Oblíbený český blog vyšel jako kniha. Díky ní se Češi dozví, jak pečovat o kytaru.

Na český předvánoční trh míří dva díly ojedinělé publikace Péče o kytaru. V tuzemsku jde o první ucelené knihy, které poučeně a zároveň zábavně lidem radí jak, a na základě čeho vybírat kytaru, jak o nástroj správně pečovat, jak ho vylepšit, jak fungují jeho jednotlivé komponenty nebo i třeba to, jak eliminovat drnčení strun. Autor knih Zdeněk Lev má dlouholeté zkušenosti s kompletním kytarovým servisem a rukama mu prošly tisíce nástrojů. Jeho knihám předcházel oblíbený blog Péče o kytaru a YouTube seriál Lví kytarová dílna. To vše nyní ve vytuněné podobě vychází i knižně.

 

V prvním dílu knihy se kytaristé dozvědí, jak a na základě čeho vybírat kytaru, jak nástroj správně seřídit a využít tak jeho možnosti na maximum nebo jakou úlohu hraje vhodný výběr strun.

Zdeněk Lev se věnoval též problematice sesychání a zvlhčování nástroje, protože spoustu lidí má kytaru v panelovém bytě, kde bývá sušší prostředí. I to může kondici kytary ovlivnit.

„Nastavení většiny kytar se časem samovolně mění a je dobré tyto změny sledovat. Na změnu působí i okolní vlivy jako sucho či vlhkost, časté cestování s nástrojem nebo způsob uskladnění kytary,“ vysvětluje Zdeněk Lev.

Pravidelný servis, který spočívá v detailním seřízení, je podle něj dobré svěřit odborníkům. Ovšem nastavení určitých částí, například dohmatu, mohou kytaristé bez větších potíží zvládnout sami. I proto vznikla tato kniha.

„Po letech práce kytarového technika jsem si uvědomil, že u nás chybí ucelená publikace, která by jednoduše poradila, jak kytary fungují, co vše se na nich dá seřídit a vytunit a jak to ve výsledku umožní dostat na vyšší level nejen možnosti samotné kytary, ale také hráče, který na ní hraje,“ vysvětluje Lev, kterého baví také tak trochu bojovat i proti mýtům, které se v muzikantském prostředí nebo na různých fórech objevují. „A tak jsem o tom všem začal psát,“ říká kytarář, který se pak v druhém dílu knihy věnuje i odbornějším tématům.

Pokáč

Jak jednotlivé součásti kytary fungují, jak se dají opravit nebo vylepšit, případně jaké nářadí při kytarovém servisu používat.

Začátečníci i pokročilejší kytaristé rovněž ocení tipy, na co si dát pozor při koupi kytary z druhé ruky, jestli má smysl renovace starých a odložených kytar nebo rady, jak se ke kytaře nikdy nechovat a jak ji naopak správně skladovat. V závěru knihy pak Lev sesbíral vtipné hlášky a situace, které „dostávají kytarové techniky do kolen“.

Křest knihy