Kraj hledá dobrovolníky pro pomoc v sociálních i zdravotnických zařízeních

Královéhradecký kraj začne spolupracovat s Akademickým centrem studentských aktivit. Společně budou hledat a školit dobrovolníky pro zajištění sociálních, případně i zdravotnických služeb, které jsou v současné době ohroženy nedostatkem personálu kvůli pandemii koronaviru.

 

„Absence personálu v domovech seniorů, nemocnicích nebo dětských domovech je v současné chvíli vážný problém, se kterým se musíme vypořádat. Vlna solidarity s nakaženými zařízeními je veliká a dosud se nám dařilo najít dostatek pečovatelů. Situace je však obtížně předvídatelná, proto nesmíme ustat v hledání dalších možností. Proto jsme uvítali nabídku Akademického centra studentských aktivit, které koordinuje pomoc dobrovolníků a zajišťuje i jejich školení,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

 

Akademické centrum studentských aktivit začne cíleně oslovovat dobrovolníky i v Královéhradeckém kraji. Následně je proškolí a bude vést v databázi připravené vyslat na pomoc, kamkoliv to bude nutné. Prostory pro školení zajistí zdravotnická škola v Hradci Králové. Dobrovolníci se mohou do databáze hlásit prostřednictvím webu www.chcipomoct.cz.

Organizace nabídla své služby kraji bezplatně. Vedení Královéhradeckého kraje s Akademickým centrem studentských aktivit uzavře memorandum o spolupráci, radní o tom budou jednat v průběhu listopadu.

 

„Současně se vedle oslovení veřejnosti přímo obracím na ředitele našich příspěvkových organizací s výzvou, aby se do dobrovolnických aktivit zapojili také jejich zaměstnanci. Nepotřebujeme pouze ošetřovatele, ale také pomocníky v kuchyních, s podáváním jídla, na úklid apod. Na školy jsme se již nedávno obrátili s žádostí o pomoc pro dětské domovy a pomoc nabídlo přes 90 pracovníků škol, za což jim velice děkujeme,“ dodala Martina Berdychová. 

 

V sociálních zařízeních kraj k 11. listopadu evidoval 270 pracovníků, kteří jsou nakažení nebo v karanténě kvůli kontaktu s nakaženým či na OČR. V zasažených domovech pro seniory vypomáhají pracovníci z jiných zařízení, studenti na základě pracovních příkazů, ale i dobrovolníci a externisté, které zařízení najímají na dohody.