Joglová: Konečné potvrzení, že do Tokia jedu, bylo pro mě už jen formalitou. Pravé emoce nastaly po splnění limitu

Po poslední olympiádě v Riu de Janeiru by si asi nikdo nevsadil, že bude na nadcházejících hrách Česko reprezentovat také Marcela Joglová, která zaběhla svůj první maraton teprve před čtyřmi lety. Za měsíc se postaví na start toho olympijského.

 

„Na začátku své cesty jsem nevěděla, jestli vůbec dělám dobře, kde skončím, jak skončím, jestli to má vůbec smysl. Můj vnitřní hlas mi ale našeptával, ať to zkusím a podpořili mě i mí nejbližší,” vzpomíná Joglová na začátky období, kdy se z ní stala vrcholová sportovkyně.

 

Cesta mezi olympioniky totiž není vůbec snadná. Obzvlášť pro sportovkyni, která během her oslaví čtyřiatřicáté narozeniny a v minulosti se dokázala vyrovnat i s poruchou příjmu potravy.

„První dva roky byly vážně boj! Musela jsem se dostat do podvědomí, takže jsem potřebovala předvést pořádné výsledky, aby mě okolí začalo brát vážně. Hlavně jsem ale potřebovala dokázat sama sobě, že na to mám,” říká s odstupem času rodačka ze západočeské Plánice Klatov.

 

Doufám, že moje cesta inspiruje další lidi, kteří si chtějí plnit sny

Zlomový výsledek předvedla Joglová před necelými dvěma lety na mistrovství světa v katarském Dauhá, kdy v pekelných podmínkách doběhla jako dvacátá nejlepší na světě. „Od té doby jsem se začala cítit jako atlet a součást komunity. Lidi zaujala i má cesta, takže jsem si uvědomila, že možná mohu inspirovat další. Nikdy není pozdě začít žít svůj sen, když má člověk odvahu mu jít naproti,” pokračuje Joglová.

Kvůli globální koronavirové pandemii ale Joglová přijde o zážitky včetně pobytu v olympijské vesnici.

„Možná i proto bych chtěla zabojovat také o nominaci na hry v Paříži v roce 2024. Těšila jsem se na atmosféru a třeba i to, že budu potkávat všechny sportovní hvězdy, které navíc uvidím přímo v akci. Situaci ale musíme všichni přijmout, pro mě osobně byla nejdůležitější účast a já věřím, že si atmosféru užiju i tak,” vysvětluje maratónkyně.

Bývalá zdravotnice, která po škole pracovala u klatovské záchranky, splnila olympijský limit letos v dubnu v Nizozemsku. Jenže ani výrazně vylepšený osobní rekord v čase 2:28:16 jí v tu chvíli nedával jistotu letenky do Japonska.

„Po doběhnutí jsem si oddechla a cítila velké zadostiučinění s tím, že můj sen žije. V hlavě mi proběhly všechny emoce, cítila jsem ohromné vnitřní uspokojení a byl to prostě nádherný pocit. Konečné potvrzení, že do Japonska jedu, bylo pro mě už jen formalitou. Pravé emoce nastaly po splnění limitu,” pokračuje Joglová, se kterou budou na startu olympijského maratonu stát dokonce dvě další Češky.

 

„Limit jsem navíc splnila na NN maratonu v Enschede. Mám radost, protože právě pojišťovnu NN zaujala má cesta a rozhodla se na ní podílet,” říká Joglová, která doufá, že i díky této spolupráci bude její příběh motivovat ještě širší publikum.

 

„Naší vizí v NN je lidi motivovat k tomu, aby dokázali své sny měnit ve skutečnost, a měli přitom jistotu, že je jistíme za všech okolností. Proto je pro nás spojení s Marcelou naprosto přirozené a těšíme se na spolupráci,“ dodává marketingový ředitel NN ČR Boris Gómez.

 

Podle trenéra Jana Pernici navíc Joglová může stále posouvat své limity. „Vidím u ní stále poměrně výrazný prostor ke zlepšení. Vždyť aktuální osobní rekord zaběhla tak trochu na jistotu. Myslím, že si může troufnout ještě na o zhruba dvě minutky lepší čas,” říká Pernica.

Náročná olympijská trať v Sapporu by navíc mohla Joglové vyhovovat. „Očekávám podobně obtížné podmínky jako v Dauhá. Teplotně lehce lepší, ale profilem trati o něco náročnější. Nepůjde zde o absolutní časy, ale o to vypořádat se s tvrdými podmínkami. Marcela už jednou na světové úrovni toto skvěle zvládla a věřím jí, že bude schopna to zvládnout znova,” uzavírá Pernica s tím, že závěrečná příprava proběhne v italské Livignu.

 

Zdroj: Sportegy

Foto: Ivana Roháčková

 

Časový pořad – atletika OH 2020 Tokio(2021)