Betlémské světlo na pražské radnici od 22.12.2019

Betlémské světlo je novodobým symbolem Vánoc, symbolem klidu, míru a přátelství. Jeho historie v roce 1986 v Linci v rámci vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc zrakově postiženým dětem nazvané Světlo ve tmě. Myšlenka se postupně rozšířila do desítek zemí celého světa a k nám se Betlémské světlo dostalo poprvé v roce 1989, když ho exiloví skauti přivezli až pod sochu svatého Václava v Praze během sametové revoluce.

Světlo  z Betléma

Světlo skutečně putuje z Betléma, místa narození Ježíše Krista, kam je každý rok vyslán chlapec nebo děvče – říká se jim Dítě Betlémského světla, kteří vykonali něco dobrého. Letošním Dítětem světla se stala jedenáctiletá Victoria Kampenhuber z Červeného kříže z Horního Rakouska, kde je považována za velký vzor v charitě. Světlo je po zapálení v jeskyni v Betlémě převezeno letecky ve speciálním kontejneru do Rakouska.

Poté je ve Vídni slavnostně předáno skautům z celého světa, kteří jej přivezou do svých zemí. Čeští skauti tradičně zamíří nejprve do Brna a letos v sobotu 21. prosince Betlémské světlo rozvezou vlaky po celé republice.

Praha

V Praze světlo skauti předají 22. prosince v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě kardinálu Dominiku Dukovi a ještě ten den je převeze primátor Zdeněk Hřib do Nové radnice, kde bude plamínek hořet až do 6. ledna 2020.

Pro Betlémské světlo může veřejnost přijít do budovy Nové radnice v pracovních dnech od 8:00 do 20:00 hodin, o víkendech a svátcích od 9:00 do 16:00 hodin.

Skauti a skautky rozsvítí i letos Česko vánočním plamínkem z Betléma