Dny evropského filmu znají své vítěze a míří do regionů

 Jubilejní 30. ročník festivalu Dny evropského filmu zakončilo v úterý 25. dubna v kině Přítomnost slavnostní vyhlášení vítězů soutěžních kategorií. Hlavní cenu BEST FILM DEBUT získal režisérský tandem Lise Akoka a Romane Gueret za film Ti nejhorší. Cenu BEST MUSIC FILM obdržel režisér Einari Paakkanen za snímek Ráj karaoke. V letošním roce se porotci rozhodli udělit i Zvláštní uznání poroty, které obdržel za snímek Chléb a sůl režisér Damian Kocur.

 

Od 26. do 30. dubna v rámci festivalových Ozvěn zavítají Dny evropského filmu do desítky kin v dalších městech České republiky. Na výběr úspěšných a aktuálních filmů z různých koutů Evropy se mohou těšit diváci v Boskovicích (kino Panorama), Havířově (kino Centrum), Červeném Kostelci (kino Luník), Jablonci nad Nisou (kino Junior), Hradci Králové (Bio Central), Hodoníně (kino Svět), Vrchlabí (kino Střelnice), Šumperku (kino Oko), Vyškově (kino Sokolský dům) a ve Znojmu (kino Svět).

 

Kompletní program a vstupenky jsou k dispozici na eurofilmfest.cz.

 

V porotě hlavní soutěže debutů zasedli producent Pavel Strnad, herečka Hana Vagnerová, filmový kritik Aleš Stuchlý a režisér Juraj Lehotský.

„Výběr soutěžních filmů, které porota posuzovala, byl letos mimořádně silný. Množství skvěle zvládnutých debutů ukazuje, že nastupuje nová generace silných autorských osobností, což je určitě potěšující zpráva pro evropskou kinematografii,“ dodává předseda poroty Pavel Strnad.

O cenu v kategorii evropský debut roku se ucházelo celkem devět snímků. Porota mezi nimi vybrala film režisérské dvojice Lise Akoka a Romane Guera s názvem Ti nejhorší (The Worst Ones), který originálním a velmi citlivým způsobem reflektuje dospívání na zapomenutém francouzském sídlišti. Cenu za tvůrce převzala kulturní atašé Francie Sarah Doignon.

Mimořádné Zvláštní uznání poroty získal snímek Chléb a sůl (Bread and Salt) polského režiséra Damiana Kocura. Ocenění převzal zástupce ředitele Polskeho institutu Wojciech Bednarek.

Chléb a sůl patří mezi formálně nejzvládnutější a v nejširším smyslu slova i nejvyspělejší debuty poslední doby. Ocenili jsme především subtilní, a přece nesmírně naléhavý režijní styl Damiana Kocura i jeho mimořádný cit pro všední interakce postav a traumata ukrytá pod nimi. Autenticita v kombinaci s precizní vizuální stylizací dala vzniknout jednomu z nejsugestivnějších evropských filmů o současném rasismu, toxickém dědictví minulosti a šikaně, který se zároveň obejde bez soudů a moralizování,“ vysvětluje jeden z porotců Aleš Stuchlý.

Chléb a sůl

Tóny a melodie udávají rytmus v soutěžní sekci orientované na avantgardu, dokumenty i hrané filmy, v nichž hlavní roli hraje hudba. Členy poroty byli hudební publicista a spisovatel Karel Veselý, americká režisérka Jay Walker a estonský dokumentarista, scénárista a režisér Ivar Murd.

„Porota se rozhodla udělit cenu pro nejlepší hudební film snímku Ráj karaoke (Karaoke Paradise) za dojemný, hluboce lidský a zároveň filmařsky neotřelý vhled do komunity kolem putovního karaoke. Dokumentární film ukazuje kouzelnou moc hudby spojovat osamělé lidi v odlehlých končinách Finska“, vysvětluje předseda poroty Karel Veselý.

Cenu si v Praze osobně převzal režisér Einari Paakkanen.

 

Autorem filmových cen je Zdeněk Vacek. Skleněné válce zdobené rytím a pískováním jsou odlité z uranového křišťálu. Silná vybroušená stopa v hladkém válci symbolizuje autorův “první zářez”. Cenu pro nejlepší hudební film zdobí vinylové drážky.

Rák karaoke

Hlavní část jubilejního 30. ročníku festivalu Dny evropského filmu probíhala od 20. do 25. dubna v Praze, Brně a Ostravě.

Žánrově pestrá dramaturgie nabídla oceňované hrané i dokumentární filmy z téměř tří desítek zemí. V devíti tematických programových sekcích se zaměřila na aktuální témata jako dospívání ekologie a udržitelnost nebo dezinformace. Samostatná sekce byla věnována významnému německému režisérovi Fatihu Akinovi nebo hudebním filmům. Zvláštní pozornost byla v letošním roce zaměřena na snímky z Nizozemska, Belgie a Lucemburska.

 

Trailery k vítězným filmům:

Ti nejhorší – https://youtu.be/S1cxy7q-xgg

Ráj Karaoke – https://youtu.be/pPKtAElKFFE

Chléb a sůl – https://youtu.be/AeRSBJV4l7A

Odkazy:


DEF SE KONAJÍ POD ZÁŠTITOU:

MINISTRA KULTURY ČR MARTINA BAXY, VEDOUCÍ ZASTOUPENÍ EVROPSKÉ KOMISE V ČR MONIKY LADMANOVÉ, PRIMÁTORA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY BOHUSLAVA SVOBODY, PRIMÁTORKY STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA MARKÉTY VAŇKOVÉ, PRIMÁTORA STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY TOMÁŠE MACURY A STAROSTKY MČ PRAHY 1 TEREZIE RADOMĚŘSKÉ

POŘÁDAJÍ:

VELVYSLANECTVÍ A KULTURNÍ INSTITUTY A ZASTOUPENÍ EVROPSKÉ KOMISE V ČR

ZA FINANČNÍ PODPORY:

MINISTERSTVA KULTURY ČR, MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE, EUNICU, EVROPSKÉHO PARLAMENTU, HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY, STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA, STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY, MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 1 A KANCELÁŘE KREATIVNÍ EVROPY MEDIA  

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNER:

RADIO 1

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI:

ČSFD.CZ, PROTIŠEDI.CZ, EXPATS.CZ, VESMÍR, OSTRAVAN.CZ A INFORMUJI.CZ

PARTNEŘI:

EMBLEM HOTEL PRAGUE A NEWTON MEDIA

PRODUCENT:

EUROFILMFEST S.R.O.