Drobná architektura připomíná slavnou historii, především císařovnu Sisi

Bardejovské  Kúpele jsou mezinárodně známé svými 10 prameny přirovnáván k těm ve francouzských lázních Vichy. K tomu je třeba připočíst i výjimečné přírodní scenérie nejstaršího lázeňského parku na Slovensku a okolních lesů, ale také architektonické skvosty a množství památek a památníků na historické osobnosti a události z historie. Kromě toho jsou v areálu lázní další hodnotné artefakty, hotely, historické vilky, kostely, nejstarší skanzen na Slovensku, krytá kolonáda a zahradní lázeňská architektura. Informuje o tom ekonomicko-obchodní ředitelka Bardějovských Kúpeloch, a.s., Tamara Šatanková.

,,Nejvýznamnější památky se vážou na pobyt rakouské císařovny a uherské královny Alžběty zvané Sisi, která se léčila v Bardejovských Kúpeloch ve dnech 1. – 22. července 1895. Patří k nim památník císařovny před léčebným domem Alžběta , samotný léčebný dům Alžběta, v něm Královské apartmá Sisi ve kterém bydlela a muzeální apartmán Sisi. Součástí aktivit kolem značky , královské lázně „je i naučná stezka ,, Sisi a její zastavení“. Rovněž v tomto duchu je pojata kavárna ,,Kavárna SISI „v hotelu Ozón. Svou výzdobou i sortimentem připomíná císařovnu, „uvádí T.Šatanková.

Památník Sisi

Na jaře v roce 1896, po odhalení pamětní tabule na průčelí hotelu Deák se zrodila myšlenka vybudovat v Bardejovských Kúpeloch její důstojný památník. Záměr dostal konkrétní podobu v roce 1901. Bronzová socha v životní velikosti spatřila světlo světa v roce 1903. Maďarský umělec Július Donath ztvárnil císařovnu jako krásnou, mladou – takovou, jakou se cítila po léčivých procedurách v našich lázních. Její podobizna byla vyhotovena z finanční sbírky obyvatel města Bardejov. Po dvou desetiletích byla socha demontována a převezena do Šarišského muzea v Bardějově. Zde pobývala 39 let, než se v roce 1965 vrátila opět na svůj původní mramorový podstavec. Dnes památník připomíná léčebný pobyt císařovny a královny Alžběty, což ještě více znásobuje popularitu lázní.

Apartmán Sisi

Sláva Alžběty je navázána na císařovnu Sisi

Léčebný dům Alžběta se spojuje s návštěvou Sisi už století. Každoročně se zde koná na její počest vzpomínková slavnost, alžbětinský den „v parku před hotelem Alžběta, u památníku císařovny. Léčebný dům ALŽBETA lázně znovu otevřely v polovině července 2016, po rekonstrukci v trvání 6 měsíců, která si vyžádala 1,95 mil. EUR, včetně interiéru.

Sisi sem přišla jako osmapadesátiletá. Do Bardejova přicestovala vlakem po nově vybudované železniční trati a ubytovala se v hotelu Deák. Léčila si nejen zdravotní problémy, ale i duši po úmrtí svého syna Rudolfa, který krátce předtím tragicky zahynul. V hotelu byl pro císařovnu vybudován speciální boční vchod a bývala v pokoji (dnes 210) s krásným výhledem na lázeňský areál. Ve stejném apartmánu se mohou ubytovat i hosté.

Královské apartmá Sisi má obývací část, ložnici, předsíňku, samostatné WC, samostatnou koupelnu a velkou terasu. Vybaven je masivním italským stylovým nábytkem. Je luxusně zařízený a je to top nabídka Bardějovských Kúpeloch, a.s., čemuž odpovídá i nejvyšší cena ze všech kategorií pokojů. O apartmán Sisi je velký zájem hlavně ze strany zahraničních klientů.

V přízemí, vedle recepce, je další-tzv. muzeální apartmán Sisi, vybavený masivním stylovým nábytkem podle vzoru apartmánů v Hofburgu a vyzdoben fotografiemi a obrazy Sisi. Neslouží k pobytu, ale je přístupný i veřejnosti. Na recepci si návštěvníci mohou koupit i různé suvenýry a upomínkové předměty.

Muzeum Sisi

Pomazané hlavy měli rádi Bardejovské Kúpele

První zmínka o Bardějovských lázních je z roku 1247, kdy uherský král Béla IV. daroval území dnešních lázní is prameny městu Bardejov. Lázně si vychutnávala na léčení v roce 1895 Sisi. Pobýval tu i rakousko-uherský císař Josef II. (1783), ruský car Alexandr I. (1821) a polská královna Marie Kazimiera Sobieski, manželka polského krále Jana III. Sobieského.

Lázně navštívila v roce 1809 i Marie Lujza, pozdější manželka císaře Napoleona I. Bonaparta a její reliéf slavnostně odhalili na průčelí léčebného domu Astória v roce 2014 během otevření lázeňské sezóny.

Památky na ruského cara Alexandra

Kongresový hotel Alexander **** v areálu lázní byl po rekonstrukci v roce 2015 a otevření v lednu roku 2016 nazvaný podle ruského cara Alexandra I. – vítěze nad Napoleonem, který Bardejovské Kúpele osobně navštívil cestou z mírového kongresu v Lublani 21.května 1821. písmenko „A“ v logu hotelu Alexander představuje počáteční písmeno podpisu ruského cara. Car se mj zastavil při Lékařském prameni a ochutnal zdejší léčivou minerální vodu. Pohár, ze kterého pil, se zachoval a dnes patří mezi nejzajímavější předměty muzejní expozice.

Reliéf cara Alexandra I je i na průčelí hotelu Astória, kde byl odhalen v roce 2015.

Pomník padlým ruským hrdinou z roku 1932.

Historici zaznamenali i dva pobyty ruských vojsk na území Bardejovských Kúpeloch. Po porážce revoluce z let 1848-49 se v lázních ubytovali ruští vojáci generála Paškieviča a zanechali jejich značně zdevastované. Během 1. světové války, v roce 1915 během takzvané Brusilovova ofenzívy , byly lázně opět poškozeny. Jeden vojenský útvar byl ubytován přímo v lázních. Válečné události připomíná v lázeňském parku kamenný Pomník padlým ruským hrdinou z roku 1932. V novější historii Bardejovské Kúpele navštívil bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin.

 

Památka na Dr. Mikuláše Atlasza

Ve vstupní hale hotelu Astória, vedle recepce, je od roku 2018 umístěna busta doktora Mikuláše Atlasza, který působil v Bardejovských Kúpeloch od roku 1921 jako lázeňský lékař a v letech 1927 – 1947 jako hlavní lázeňský lékař. Autorem busty je výtvarník a sochař Mgr. art. Peter Kolčaka. Dr. Mikuláš Atlasz se jako lázeňský lékař a hlavní lázeňský lékař zasloužil se o propagaci a rozvoj Bardejovských Kúpeloch. Zasloužil se i o zavedení inhalace a zpřesnění indikací pro léčbu některých chorob. Jeho jméno a zásluhy dosud připomínala i pamětní tabule, odhalena 7. června 2011, umístěna napravo od vchodu do Hotelu Astória.

Bardejovské Kúpele

Bardejovské Kúpele se rozprostírají na ploše 31 hektarů a ve vlastnictví akciové společnosti je 33 objektů. V areálu mají mnoho pozoruhodných historických objektů, které navozují atmosféru noblesy a jsou i architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Nejkrásnější budovou lázní je secesní hotel Astória, který je částečně zrekonstruován a po kompletní rekonstrukci mu zdatně konkuruje krásně obnovený hotel Alžběta. V areálu lázní je 6 tenisových kurtů, minigolf, půjčovna kol, v okolí 40 km značených turistických stezek. V blízkosti je město Bardejov zapsáno do seznamu UNESCO. Přímo v lázních jsou kostely: římsko – katolický, pravoslavný a řecko – katolický.

 

Více informací na: www.kupele-bj.sk