Čokoládová Tretra propojuje atletické hvězdy a děti.

 Základem všech sportů je běh. V atletice běh vládne. Neobejde se bez něj žádná technická disciplína. A neobjede se bez něj většina sportů. Zároveň se na území České republiky téměř nepřetržitě od roku 1961 koná hvězdný mezinárodní atletický mítink Zlatá tretra Ostrava. Hvězdy a děti od jeho počátků spojovala Čokoládová tretra. Kdysi ryze běžecký, dnes již i „oštěpařský“ seriál, jehož 63. ročník právě startuje v Česku a 7. ročník na Slovensku. 

 

Čokoládová tretra je v mnoha ohledech výjimečná, ale tím hlavním je, že jako jediný, ryze dětský, závod na světě vrcholí přímo v hlavním programu jednoho z největších podniků světové atletiky – Zlatá tretra Ostrava – World Athletics Continental Tour Gold. Od roku 1961 se konala vždy vpředvečer ostravského mítinku. Narůstající počet zájemců o účast přivedl v roce 2012 pořadatele k rozšíření projektu za hranice města a vznikl běžecký seriál. Od roku 2017 se koná také na Slovensku.

V roce 2023 čeká mladé sportovce možnost zabojovat o své finále na Zlaté tretře Ostrava v 9 městech Moravy už na 63. ročníku Čokoládové tretry. Své síly v běhu na 100 m, 200 m a 300 m a v hodu raketkou mohou změřit děti do 11 let v Ostravě, Havířově, Českém Těšíně, Vyškově, Břeclavi, Vsetíně, Prostějově, Olomouci a Třinci. Soutěž je určena dětem ze sportovních oddílů, ale i těm, které ještě žádný atletický klub nenavštěvují. Kterékoli kolo mohou také navštívit děti z kterékoli části České republiky. „Svého času byla soutěž v celé České republice, ale je to finančně náročné a poslední roky musíme být velmi střízliví. Proto zůstáváme i letos jen v 9 městech a na Moravě. To ale určitě neubere nic na kvalitě zážitku a chybět nebudou ani atraktivní novinky,“ říká Jan Železný, ředitel Zlaté tretry Ostrava a ambasador Čokoládové tretry. 

 

Tou hlavní novinkou je soutěžní sportovní zóna pro děti i rodiče Jirky Mužíka.

Stále ještě držitel českého rekordu na 400 m překážek, vicemistr Evropy, olympionik Jirka Mužík je totiž od roku 2023 součástí „čokoládového“ týmu.

„Jsem strašně rád, že jsem propojil své aktivity s tak unikátním projektem jako je Čokoládová tretra. Já se dětem věnuji už léta. Začal jsme těmi svými, a nakonec je z toho práce na plný úvazek. Pořádám sportovní campy, dělám osobní poradenství a snažím se dětem i rodičům pomáhat dobře se nasměrovat a dělat to, co je baví a pro co mají nadání,“ prozrazuje český rekordman. „Čokoládovka má výjimečnou atmosféru. Sejdou se na ní děti ze všech sportů i ty co ještě nic nedělají, dá se tady poznat mnoho talentů a návaznost na Zlatou tretru tomu všem dává jedinečnou kvalitu. Skvělé je poměřování sil s konkurencí ze Slovenska,“ dodává Mužík.

Jak to všechno bude vypadat, uvidí děti i rodiče už na prvním kole Čokoládové tretry 2023 ve Vyškově 5. dubna. Patronkou tam bude legendární trojskokanka Šárka Kašpárková. Je na co těšit. Na Slovensku, kde se seriál uskuteční už po sedmé, začíná první závod 19. 5. ve Žiaru nad Hronom, pokračuje pak přes Bratislavu do Košic. Každoročně v něm soutěží na 2000 dětí.

Přes základní kola se 3 nejlepší závodníci a závodnice v každé disciplíně dostanou do mezinárodního semifinále, kde s dětmi ze Slovenska bojují o účast ve finále v hlavním programu Zlaté tretry Ostrava – World Athletics Continental Tour Gold.  

Všech kol se účastní atletické hvězdy z Česka, Slovenska, a semifinále i finále pak i hvězdy světové. V minulých letech mezi nimi nechyběl třeba Stefan Holm, Gianmarco Tamberi nebo Christian Taylor. Letos se v základních kolech mohou děti těšit například na Šárku Kašpárkovou, Ján Volka, Jiřího Mužíka a hlavně patrona celé tour Jana Železného.

 

Čokoládová tretra je unikátní příležitostí pro děti a jejich rodiče setkat se osobně s nejlepšími atlety světa a načerpat motivaci. I když se poslední roky koná jen v moravských městech, sjíždějí se na ni děti z celé České republiky.

„Čokoládová tretra má neopakovatelnou atmosféru a je bezkonkurenční motivací. Přestože musíme přes celou republiku, stojí nám za to přijet kvůli tomuto závodu na Moravu. Tady totiž děti učíte snít o tom, kam se usilovnou prací mohou v atletice dostat, a to je velice důležité,“ říká jedna z maminek z Čech, sama aktivní sportovkyně.

 

Více na www.cokoladovatretra.cz