, aby se připojili k místním atletickým klubům a možná se stali budoucími skotskými hvězdami.“

Ian Beattie, předseda UK Athletics, řekl:

„Každý atlet soutěžící v Glasgow bude snít o zisku medaile a je fantastické vidět, že ti, kteří jsou úspěšní, budou mít tak úžasnou vzpomínku na svůj úspěch.

„Jak se událost blíží, vzrušení se zvyšuje a já vím, že dav v Glasgow vytvoří v aréně elektrizující atmosféru, která podpoří skotské a britské sportovce světové třídy, aby předváděli výkony na nejvyšší úrovni.“

Paul Bush OBE, ředitel akcí VisitScotland, řekl:

„Glasgow a Skotsko poskytnou perfektní jeviště, protože začíná závěrečné odpočítávání do halového mistrovství světa v atletice 2024 příští měsíc v Emirates Areně.“