Historické město roku a Památka roku

Uherské Hradiště ve čtvrtek 18. června převzalo v Praze titul Historické město roku 2019 Zlínského kraje. Z celostátního slavnostního předávání ocenění Historické město roku a Památka roku, která uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, si město navíc odneslo cenu Památka roku Zlínského kraje za rekonstrukci výklenkové kapličky nedaleko mařatického hřbitova.

Uherské Hradiště šlo letos do boje o titul Historické město roku z prvního místa ve Zlínském kraji podruhé za sebou. I když na nejvyšší, republikový titul nedosáhlo (Historickým městem roku se stal Štramberk), v péči o kulturní památky a objekty a v celkovém přístupu k veřejnému prostoru a koncepci regenerace městského památkově chráněného území Uherské Hradiště přeskočilo Kroměříž a Valašské Meziříčí a obhájilo své krajské prvenství z předchozího ročníku. 

Historické jádro města Uherské Hradiště o rozloze 37 hektarů bylo prohlášeno městskou památkovou zónou v roce 1990 a od roku 1992 město realizuje koncepci její obnovy. „Všechny památkové soubory jsme z dob bývalého režimu převzali v naprosto havarijním stavu, který ohrožoval jejich samotnou existenci. Od té doby se péče o památky v Uherském Hradišti stala jednou z priorit. Ocenění jsou příjemná, ale hlavní přínos vidím v odkazu budoucím generacím. Že jste nechali zchátrat cennou památku, to prostě nechcete od svých dětí a vnuků nikdy slyšet,“ komentoval ocenění starosta města Stanislav Blaha, který už jednou celostátní titul Historické město roku pro Uherské Hradiště přebíral, stalo se to v roce 2012.

Barokní výklenkovou kapličku poblíž mařatického hřbitova, za jejíž obnovu město Uherské Hradiště dostalo cenu Památka roku Zlínského kraje (v kategorii menších rekonstrukcí) se vyloupla do své původní krásy vloni, po stavebních i restaurátorských pracích v celkovém úhrnu přes 380 tisíc korun. 

Soutěž Historické město roku se koná od roku 1995 a jedná se o ocenění za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Ocenění se uděluje zpětně za předchozí rok. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Zdroj:www.mesto-uh.cz