Den ptactva v Zoo Ostrava

V sobotu 6. dubna zveme všechny Ptáčky, Drozdy, Kosy, Sýkory, Holoubky a další nositele ptačího příjmení do ostravské zoologické zahrady, kde proběhne oslava svátku všech opeřenců. Lidé s ptačím příjmením se tradičně mohou těšit na slevu na vstupném. Pro všechny pak bude připraven speciální ptačí program. Na své si přijdou i obdivovatelé rostlin – tento den budou po zimní přestávce zahájeny komentované prohlídky pěstebních skleníků.

 Ornitologická procházka

Ptačí program v sobotu 6. dubna začne speciální ornitologickou procházkou vedenou zkušeným ornitologem Otakarem Závalským částí areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Díky přírodnímu charakteru a umístění v lokalitě Velkého ostravského lesa je areál zoo útočištěm řady druhů volně žijících ptáků. V době, kdy ještě nejsou stromy olistěné, lze ptáky pozorovat poměrně snadno. Během procházky lidé uvidí rovněž různé typy ptačích budek, kterých bylo v posledních letech v areálu zoo vyvěšeno více než tři stovky. Mnozí budou možná překvapeni, že klasickou budku s kulatým otvorem a bidýlkem v Zoo Ostrava nenajdou ani jednu. Sraz zájemců je v 9:30 hodin u vstupu do zoo (u výběhu plameňáků). Procházka potrvá asi hodinu. Pro snadnější pozorování ptáků doporučujeme přinést si s sebou dalekohled, příp. určovací klíče a atlasy. Vhodná je také pohodlná a nepromokavá obuv do terénu.

 Ptačí aktivity pro malé i velké

Mezi 12. a 16. hodinou pak budou připraveny v učebně Saola (1. patro nad restaurací Saola) aktivity na ptačí téma: poslouchání ptačích hlasů, poznávání ptačího peří a ptačích vajec, výstava budek a další ptačí aktivity. Lidé zde také najdou náměty a inspirace, jak se zapojit do pomoci ptákům třeba na své zahradě – mohou například vyvěsit vhodnou budku, vysadit plodonosné keře či instalovat pítko pro ptáky. Představen bude i Pták roku 2024, kterým se stal rehek domácí.

Nositelé ptačího příjmení budou mít tento den již tradičně zvýhodněné vstupné do ostravské zoo. Pokud se prokáží občanským či jiným průkazem s fotografií, zaplatí zlevněné mimosezónní vstupné. Za předem nakoupené online vstupenky v plné ceně nebudeme vracet peníze. Děkujeme za pochopení!

 Zahájení komentovaných prohlídek skleníků

V sobotu 6. dubna se po zimní pauze mohou návštěvníci také těšit na komentované prohlídky dvou hektarových pěstebních skleníků v botanickém zázemí. V tomto období v nich dozrávají banány, dále plody citrusů, jako jsou tahitské lajmy, citróny, cedráty či pomela. K vidění je zde exotické koření jako například kardamom nebo citrónová tráva. Ozdobou skleníků jsou bezesporu nápadné květy nejrůznějších druhů orchidejí v pestrých barvách. V exteriéru skleníků právě bohatě kvete sbírka vřesovců pleťových a vykvétat začínají i první pěnišníky.

Do tropů s průvodcem se můžete podívat každý víkend v 11:00 nebo ve 14:00 hodin. Sraz zájemců je vždy u výběhu plameňáků v blízkosti vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne průvodce.

Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupného do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem prostřednictvím rezervačního systému.

Foto autoři Lucie Fialová, Tomáš Hanzelka a David Kubala.