Do své páté sezony vstupuje MTB tým GAPP System – Kolofix s novým vedením a osmi závodníky  

Dlouhodobým cílem týmu, nově s 8 cyklisty jsou olympijské hry 2024 v Paříži, těmi krátkodobými pak zisk alespoň tří domácích titulů a vstup do elitní patnáctky UCI týmů.

 

„Když jsme tým v roce 2018 zakládali, naším cílem byla olympiáda v Tokiu. A to se nám povedlo, Jitka Čábelická se jako jediná česká závodnice na své první hry probojovala. A protože si nemůžeme klást malé cíle, tak v Paříži 2024 bychom rádi viděli dva naše jezdce,“ shrnul zakladatel celku Pavel Čábelický první čtyři roky působení týmu, v jehož čele ho nyní střídá Vojtěch Dobšovič.

„Ten tým už je tak velký, že jeho zabezpečení je práce na plný úvazek. Mám i svojí práci v Kolofixu, takže je přirozené, že jsem si našel nástupce. Vojta má zkušenosti s vedením menšího týmu, myslím, že už se během prvních měsíců u nás zavedl perfektně,“ oznámil Čábelický, který se společností GAPP System uzavřel smlouvu na další 3 roky.

TK týmu GAPP System – Kolofix 2022

„Pro tým je nesmírně důležité mít za zády silného partnera, který cyklistice fandí. Můžeme se tak naplno věnovat našim sportovní cílům. Jsme rádi, že díky GAPP Systemu můžeme částečně cyklistice alespoň částečně něco vracet tím, že podporujeme stále širší spektrum mladých cyklistů, nejen těch u nás v týmu.“

 

Vedle stálice týmu Jitky Čábelické, která dnes, stejně jako legendární Jaromír Jágr, slaví narozeniny, bude v letošním roce stejný dres oblékat i její bratr Jan Škarnitzl. Dalším nováčkem jen Jan Vastl a dva junioři, oba Filipové: Jech a Samec. Na soupisce i nadále zůstávají Lukáš Kobes, Jan Rajchart a Vojtěch Hrstka.

Jitka Čábelická, Jan Škarnitzl, cyklistika TK týmu GAPP System – Kolofix 2022

„Je dobře, že jsme se ségrou po jedenácti letech zase v jednom týmu. Já jako trojnásobný otec budu sice závodit a pomáhat získat dostatečný počet UCI bodů proto, abychom dosáhli vybojovat pro Českou republiku více než jedno místo na OH, ale také předávat nabyté zkušenosti mladším. Byla by škoda jen tak z cyklistiky odejít…“ řekl před novináři pětatřicetiletý matador Škarnitzl.

 

Čtyřnásobná národní mistryně Čábelická by ráda prolomila stagnaci z loňského roku a navázala na předešlou sezonu 2020, kdy se pravidelně umisťovala v první dvacítce světového poháru. Zisk domácího titulu je pro čerstvou dvaatřicátnici (15. února slavila narozeniny) v podstatě povinností. Nováček Jan Vastl je oporou českého reprezentačního družstva, jako druhý nejvýše postavený Čech v UCI žebříčku by se rád pravidelně prosadil v první třicítce SP a alespoň jednou nakouknul do top dvacítky. Lukáš Kobes by rád navázal na stále lepšící se výsledky, a to jak v Českém poháru XCO, tak i v tom světovém. Jan Rajchart by se chtěl do světového poháru vrátit.

 

Oba noví junioři Filip Jech a Filip Samec přichází ze zavedených líhní talentovaných cyklistů a měli by bojovat o ty nejvyšší příčky v domácím poháru, zkušenější Jech by potom měl být oporou národního týmu a v mezinárodních závodech juniorské série bojovat o top desítku.

Program

Potom, co tým společně absolvoval několik tréninkových kempů na lyžích a na kolech, je nyní čeká první závodní zkouška. Příští víkend se postaví na start podniku Copa Catalania MTB zařazeného do vysoko hodnocené kategorie HC ve španělském Banyoles. Úvodní díl Světového poháru v Brazílii (12. 4.) ale vynechá, představí se až na druhém závodě v německém Albstadtu (8. 5.), jenž bude předcházet zastávce SP v Novém Městě na Moravě.

 

Sestava týmu GAPP System – Kolofix 2022

 

  • Jitka Čábelická
  • Jan Škarnitzl
  • Jan Vastl
    Lukáš Kobes
  • Jan Rajchart
  • Filip Jech
  • Filip Samec
  • Vojtěch Hrstka

Vojtěch Dobšovič – manažer

 

  • Zdroj: Tisková konference MTB tým GAPP System – Kolofix
  • Foto: Ivana Roháčková