Environmentální cena Josefa Vavrouška

  Cena Josefa Vavrouška oceňuje konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj.  Uděluje se na počest předního českého ekologa JosefaVavrouška, který tragicky zahynul se svou dcerou v roce 1995 při pádu laviny ve slovenských Roháčích.     

  .Josef Vavroušek byl jako federální ministr životního prostředí jedním z hlavních představitelů konceptu trvale udržitelného života nejen v České republice, ale i v rámci celé Evropy. Jeho odkaz zůstává dodnes inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí.

„Měli bychom přijmout zásadu, že svoboda každého jednotlivce končí nejen tam, kde začíná svoboda druhého, ale také tam, kde dochází k ničení přírody,” napsal v roce 1993 Vavroušek pro Literární noviny.

 Cena Josefa Vavrouška je udělována od roku 1996, uděluje ji Nadace partnerství. Letošní 26.ročník byl vyhlášen v předvečer světového Dne životního prostředí, který je 5.června.  V úvodu vystoupila Jitka Seitlová, místopředsedkyně Senátu a Zbyněk Linhart, předseda výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Kandidáty na Cenu Josefa Vavrouška může navrhnout jakýkoliv občan nebo i organizace,stačí vyplnit internetový formulář. „Povolání, věk ani známá tvář při konečném výběru nerozhodují. Důležitý je přínos nominovaného člověka ke zlepšení životního prostředí,“ vysvětluje Tomáš Růžička, člen poroty z Agentury ochrany přírody a krajiny. O udělení ceny rozhoduje porota, které předsedá Vladimír Kořen, člen správní rady Nadace Partnerství.  

   Environmentální cena Josefa Vavrouška se uděluje ve třech kategoriích :

1) Za dlouhodobý přínos v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje.
2) Za výjimečný počin v ochraně životního prostředí a pro udržitelný způsob života se vztahem k životnímu prostředí České republiky.
3) Za Ekozásek roku pro mladé, kteří dospěli maximálně do Kristových let (33 let včetně), za individuální nebo skupinovou akademickou či mimoškolní činnost, do které lze zařadit i občanskou iniciativu, případně aktivismus, vedoucí k ochraně a péči o životní prostředí.

V kategorii Ekozásek roku bylo 8 nominovaných, zvítězila žákyně 9. ročníku ZŠ Prachatice Ludmila Kozlová. Se spolužáky uspořádala řadu drobných lokálních projektů a založila vlastní ekotým, v němž se dvakrát týdně schází s žáky 1. stupně. Společně připravují k přírodě šetrná opatření ve škole a obci – omezení plýtvání potravinami, používání recyklovaných papírů, omezení obalů v bufetu nebo využití lokálních potravin ve školní jídelně. Děti v ekotýmu vede k samostatnosti.

Kategorie Výjimečný počin     

  O cenu se zde ucházelo 8 nominovaných, cenu si ze Senátu odnesl Jiří Malík. Dvacet let působil ve správě CHKO Broumovsko. V roce 2005 založil s kolegy spolek Živá voda na zadržování vody v krajině. Po vítězné 5leté kampani stopnutí plánu těžby břidlicových plynů v Česku se v roce 2016 pustili do návrhu revitalizace toku Bučnice na Zdoňovsku. Postupně vznikl Model Živá krajina o adaptaci Česka i Evropské unie na dopady změny klimatu. Díky plánu krajina zadrží více vody i uhlíku, vzroste biodiverzita, obnoví se malý oběh vody a omezí povodně.

V kategorii Dlouhodobý přínos bylo nejvíce kandidátů-patnáct, vavříny si odnesl Mojmír Vlašín. Jako biolog se celou svou profesní dráhu věnuje ochraně přírody, a to jak teoreticky, tak i prakticky. Pracoval jak ve státní ochraně přírody, tak i v nevládních organizacích. Ochranu přírody tedy zná ze všech stran a úhlů. Díky odbornému vzdělání, kreativnímu myšlení i osobní angažovanosti je jednou z vůdčích osobností ochrany přírody. Známá je jeho angažovanost v kauzách, jako je problematika Novomlýnských nádrží, ochrany přírody na Soutoku či ochrana vzácných horských ekosystémů v Národním parku Šumava. Velký vliv má i jeho osvětová činnost. V České televizi spolupracoval na celé řadě populárně naučných pořadů. Uváděl ekologický soutěžní pořad pro děti Hra na zelenou. Soustavně ovlivňuje i mladou generaci – externě vyučuje na Katedře environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a je soudním znalcem v oboru ochrana přírody.

Partneři 

   Dlouhodobými partnery ceny jsou firmy Enviros a Inisoft, stejně jako vysoké školy, které mají blízký vztah k ochraně životního prostředí. Patří mezi ně Česká zemědělská univerzita v PrazePřírodovědecké fakulty na Univerzitě Karlově a Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Ty v posledních letech doplnila také Mendelova univerzita v Brně, a to i se svou Lesnickou a dřevařskou fakultou, nejnověji pak Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity. K dlouhodobým podporovatelům patří také Biologické centrum AV ČR. Partnerem vyhlášení, které se koná v prostorech Senátu, je rovněž tradičně vinařská firma Znovín Znojmo. Partnerem kategorie Ekozásek roku je rodina Vavrouškova, která věnuje finanční odměnu pro vítěze.

Ocenění má podobu skleněné plastiky od akademického malíře a sochaře Vladimíra Kleina, je s ním spojená odměna 20.000 korun. Hudební doprovod zajistil Nadační fond Magdaleny Kožené. Vystoupila talentovaná dvanáctiletá klavíristka Nora Lubbadová, která se v roce 2020 stala laureátkou televizní hudební soutěže Louskáček. Ve finále, kam postoupili tři z šestnácti nominovaných klavíristů, si tak mohla zahrát s Moskevskou filharmonii pod taktovkou Michaila Šechtmana třetí větu z Beethovenova 1. klavírního koncertu. Kvůli koronavirovému období byl odsunut Nořin koncert v Carnegie Hall na příští rok.

 

Jaromír a Věra Hamplovi 

Foto: archiv Senátu Parlamentu ČR, Nadace přátelství, Hampl