Výstava Flora Olomouc vezme návštěvníky do Galaxie květin

Vesmír a tisíce květin v jedinečných floristických aranžmá. Tyto dva světy v sobě spojí hlavní expozice na letošní jarní výstavě Flora Olomouc. S podtitulem Galaxie květin se koná od čtvrtku 25. do neděle 28. dubna 2024  na Výstavišti Flora Olomouc.

Flora Olomouc – Galaxie květin

Kromě jedinečné hlavní expozice v pavilonu A se návštěvníci mohou těšit na velké Zahradnické trhy, výstavu vzácných bonsají, expozici Českého zahrádkářského svazu či na výstavu obrazů doplněných o květinová aranžmá. Připraveno bude také několik gastrozon s nabídkou kvalitního občerstvení, včetně bezlepkového.

Cenově zvýhodněné online vstupenky jsou již k dostání na webu olomouckého výstaviště www.flora-ol.cz. Pro jejich držitele bude připravený samostatný vstup do pavilonu, vyhnou se tak frontám u pokladen.

„Flora Olomouc je po desetiletí největším tuzemským svátkem květin a oslavou jara. Návštěvníci se u nás po šedivé zimě osvěží, načerpají nové síly. Letos je autorem hlavní expozice uznávaný florista Jan Milt. Je mu 36 let, má řadu zkušeností ze zahraničí. Plníme tak jeden z našich cílů – navázat spolupráci s mladými a současně kvalitními tvůrci. Letošní centrální expozice tomu odpovídá. Je opravdu na co se těšit,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Flora Olomouc Jan Milt

Nejnovější floristické trendy, velká fotostěna i kavárna s tematickými drinky

Florista Jan Milt působil kromě tuzemska také v Rakousku a Švýcarsku. V největším pavilonu A na pouhé čtyři dny vytvoří jedinečný svět plný barev a vůně tisíců květin. Základním prvkem zde bude elipsa, a to v návaznosti na vesmírné ladění expozice.

Pro návštěvníky bude v hlavní expozici připravena také velká fotostěna, u níž si budou moci udělat originální snímky. Součástí Galaxie květin bude i kavárna s nabídkou tematických drinků a velké množství míst k posezení a odpočinku. Cílem je, aby lidé v expozici pohodlně strávili delší čas a užili si její krásu.

„Vesmír a květiny. Hry se zrcadly, světlem a tmou. Elipsy. A také průhledy pavilonem či kontrast techniky a přírody. To jsou základní kameny letošní hlavní expozice,“ popisuje její autor Jan Milt.

Nejnovější floristické trendy

Nejnovější floristické trendy budou díky spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR k vidění také v přízemí přístavby pavilonu A označované jako pavilon B.

„Velkorysý prostor k prezentaci zde dostanou tuzemské firmy, jež se na internetu i v kamenných prodejnách zabývají obchodem s květinami. Půjde o velké hráče i o lokální firmy. Dorazí například Vonekl, Storge, Flamengo, Florea či olomoucká květinářství MarMar Deco a Salon květin Borková,“ přibližuje Barbora Melničuková, manažerka projektu Flora Olomouc 2024.

Prezentace středních škol, Mendelovy univerzity v Brně a Českého zahrádkářského svazu

O patro výš – v části přístavby označované jako pavilon C – bude k vidění soutěžní prezentace středních škol, Mendelovy univerzity v Brně a také Českého zahrádkářského svazu. Jeho expozice od známého floristy Zdeňka Kupilíka ponese název Emoce. Patří k ní i oblíbená pěstitelská poradna a posezení u vína.

Bohatý program bude připravený i na podiu v pavilonu A.

Kromě řady odborných přednášek se návštěvníci mohou těšit na sérii floristických show, kde budou moci nahlédnout pod ruce špičkovým floristům – jde například o současnou mistryni ČR ve floristice Karolínu Žáčkovou, uznávané floristy či tváře známé z televizní obrazovky Kláru Franc Vavříkovou, Milana Dopitu a také Danu Makrlíkovou.     

Zahradnické trhy

Oblíbenou a tradiční součástí jarní výstavy jsou i velké Zahradnické trhy, které zaplní venkovní areál olomouckého výstaviště.

„Již nyní na začátku dubna víme, že se k nám chystá bezmála dvě stě prodejců a stále přibývají další. Zhruba polovina z nich návštěvníkům výstavy Flora Olomouc nabídne zahradnický materiál jako například přísady, sazenice, konifery, semena, stromky, osivo, květiny, kaktusy a sukulenty. V nabídce bude také nářadí, skleníky či zahradní mechanizace,“ uvedla Zuzana Chalupová, manažerka projektu, pod níž letošní Zahradnické trhy spadají.

Výstava Bonsaje – umění z jiného světa

V pavilonu E bude velkým lákadlem výstava bonsají nazvaná Bonsaje – umění z jiného světa, na níž se podílí zkušený sběratel Josef Valuch, který na olomoucké výstaviště dopraví unikáty ze své sbírky uložené v Bonsaimuseu Isabelia.

Květinová aranžmá v Oranžerii ve Smetanových sadech

Na působivou kombinaci abstraktních obrazů a květinových aranžmá se návštěvníci mohou těšit v Oranžerii ve Smetanových sadech. A to díky dlouholeté spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s Unií výtvarných umělců Olomoucka a s Mendelovou univerzitou v Brně.

Program v pavilonu H letos zajistí Asociace soukromých zemědělců a Sdružení Střední Morava. Zaměřený bude na prezentaci turistických cílů a agroturistiku. Ve venkovním areálu Samba bude připravený bohatý doprovodný program s přednáškami, workshopy a hudebními vystoupeními.

Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech

Pro návštěvníky jarní výstavy budou otevřené také Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech. Vstup do nich budou mít jako každý rok zdarma. Cenově zvýhodněné vstupenky jsou již k dostání na webu Výstaviště Flora Olomouc.

  • Flora Olomouc 2024
  • Termín: čtvrtek 25. až neděle 28. dubna 2024
  • Místo: Výstaviště Flora Olomouc
  • Čas konání: čtvrtek – sobota 9:00 – 18:00, neděle 9:00 – 17:00
  • Základní vstupné: 200,- Kč na místě, online zvýhodněné: do 18.4. (včetně) 180 Kč, od 19.4. do 28.4. 190 Kč

 Více informací naleznete ZDE