V centru Prahy budou kvůli oslavám příchodu nového roku 2024 platit mimořádná dopravní a bezpečnostní opatření

Pražané a návštěvníci hlavního města se musí připravit na to, že na Silvestr a na Nový rok budou v platnosti některá dopravní a bezpečnostní opatření určená pro nejvytíženější oblasti historického jádra metropole. O bezpečnost silvestrovských oslav se v Praze postarají policisté, strážníci, záchranáři i hasiči. Nutná jsou i dopravní opatření, řidiči proto musí počítat s úpravami dopravního režimu na některých komunikacích v centru, zejména na Václavském náměstí a v okolí Karlova mostu a Staroměstského náměstí.

„Přeji všem Pražanům i návštěvníkům hlavního města, aby si silvestrovské oslavy i Nový rok užili. Zároveň je ale žádám o obezřetnost, dodržování bezpečnostních pravidel a respektování nařízení magistrátu, zvláště co se historického centra města týká,“říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Opatření v dopravě

Opatření v dopravě na Silvestr a Nový rok budou pro letošní oslavy podobná těm, která platila i v minulých letech. Na Václavském náměstí, kam obvykle přichází v rámci silvestrovského večera a noci slavit velké množství Pražanů a turistů, nebude možné parkovat. Zákaz parkování bude platit 31. prosince od 12:00 do 10:00 hodin 1. ledna. Součástí opatření bude zákaz vjezdu automobilů na Václavské náměstí z přilehlých ulic Wilsonova, Jindřišská, Vodičkova, Štěpánská, Žitná a Ve Smečkách v neděli 31. prosince od 16:00 do 10:00 hodin v pondělí 1. ledna.

Dopravní opatření se dotknou také okolí Staroměstského náměstí, kde bude zakázán vjezd do ulic Jáchymova a Pařížská od 20:00 do 03:00 hodin.

Karlův most

Vzhledem k tomu, že se oslavy v posledních letech soustřeďují kolem půlnoci i na Karlův most a jeho okolí, bude od 23:00 do 01:00 hodin pro dopravu uzavřeno také Smetanovo nábřeží, komunikace Křižovnická až k náměstí Jana Palacha včetně přilehlých ulic a také ulice Josefská na druhém břehu Vltavy v době od 21:00 do 02:00 hodin.

Vozy Zdravotnické záchranné služby

Na obou nejvýznamnějších pražských náměstích budou k dispozici také sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, na Václavském náměstí bude umístěno speciální zdravotnické vozidlo GOLEM. Policisté a strážníci dohlédnou v maximální míře na dodržování dopravních opatření a na bezpečnost po celou dobu oslav.

Dopravní podnik hl. m. Prahy

Dopravní podnik hl. m. Prahy v neposlední řadě prodlouží provoz metra přibližně do 2:30 hodin. Posílen bude také v době od 22:00 do 02:00 hodin provoz tramvajových a autobusových linek. Podrobné informace o provozu MHD na přelomu roku jsou zde.

Koryto Vltavy

Vzhledem k aktuální situaci na Vltavě hlavní město důrazně doporučuje, aby se lidé nepřibližovali do blízkosti koryta Vltavy kvůli zvýšenému průtoku vody a dbali co nejvyšší obezřetnosti v okolí této řeky.

Zákaz používání pyrotechniky

V neposlední řadě hlavní město připomíná, že na Silvestr a Nový rok platí vyhláška o zákazu používání pyrotechniky výhradně v citlivých částech Prahy, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic i dalších zařízení, jako jsou například domovy pro seniory nebo veterinární stanice. Na stránkách praha.eu je k dispozici interaktivní mapa, která poskytuje až na úrovni ulic možnost zjistit, kde platí tento zákaz.

Městská policie

Na dodržování vyhlášky bude dohlížet Městská policie hl. m. Prahy i Policie ČR. Za porušení zákazu mohou policisté a strážníci uložit na místě pokutu do výše 10 000 Kč, ve správním řízení je možné uložit fyzické, právnické nebo podnikající fyzické osobě pokutu do 100 000 Kč.

Lampiony štěstí

Pokud se jedná o tzv. lampiony štěstí, jejich vypouštění je zakázáno na celém území hlavního města Prahy. Naopak omezení se nevztahuje na profesionální ohňostroje, které podléhají povolovací povinnosti podle zákona o pyrotechnice.