Novák vystoupal v běhu na lyžích v poslední etapě Tour na Alpe Cermis jako čtyřiadvacátý

Šestnáctý ročník Tour de Ski uzavřelo ikonické stoupání na Alpe Cermis. Do souboje s alpskou sjezdovkou se v italském Val di Fiemme pustila také trojice českých reprezentantů – Michal Novák obsadil 24. místo, Petr Knop byl 37. a Adam Fellner 43. Zvítězil Nor Roethe, celkovým vítězem Tour je další Nor Johannes Klaebo.

 

Scénou pro závěr Tour de Ski se tradičně stala sjezdovka Olympia III, která se táhne z údolí od říčky Fiemme na kopec Alpe Cermis. Po úvodních 6,5 km, které běžci na lyžích absolvovali na stadionu a v údolí po trase slavné Marcialongy, se otočili do prudké sjezdovky. Po ní je čekalo 3,5 km dlouhé stoupání s převýšením 420 m a sklonem dosahujícím v některých pasážích až 28 %!

 

Až ke sjezdovce se startovní pole čítající 57 závodníků drželo pohromadě. Jako první začali výškové metry sbírat Fin Niskanen, Rus Bolšunov a Nor Klaebo. Novák najel do kopce jako patnáctý, Knop devětadvacátý a Fellner jen dvě místa za ním.

 

Novák zpočátku své pozice držel, ve druhé půlce kopce se ovšem několik závodníků dokázalo dostat před něho a cílovou branou projel na 24. místě se ztrátou 1:28,2 na vítězného Roetheho. Dlouho pak ležel v cíli a těžce oddychoval.

 

„Dneska to hrozně bolelo. Na stadionu jsem se snažil jet opatrně, mít závod pod kontrolou, ačkoliv i tam to byl docela boj. Na sjezdovce jsem se držel ze začátku v popředí, ale nahoře už jsem pak tempo neudržel, do finiše to bylo hodně náročné a několik lidí mě předjelo,“ uvedl Novák.

„Mrzí, že se mi nepodařilo udržet celkové umístění do 25. místa. Bohužel tam kolem mě bylo v průběžném pořadí hodně lehkých závodníků, kterým ta sjezdovka sedí. Ale myslím, že i ta třicítka celkově je docela úspěch a v další části sezony bude líp.“

 

Knop s Fellnerem

Dlouho se drželi v těsném kontaktu s bodovanými pozicemi, ve druhé třetině tvrdého stoupání však začali propadat a nejlepší třicítka se jim začala vzdalovat. Knop projel cílem jako 37. se ztrátou 2:24, čímž si připsal nejlepší výsledek v tomto ročníku Tour. Celkově v ní obsadil 50. místo.

„Na dnešní etapu jsem se těšil a jela se mi poměrně dobře. Zkusil jsem jinou taktiku než v minulých letech, takže jsem rozjel sjezdovku o něco rychleji, než to začne být prudké, protože pak už se moc předjíždět nedá. A docela mi to vyšlo. Jen škoda toho závěru, mohl jsem být o trochu výš,“ řekl Knop.

Fellner protnul modrou cílovou bránu u horní stanice lanovky na 43. místě, čímž si zajistil konečné 35. místo v Tour de Ski.

Světový pohár v běžeckém lyžování bude pokračovat o víkendu 14. až 16. ledna ve francouzském středisku Les Rousses.

 

Foto:  Czech skiandsnowboard