Certifikované ryby z Alberta garantují zákazníkům původ a přispějí k ochraně moří

Se sílícím trendem zdravého životního stylu roste v posledních letech v České republice také spotřeba ryb. Albert se rozhodl společně s dodavateli jako jediný potravinový maloobchodník představit ve stálém sortimentu čerstvého certifikovaného lososa. Certifikované ryby, garantují zákazníkům jejich původ, šetrný chov a také rybolov pouze v povolených oblastech. Rozšiřuje tak svůj stálý sortiment vybraných čerstvých ryb, které jsou chovány a loveny udržitelným způsobem. Nově také opatřil obaly QR kódem, který přináší zákazníkům rady, jak ryby uchovávat, inspiruje recepty a také informuje o certifikaci.

Dle dat Českého statistického úřadu vzrostla spotřeba ryb v tuzemsku od roku 2016 do 2019 o 18 procent. S rostoucí spotřebou se zvyšuje také důležitost odpovědného chovu či lovu ryb. Jeho udržitelnost garantují mezinárodní certifikace. MSC, tedy Marine Stewardship Council, znamená udržitelný způsob lovu pouze v povolených oblastech a ASC, Aquaculture Stewardship Council, označuje ryby, jež pochází z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu.

Albert nově nabízí čerstvé lososy výhradně s jednou či druhou certifikací. Divocí lososi mají ekoznačku MSC a chovaní ASC. „Záleží nám na původu potravin, stejně tak jako na odpovědnosti a důvěryhodnosti našich dodavatelů. Chceme, aby zákazníci v obchodech Albert našli vždy výrobky, které vyhovují jejich potřebám, chutím i osobním hodnotám. Jako odpovědný obchodník klademe také důraz na udržitelnost a ochranu přírodních zdrojů, aby zůstaly zachované i pro příští generace,“ komentuje rozšiřování certifikací Tomáš Šimek, komerční ředitel v Albertu. „Do budoucna budeme sortiment ryb chovaných či lovených s úctou k moři dál rozšiřovat,“ dodává. S novinkou přichází Albert v době, kdy domácnosti zařazují lososa nejen do běžného jídelníčku, ale i na Vánoce na štědrovečerní večeři. V posledních letech v předvánoční době výrazně roste zájem o čerstvého lososa, který patří mezi nejoblíbenější alternativy klasické vánoční ryby, a to hlavně u mladých ve věku od 27 do 35 let.

Aby mohl produkt nést ekoznačku MSC nebo ASC, musí získat certifikát nejen daná rybářská společnost, ale také všechny společnosti v dodavatelském řetězci, tedy distributoři, velkoobchodníci, výrobce či maloobchodníci. „Tyto certifikační systémy zajišťují spotřebiteli, že nakupuje mořské ryby a plody, které jsou udržitelné pro životní prostředí a také, že nikde v dodavatelském řetězci nedochází k žádnému klamání a k případnému porušování pravidel společensky zodpovědného chovu a lovu ryb,“ vysvětluje smysl certifikace Pavel Mikoška, ředitel kvality v Albertu.

První chlazené rybí výrobky s těmito certifikacemi pod značkou Albert zavedl obchodník do sortimentu v roce 2018, šlo například o rybí salát či pepřenky. Loni k nim přibyl pod značkou Albert Excellent také uzený losos plátky či porce uzeného lososa natur či s pepřem.

Albert také nově opatřil obaly QR kódem, který přináší zákazníkům rady, jak ryby uchovávat

Jak na čerstvost ryb

Obal lososů je nově opatřen také QR kódem. Zákazníci díky němu získají tipy a triky, jak ryby uchovávat, inspiruje recepty a také informuje o certifikaci. Více informací najdete na www.albert.cz/ryby