Čtyři týmové starty, z každého medaile. Čeští sjezdaři na ME opět bodovali 

Čeští reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě opět potvrdili svou sílu. Po včerejší kompletní medailové sbírce přidali v závodě družstev další čtyři cenné kovy – dvě stříbra a dva bronzy.

Napínavý souboj proběhl mezi singlkanoisty. Papírově bylo české a francouzské družstvo v jedné vteřině. Do dnešního závodu však promluvili němečtí reprezentanti, kteří suverénně zvítězili. České trio ve složení Ondřej Rolec, Karel Rašner a Matěj Vaněk si z dnešního závodu odváží zasloužený bronz.

„V jízdě bylo dost chyb, ale jako premiérovou jízdu na seniorském mistrovství Evropy hodnotím dnešní výsledek velice pozitivně,“ komentuje Rašner.

V nabité kategorii kajakářek se o další medailové umístění postarala ženská hlídka ve složení Barbora Dimovová, Barbora Bayerová, Klára Vaňková. V dlouhém sjezdu si ženská posádka dojela pro titul vicemistryň Evropy, přičemž od zlata ji dělila necelá vteřina.

„I když to mohlo být o kousíček lepší, tak jsme spokojené. Od prvního místa nás dělí osmdesát setin, což je na tak dlouhé trati opravdu zanedbatelný moment. Na druhou stranu jsme jely celou dobu naplno a prostor pro zrychlení by se hledal těžko. Stříbro bereme všemi deseti,“ hodnotí úspěch ženské hlídky Bayerová.  

Roli favoritů mezi kajakáři nepotvrdili francouzští závodníci, kteří nestačili na vítězný německý tým a skončili druzí. Souboj o třetí místo svedly posádky z Belgie a České republiky. Z těsného souboje lépe vyšla trojice ve složení Adam Satke, Karel Slepica, Vojtěch Matějíček a připsala na české konto další bronzovou medaili.

„Každý z nás dal do závodu maximum. Takticky jsme závod zvládli perfektně. Cílem bylo chytit se Adamovi na vlnu, vytvořit formaci a v té jet až do cíle. To se vydařilo. Vojta si čas z individuálního závodu zlepšil o neuvěřitelných dvacet sedm vteřin. Po cestě jsme dostávali mezičasy na jezdce před námi, ale to nám ve výsledku až tolik nepomohlo. Byl to náročný, ale zasloužený boj,“ hodnotí Slepica.

Deblová hlídka ve složení Daniel Suchánek – Ondřej Rolenc, Petr Veselý – Marek Rygel a Petr Šmakal – František Veselý zakončila dnešní medailové žně ziskem druhého místa. Od zlaté medaile, kterou získal Francouzi, je dělilo pouhých pět desetin.

Program evropského šampionátu pokračuje zítřejšími sprintovými kvalifikacemi.

 

Zdroj: Český svaz kanoistů

Fotokredit: KickTheWaves.com