Nová restaurace Semmering nabízí unikátní výhledy na „pražské Alpy“

Restaurace Semmering na začátku Prokopského údolí láká na netradiční spojení moderní gastronomie a výhledů na strmé vápencové skály s výjimečnou železniční stavbou. Pouze pět minut ze Smíchova a dostanete se do prostředí, která připomíná rakouské horské středisko. Po pilotní fázi nyní Semmering zahájil ostrý provoz. Do konce září mají návštěvníci ještě poslední šanci ochutnat letní menu, v němž hrají prim lososové ceviche, květákový steak nebo krevetové curry.

 

Restaurace Semmering

Pražský Semmering je unikátní, 19 kilometrů dlouhá železniční trať pojmenovaná podle horské dráhy z Vídně do Štýrského Hradce. Stejný název nese i nedávno otevřená restaurace, která propojila dvě rodiny, genius loci jedné z nejkrásnějších částí Prahy a prvotřídní gastronomii postavenou na sezónních surovinách.

Semmering

Prostory restaurace

Restaurace Semmering vznikla v budovách bývalé prádelny a holubníku na okraji přírodní rezervace Prokopské údolí. Výsledná podoba objektu je dílem architekta Šimona Brnady z ateliéru PH6, který stojí za architektonickým návrhem mnoha gastro podniků. Díky citlivé rekonstrukci mají hosté z prostorné terasy i všech míst v interiéru zaručený výhled na neopakovatelné pražské panorama – ostré skalní útvary nasvětlené zapadajícím sluncem, stáda ovcí na barevných podzimních pláních nedotčených civilizací, houkající vlak projíždějící přes dvojici až 25 metrů vysokých viaduktů a o kus dál výběh Zoo Praha pro ohrožené koně Převalského.

Semmering

Logo restaurace

Logo restaurace Semmering v podobě písmena „m“ odkazuje nejen k obloukům železničního viaduktu, ale zároveň symbolizuje propojení dvou rodin, které stály u zrodu podniku.

„Dvacet let se naše rodiny potkávaly, společně vařily, grilovaly, degustovaly a do noci jsme debatovali o chutích, receptech a restauracích, které jsme navštívili. Teď chceme naše zkušenosti zprostředkovat ostatním,“ popisuje Matyáš Šachta, provozní restaurace.

Matyáš Šachta (vlevo), Jan Sekyra – kuchař

Lokální suroviny, nové chutě

Pravidelně obměňované sezónní menu doplňují vždy týdenní speciality. “Kuchyně ani menu není velké, o to větší pozornost věnujeme surovinám a technikám jejich zpracování. Snažíme se, aby hosté mohli objevovat i méně známé suroviny, které připravujeme tak, aby vynikla jejich přirozená chuť,“ doplňuje Stanislav Sekyra, zástupce druhé zakládající větve. Některé ze surovin odebírá Semmering od lokálních dodavatelů. Například saláty a sezónní zeleninu dodává sousední Prokopská farma, na čepu je mimo jiné i pivo z pivovaru Prokopák.

Nové menu pod starými kolejnicemi

Restaurace Semmering, sevřená mezi meandrující železniční tratí a Dalejským potokem, je jednou z mála pražských restaurací, kam lze pohodlně dojet železnicí. Vlakem ze Smíchovského nádraží jste tu za pouhé čtyři minuty a z nástupiště ke dveřím restaurace vám stačí udělat asi 120 kroků.

„Železnice se tak trochu náhodou propsala i do interiéru restaurace. Při rekonstrukci jedné z místností jsme objevili, že ve stropě jsou jako nosné trámy použité staré kolejnice z roku 1867, které si možná tehdejší majitelé ‚vypůjčili‘ ze stavby místní tratě,“ popisuje Matyáš Šachta.

Podzim v Semmering

Přes léto měla restaurace otevřeno v rámci soft openingu pouze od čtvrtka do neděle, na začátku října zahájí ostrý provoz a rozšíří otevírací dobu na každý den kromě pondělí.

„Ještě do konce září budeme mít na menu letní speciality, které si hosté již oblíbili – například lososové ceviche, angus burger nebo krevetové curry. V říjnu představíme nové sezónní menu. Hitem letošního podzimu budou sladkovodní ryby, celer, dýně, lanýže nebo vodní drůbež jako husy a kachny,“ uzavírá Stanislav Sekyra.

RESTAURACE SEMMERING

  • Adresa: Slivenecká 77/1, Praha 5 – Hlubočepy
  • Otevírací doba: od října nově čtvrtek–neděle 12:00–23:00 hod.
  • Web: www.semm.cz
  • E-mail: restaurace@semm.cz
  • Tel.: 739 156 699
  • Instagram: @semmering.restaurace