Invazivní meningokokové onemocnění postihuje v 68 % případech mladé lidi ve věku do 24 let…

… “Naprosto zbytečně, protože proti němu existuje dostupná vakcína,” říká Rami Mroueh, nový generální ředitel Sanofi Vaccines pro Českou republiku.

 Invazivní meningokokové onemocnění (IMO) je nepředvídatelné, nebezpečné, život ohrožující onemocnění vyvolané bakterií Neisseria meningitidis (zkráceně meningokok).

IMO se přenáší kapénkami z člověka na člověka, nejčastěji při kašli, kýchání nebo líbání. IMO se může nakazit každý, a to kdykoliv během roku. Podle dat Státního zdravotního ústavu* je nejvyšší výskyt IMO dlouhodobě zaznamenáván v kategorii dětí ve věku 0–11 měsíců, dále pak v kategorii dětí ve věku 1–4 roky a v kategorii adolescentů ve věku 15–19 let.

Nejčastějším projevem onemocnění je meningitida (zánět mozkových blan). Jde o rychle se rozvíjející onemocnění, které může vést až k úmrtí. Je to stav vyžadující neodkladnou lékařskou péči. Průběh onemocnění může být závažný, jestliže se bakterie dostane do krevního řečiště. V tom případě může dojít k rozšíření infekce v celém organismu (k tzv. sepsi), přičemž nejzávažnější forma se označuje jako purpura fulminans**. Tato závažná forma se rozvíjí velmi rychle a do 24 hodin od nástupu prvních příznaků může vést k úmrtí. Purpura fulminans je život ohrožující stav. Vyžaduje naléhavě hospitalizaci a okamžitou léčbu antibiotiky.

Mezi příznaky invazivní meningokokové choroby patří horečka, zimnice, bolesti hlavy, zvracení, zmatenost a vyrážka.

Tyto příznaky se mohou objevit velmi rychle a mohou vést k vážnému poškození mozku a dalším komplikacím, jako je poškození ledvin a ztráta sluchu.

„Očkování proti meningokokovým onemocněním například vakcínou MenQuadfi od Sanofi je pro děti ve věku 1–2 roky a dospívající ve věku 14–15 let v České republice hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Je proto zcela zbytečné, aby toto onemocnění postihovalo až v 68 % případech právě mladou populaci“, říká Rami Mroueh, generální ředitel Sanofi Vaccines pro Českou republiku.

 

Rami Mroueh je od 1. ledna 2023 generálním ředitelem Sanofi Vaccines pro Českou republiku.

Rami byl dříve generálním ředitelem pro vakcíny Sanofi na Ukrajině v letech 2019 až 2022 poté, co zastával různé výrobní, obchodní a marketingové pozice ve farmaceutickém průmyslu na globálním i místní úrovni.

Rami je doktor farmacie z univerzity v Lyonu (Francie) a má magisterský program v marketingu na obchodní škole Emlyon.

Rami ve své roli generálního ředitele Sanofi Vaccines ČR vede český tým obchodu s vakcínami Sanofi. Jeho ambicí je dále posilovat vedoucí postavení Sanofi na českém očkovacím trhu a urychlit zavádění inovativních přípravků, a přispět tak k větší ochraně zdraví veřejnosti v Česku.

* https://www.nzip.cz/clanek/47-meningokokove-onemocneni

** Rychle se šířící kožní krvácení, horečka nebo šok

Vakcína MenQuadfi je určena k injekčnímu podání do svalu. Přípravek je určen pro očkování osob od 12 měsíců věku. Před použitím si prosím pečlivě přečtěte příbalovou informaci. Žádná vakcína nemusí plně ochránit všechny očkované osoby. V případě nežádoucích účinků informujte svého lékaře nebo lékárníka. Očkování vakcínou MenQuadfi upravuje vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, v platném znění. Vakcinační akce je schválena, č. j. MZDR 29803/2022-7/OVZ.


O Sanofi

Jsme inovativní globální zdravotnická společnost s jediným cílem: Hledáme zázraky ve vědě, abychom zlepšili životy lidí. Náš tým, který působí ve 100 zemích, chce transformovat medicínu tím, že se mění nemožné v realitu. Poskytujeme život měnící možnosti léčby a ochranu prostřednictvím život zachraňujících vakcín milionům lidí na celém světě. Do středu našich ambicí zároveň klademe udržitelnost a sociální odpovědnost.