Cesta ke zřícenině hradu Košumberk u obce Luže odhalila na krátké trase řadu zajímavých míst

Na zpáteční cestě z Litomyšle jsme udělali krátkou odbočku k obci Luže na Chrudimsku. Tato zastávka nás překvapila řadou zajímavých míst, které jsme cestou z obce Luže ke zřícenině hradu Košumberk procházeli.

Město Luže

je město starobylé, které leželo při strážní stezce vedoucí od Jenišovic a Lozic ke Zdislavi a pak dále k Božímu Domu (Novým Hradům) a k Litomyšli. Nejstarší písemná zpráva pochází ze 12. století a svědčí o tom listina z roku 1141, kdy olomoucký biskup Zdík daroval jisté statky v Luži klášteru litomyšlskému. Dominantou města je Kostel Panny Marie Pomocnice na Chlumku. Dějiny poutního kostela jsou především spjaty s Marií Maxmilianou Evou Terezií baronkou Hýzrlovou z Chodů, poprvé provdanou baronkou Slavatovou z Chlumu a Košumberka. Tato osudem zkoušená, ale přesto bojovná a vytrvalá žena, přišla předčasně o všechny své tři děti z obou manželství. Brzy po první svatbě jí nemoc vzala i milovaného manžela – barona Jindřicha Viléma Slavatu z Chlumu a Košumberka V druhém manželství s baronem Františkem Kryštofem Hýzrlem z Chodů byla vysloveně nešťastná a dokonce přežila pravděpodobný pokus o otrávení, které napáchalo na jejím zdraví nenapravitelné škody a později přispělo i k jejímu předčasnému skonu. Přesto nezatrpkla a s pomocí hluboké víry i přátel se pustila do úspěšné obnovy válkou poničeného košumberského panství, které pozvedla k nové nebývalé prosperitě.

Zdroj: Wikipedie

Kostel Panny Marie Pomocnice na Chlumku

Zřícenina hradu Košumberk

Z obce Luže se dostanete pěšky chodníkem přes park Hamzovy léčebny (asi 1,5 km) ke zřícenině gotického hradu Košumberk založeného ve druhé polovině 13. století. Jediná zachovalá část je purkrabství, kde je umístěno muzeum. Na hradě byla vybudována Českobratrská škola, kde vzdělával Albrecht z Valdštejna. Byl dějištěm románu Aloise Jiráska V cizích službách. Konaly se zde festivaly folkové a rockové hudby. Cestou ke hradu jsme se zastavili u kapličky Sv. Jana Nepomuckého , která byla postavena na třech širokých pilířích  v roce 1761 nad sochou Sv. Jana Nepomuckého. Uvnitř je vyzdobena malbami sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava s alegorií křesťanských cností: víry, naděje a lásky.

Kaplička sv. Jana Nepomuckého

 

Obora pod Košumberkem a Areál pivovaru Košumberk

Na svahu pod hradem je oplocená obora, kde vidíte zblízka laně a jelena i ovce kamerunské. Obešli jsme hrad a oboru a na zpáteční cestě jsme sestoupili k budovám  pivovaru Košumberk vedle kterého se rozkládá památný strom –  mohutný javor klen. Pivovar byl součástí rozsáhlého košumberského velkostatku, který tvořil hospodářské zázemí hradu a sestával nejen z budov pivovaru ale i kovárny  sýpky a stájí. Po době zakoupení pivovaru jeho současnými majiteli v červnu 1999 začala jeho rekonstrukce.

 

Obora pod Košumberkem

Areál pivovaru se dnes skládá ze 4 samostatných objektů:  Sladovna se sušárnou chmele, letní sklep pivovaru, objekt varny se spilkou a obytnou částí a objekt ležáckých sklepů se stodolou a prostory bývalé lahvárny .

V jednom objektu byl vybudován Penzion pivovaru Košumberk Ubytování je možné na základě předchozí telefonické rezervace na telefonním čísle 605 520 970 .

Pivovar a penzion Košumberk

Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé

Zakladatel léčebny František Hamza studoval na nižším gymnáziu v Pelhřimově, pak pokračoval na vyšším gymnáziu v Německém Brodě (dnešní Havlíčkův Brod), kde v té době učili osvícení želivští premonstráti. Absolvoval lékařskou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze (dnešní Univerzita Karlova). Po promoci na působil jako městský a později obvodní lékař v Luži. Místo svého působení zvolil zcela záměrně. Klimaticky odpovídalo realizaci jeho plánu, tedy zřízení dětské protituberkulózní léčebny, kterou založil roku 1901 ve vile pod poutním kostelem na Chlumku. Nejprve ji vedl ve vlastní režii, v roce 1908 však dosáhl jejího převzetí do správy země České a zůstal až do 1919 jejím ředitelem. Děti z chudých rodin zde léčil zdarma. Dnes tato léčebna nese název Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé. Hamzova léčebna postupně buduje ve svém areálu Muzeum zdravotnictví. Více informací naleznete ZDE

Hamzova odborná léčebna pro děti i dospělé

Hamzův park s arboretem

Od roku 1901 také vedle stavby prvních budov léčebného ústavu rozvíjel Dr.Hamza i svou vizi umístit léčebné zařízení do přírodně krajinářského parku a zpříjemnit tak svým pacientům pobyt a léčbu, a využíz park k terapii. Dal zde vysadit modřínové a březové hájky, kde jako první na světě nechal vyučovat dlouhodobě nemocné děti pod širým nebem. Kolem prvních léčebních pavilónů vznikl lesopark. Park vznikl na zelené louce a byly zde vysazeny i cizokrajné dřeviny. Na ploše 13 ha můžete obdivovat 475 druhů rostlin, keřů a stromů ze čtyř kontinentů. Arboretem vás provede Naučná stezka Hamzův park a arboretum. V době naší návštěvy však byla Hemzova léčebna z důvodu opatření v souvislosti s Covid-19 uzavřena, a proto jsme arboretum ani Muzeum zdravotnictví nemohli navštívit.

Mapa areálu Hamzovy léčebny

 

Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé