Odložené letní olympijské hry 2020 začaly. Naomi Ósakaová zapálila oheň a v sobotu proběhly první finálové disciplíny

Jak se daří českým sportovcům na OH 2020

Tři veslařské lodě postupují dál, posádka Podrazil, Cincibuch končí

Skifař Jan Fleissner uspěl v opravě proti soupeřům z řad outsiderů a pojede čtvrtfinále veslařské regaty. O rovných šest sekund porazil druhého postupujícího Dara Alizadeha z Bermud. Semifinále dvojskifu si zajistila i dvojice Kristýna Fleissnerová a Lenka Antošová. Naopak duo Jakub Podrazil, Jan Cincibuch neuspělo. Skončili čtvrtí v opravě a Hry pro ně skončily.

Výborně vstoupili do olympijské regaty Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek na dvojskifu lehkých vah. V rozjížďce nestačili jen na úřadující mistry světa a Evropy Fintana McCarthyho a Paula O’Donovana z Irska a z druhého místa si zajistili postup do úterního semifinále. Vyhnuli se tak nedělním opravným jízdám.

Střelkyně Nikola Šarounová skončila v kvalifikaci vzduchové pušky na 41. místě  

Premiérovou zlatou medaili na olympijských hrách získala Čína. Zasloužila se o to střelkyně Jang Čchien, která triumfovala ve finále střelby ze vzduchové pušky před Ruskou Anastasií Galašinovou a Švýcarkou Ninou Christenovou.

Česká reprezentantka Nikola Šarounová vypadla již v kvalifikaci a obsadila 41. místo. Džavád Forúghí se stal prvním Íráncem v historii, který získal zlatou olympijskou medaili ve sportovní střelbě. Jednačtyřicetiletý závodník ovládl soutěž ve vzduchové pistoli a výkonem 244,8 bodu stanovil nový olympijský rekord.

Šarounová, která na předchozí olympiádě v Riu de Janeiro startovala pod dívčím jménem Mazurová, nastřílela 618,4 bodu a od finálové osmičky ji dělilo 10,1 bodu. Nevydařily se jí už úvodní dvě série, po nichž klesla na hranici čtvrté a páté desítky, kde se pohybovala i po dalších položkách. Potřebovala by více ran jako tu poslední, která byla za 10,8 bodu.

„Dneska mi tam ty vysoké desítky prostě vůbec nepadaly. Neměla jsem tam vyloženě nějakou dalekou chybu, ale prostě všechno to bylo takový neslaný nemastný, ty rány,“ zhodnotila svůj výkon.

Šarounová bude startovat ještě 27. července ve vzduchové pušce smíšených družstev a o čtyři dny později také ve sportovní třípolohové malorážce.

Tenistky Krejčíková a Vondroušová postoupily do druhého kola

Barbora Krejčíková prošla hladce, její soupeřka Zarina Dijasová kvůli svalovému zranění zápas skrečovala za stavu 2:5 v prvním setu. Dijasová se nejprve nechala na kurtu ošetřit a pokračovala dál, po dalších hrách se ale rozhodla zápas ukončit. Markéta Vondroušová porazila téměř po dvou hodinách šestnáctou nasazenou Nizozemku Kiki Bertensovou 6:4, 3:6 a 6:4.

Krejčíková byla ze své olympijské premiéry, kterou prožila na centrkurtu, nadšená. „Dostala jsem se na největší kurt, mám obrovskou radost, že mě tam dali. Snad jsem si to zasloužila,“ zářila letošní vítězka grandslamového Roland Garros a dodala: „Hrozně se mi tam líbilo. Doufám, že si tam zahraju ještě nějaký zápas. A i když tam nebyli diváci, tak se mi tam hrálo fakt dobře.“

Dvaadvacetiletá Vondroušová musela o postup do druhého kola tvrdě bojovat s turnajovou šestnáctkou Bertensovou. Za stavu 4:4 v prvním setu odvrátila dva brejkboly a vzápětí podruhé prorazila soupeřčino podání. Ve druhé sadě ale Češka dvakrát neudržela servis a bylo vyrovnáno.

Jediný brejk v rozhodujícím setu se povedl za stavu 1:1 Vondroušové. Předloňská finalistka z pařížské antuky si pak vedení pohlídala a po necelých dvou hodinách proměnila třetí mečbol. Bývalou světovou čtyřku porazila i v druhém vzájemném zápase.

Stejně jako Krejčíková se i Vondroušová představí rovněž ve čtyřhře, v níž v neděli nastoupí po boku Karolíny Plíškové.

Barbora Krejèíková, tenis, odlet olympijské hry Tokio 2020, letištì Václava Havla

Výraznou postavou silničního závodu byl Kukrle

Zlatou olympijskou medaili si z Japonska odveze ekvádorský cyklista Richard Carapaz. Třetí muž letošní Tour de France rozhodl o svém triumfu nástupem pět kilometrů před finišem.  Velkou stopu zanechal v závodě Michael Kukrle, který strávil 180 kilometrů v úniku. Zdeněk Štybar do cíle nedojel.

Výraznou postavou závodu byl Michael Kukrle. Český cyklista z Hanušovic, který trávil poslední dny v nucené izolaci, se dostal do pětičlenného úniku, v němž před hlavním polem strávil v horku přes 180 kilometrů. Kukrle, který do cíle dojel s desetiminutovou ztrátou na 36. místě, byl spolu s dalšími uprchlíky dostižen až na úpatí nejtěžšího stoupání Mikuni.

Stolní tenista Lubomír Jančařík potvrdil roli favorita

Hned v 1. kolea porazil Alího Chadrávího ze Saúdské Arábie 4:0 na sety. V dalším kole Jančaříka v neděli čeká Kazach Kirill Gerassimenko, který je ve světovém žebříčku na 46. místě.

„Hrálo se mi překvapivě dobře, každý úvodní zápas na olympiádě je náročný, tak jsem rád, že jsem to zvládl. Nebylo to jednoduché a děkuju moc za podporu. I když ten výkon nebyl perfektní, byla tam ta chuť. O to jde,“ řekl Jančařík.

Aktuálně 85. hráč světa Jančařík po celé utkání dominoval, situaci si zkomplikoval jen v prvním setu, kdy nechal soupeře dotáhnout a nakonec vyhrál 11:9. Ve zbývajících třech sadách uhrál Chadráví dohromady jen 13 bodů.

David Jessen při svém startu spadl v polovině ze šesti svých vystoupení kvalifikace víceboje

Na hrazdu se český sportovní gymnasta vracel dvakrát, sestavu docvičil, ale před prázdným hledištěm si za to nemohl vysloužit ocenění fanoušků jako Věra Čáslavská na Hrách v Japonsku v roce 1964. „Samozřejmě to mohlo být lepší, ale udělal jsem maximum,“ prohlásil.

Čtyřiadvacetiletý Jessen, žijící v USA, startoval před pěti lety v Riu de Janeiro, kde obsadil ve víceboji 47. místo. Do Tokia se syn vicemistryně světa Hany Říčné dostal z pozice prvního náhradníka a cvičení v prvním ze tří sledů kvalifikace víceboje mu moc nevyšlo.

„Dal jsem do toho všechno, tak nemůžu být naštvaný,“ řekl po nejspíše posledním velkém víceboji kariéry. Od gymnastiky neodchází, ale chce se více věnovat studiu.

 

Plavkyně ve štafetě skončily v rozplavbě poslední

Finále štafet žen v závodě na 4x 100 metrů volným způsobem bude bez Češek. Čtveřice ve složení Barbora Seemanová, Simona Kubová, Anika Apostalon a Barbora Janíčková skončila ve své rozplavbě na posledním osmém místě a celkově s časem 3:42,40 obsadila 14. místo.

K posunu do finále by českému týmu nestačil ani výrazně vylepšený český rekord. Ten předvedly s časem 3:40,78 na mistrovství světa v korejském Kwangdžu Seemanová, Apostalon spolu se Simonou Kubovou a Annou Kolářovou a zajistily tehdy štafetě účast pod pěti kruhy díky tomu, že na světovém šampionátu obsadily 11. místo.

Zdroj: sport.ceskatelevize.cz

Foto: Ivana Roháčková