Contera staví v Ostravě u D1 moderní halu s robotizovanými systémy

Český developer Contera zahájil v Hrušově výstavbu logistického areálu na místě bývalého brownfieldu. Budoucí Contera Park Ostrava D1 se pochlubí nejmodernějšími technologiemi a raritními parametry. Třeba první hala, kam přesune svou logistickou centrálu největší tuzemský prodejce sportovního zboží Sportisimo, má světlou výšku až 23 metrů, automatizované systémy i chlazení, zároveň bude s 90 000 m2 jednou z největších v republice. V následujících letech zde najde práci až 700 lidí. V Hrušově aktuálně roste i sklad pro Plzeňský Prazdroj.

Contera Parku Ostrava

 

Společnost Contera staví na dlouho nevyužívaném brownfieldu jeden z největších a nejmodernějších průmyslových parků na našem území. Projekt se na území, které pustlo od konce minulého století, rozběhl po dlouhých přípravách. Prvním nájemcem se stalo Sportisimo a smlouva, kterou s ním uzavřela Contera, je největší transakcí na českém trhu průmyslových realit v loňském roce.

„Stavba, kterou připravujeme pro Sportisimo, je v mnoha ohledech unikátní a přelomová. Jedná se o stavbu šitou na míru klientovi, plnou moderních technologií, s atraktivním pracovním prostředím a akcentem na prvky trvalé udržitelnosti a rozvoje. Zároveň je největší, na které jsme dosud pracovali. Zajímavé výzvy máme rádi, zkušenosti na to máme,“ říká Dušan Kastl, partner a výkonný ředitel Contery. „Potvrzuje se nám, že o tuto lokalitu je velký zájem. Připravujeme stavby i pro další klienty a projekt Contera Parku Ostrava D1 se tak velmi rychle obsazuje,“ dodává Kastl.

První hala, na níž Contera v Hrušově intenzivně pracuje, bude po svém dokončení v červenci 2022 se zastavěnou plochou zhruba 90 000 m2 patřit k největším v republice. Užitná plocha je i díky pětipatrovému mezaninu dokonce zhruba 140 000 m2. Specialitou je ale zejména nadstandardní světlá výška části haly nazvané High Bay, která bude dosahovat až 23 metrů.

„Podobných hal je v České republice opravdu velmi málo. V prostoru High Bay navíc nebudou vůbec žádní zaměstnanci, pouze robotizované zakladače,“ říká Martin Budina, projektový ředitel Contery.

Sportisimo vybuduje v Ostravě obří a technologicky vyspělý sklad

Contera splní i další požadavky provozu Sportisima, které plánuje ve své nové logistické centrále v nadcházejících letech zaměstnat ve dvou směnách téměř 700 lidí. Část haly, kde se bude nacházet pětipodlažní mezanin, tak bude klimatizovaná, což je kvůli nákladnosti provozu u podobných objektů ojedinělé. Zaměstnanci dostanou komfort v podobě moderní jídelny a šaten, které vizuálně napodobí sportovní vzhled administrativní centrály Sportisimo v Praze.

Prostory budou řízeny moderním softwarem. Bude tak možné snížit provozní náklady nebo zlepšit rychlost a kvalitu doručování zboží na prodejny i zákazníkům. Sportisimo z Contera Parku Ostrava D1 obslouží prodejny i e-shopy v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku, nebo třeba v Maďarsku, Rakousku a Německu.

„Věřím, že nová investice a layout skladů přinesou zajištění potřebné kapacity na mnoho let dopředu a zlepší i zákaznický zážitek, protože budeme rychlejší a budeme moci nabídnout širší paletu zboží. Z logistického pohledu se dostaneme na technologickou špičku, což se nepoštěstí každé české firmě. A ruku v ruce s tím jdou i velmi kvalitní podmínky pro skladové zaměstnance,“ říká Pavel Vajskebr, spolumajitel a CEO Sportisima. Firma by se měla do první části objektu nastěhovat v lednu 2022, celá hala bude k dispozici zhruba o půl roku později.

Plzeňský Prazdroj

V Contera Parku Ostrava D1 vyroste i další hala o velikosti 40 000 m2, část obsadí Plzeňský Prazdroj. Kromě moderních technologií se Contera v Hrušově soustředí i na udržitelnost a atraktivní pracovní prostředí. Proto podobně jako v jiných parcích v ČR i na Slovensku chystá mimo jiné i nadstandardní množství zeleně a kvalitní parkové úpravy.

Společnost Contera má s náročnými revitalizacemi brownfieldů bohaté zkušenosti. V minulosti se například zabývala revitalizací v Ostravě-Kunčičkách nebo v Říčanech u Prahy. Brownfield v Hrušově v těsné blízkosti D1 je oblast o rozloze 35 hektarů, kterou bylo potřeba nejdříve sanovat a zbavit kontaminace v podobě obřích nelegálních skládek. Dříve zde bývaly ubytovny dělníků z okolních továren, jenže po roce 1989 došlo k vysidlování lokality a na konci minulého století z území zmizel život úplně. Město Ostrava si od připravovaného Contera Parku Ostrava D1 slibuje oživení Hrušova a další zatraktivnění regionu.

„Ostrava věnovala nemálo času, energie a finančních prostředků, aby toto původně zdevastované území majetkově scelila a připravila do podoby vhodné k nabídce investorům. Byť zde byly i silné tlaky využít jej pro přesun materiálu z blízké haldy v Heřmanicích, nakonec jsme šli cestou přípravy lokality k realizaci vhodného developerského záměru. Jsem velice rád, že se potvrdil náš předpoklad vysokého potenciálu území pro trh průmyslových nemovitostí. Věřím, že společnosti přicházející do parku přinesou do Ostravy a regionu kvalitní pracovní příležitosti a rozvoj města i v intenzivním propojení s vědou a výzkumem,“ uvedl ostravský primátor Tomáš Macura.

Povrchové práce na brownfieldu začaly na jaře 2020, nyní jsou na svém místě sloupy dvou zmiňovaných hal. Součástí Contera Parku Ostrava D1 by výhledově měla být i třetí průmyslová hala a technologické centrum.

 

Contera

Společnost Contera založená v roce 2009 vlastní a provozuje průmyslové parky v prvotřídních lokalitách v ČR (Brno, Ostrava, Praha, Teplice) a na Slovensku (Bratislava, Prešov). Ve svém portfoliu poskytuje klientům možnost nájmu i řešení upravená a vybudovaná na míru (built-to-suit). Specializuje se na přestavbu a revitalizaci nevyužívaných areálů (brownfieldů) v lokalitách s dobrou infrastrukturou a klade důraz na soulad parků s okolním prostředím. Portfolio zahrnuje přibližně stávajících 354 000 m2 a plánovaných 245 200 m2 průmyslových nemovitostí. V roce 2019 vytvořila Contera společný podnik s TPG Real Estate Partners, specializovanou platformou pro kapitálové investice do nemovitostí, kterou vlastní globální společnost TPG. Ve stejném roce Contera vstoupila na slovenský trh.

Sportisimo

Největší řetězec se sportovním zbožím Sportisimo vyrostl z malé firmy založené v roce 1999. Aktuálně má firma celkem 185 obchodů, z toho 105 je v České republice a další jsou na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Polsku a Bulharsku. Vyjma prodejen a e-shopu zastřešuje holding také výhradní distribuci několika značek, jakými jsou třeba Umbro, O’Neill nebo Lotto. Současnými majiteli sportovního giganta jsou Thai Ngoc Nguyen, Do Hong Son, Martin Kúšik a Pavel Vajskebr. Pod jejich taktovkou zvýšilo Sportisimo ve finančním roce 2018/2019 tržby za prodej zboží o téměř 11 % na 8,4 miliardy korun.