Předání cen INSPIRELI AWARDS vysílané on-line z Fakulty stavební ČVUT v Praze spojilo mladé architekty na celém světě

Mezinárodní studentskou architektonickou soutěž INSPIRELI AWARDS pandemie nezastavila, do letošního pátého ročníku se přihlásilo rekordních 1336 studentů ze 106 zemí. Celkově ve všech kategoriích soutěžilo 1305 projektů. Slavnostní předání cen vítězům proběhlo vzhledem k epidemiologickým opatřením ve čtvrtek 5. listopadu on-line přenosem z Fakulty stavební ČVUT v Praze, která je spolu s Českým vysokým učením technickým v Praze spoluorganizátorem soutěže. Zájemci mohli ceremoniál sledovat na sociálních sítích.

Kategorie Architektura

V kategorii Architektura, v níž se utkalo 1093 projektů, zvítězily Mariam Jacob a Nada Khalaf ze Spojených arabských emirátů. Porotu oslovilo jejich řešení problému v marockém Marrákeši, kde kvůli neefektivnímu způsobu hospodaření a skladování vzniká velké množství organického odpadu. Mladé architektky navrhly zpracovatelské zařízení, trh a potravinářskou halu.

https://www.inspireli.com/en/grand-prize/category/architecture

Kategorie Urbanismus

V kategorii Urbanismus prvenství získal tým šesti studentů z Bangladéše. Tanvirul Hakim, Junaied Saif Rumman, Payel Sen Gupta, Shohanur Rahman Shojib, Jorzina Farah a Punam Das se zaměřili na město Chittagong, které ohrožuje stoupající hladina moře. Hlavním cílem projektu bylo odstranit hrozbu podmáčení toho bangladéšského města a vrátit do života městskou páteř v podobě vodních kanálů.

https://www.inspireli.com/en/grand-prize/category/urban

Kategorie Interiérový design

V kategorii Interiérový design zvítězil Jani Toci z Albánie. V projektu nazvaném „Duše v krabici“ představil mladý architekt interiér bydlení pro umělce v objektu o rozměrech 9x9x9 metrů.

https://www.inspireli.com/en/grand-prize/category/interior

Speciální kategorie

Studenti dále mohli soutěžit ve speciálních kategoriích. V rámci návrhu konkrétního projektu v kategorii INSPIRELI COMPETITION se letos věnovali návrhu obnovy amfiteátru v Burkina Faso. Zde bylo úkolem studentů navrhnout rekonstrukci prostor tak, aby byl celému divadlu vrácen jeho věhlas a využití. Jedním z rozhodovacích kritérií byla i realizovatelnost celého projektu. Zde zvítězili Martinez Cristian Fernando a Ariel Fernando Mendez z Argentiny.

https://www.inspireli.com/en/grand-prize/category/burkina

V soutěži také poprvé mohli soutěžit studenti středních škol, a to spolu s vysokoškoláky v kategorii INSPIRELI LUMION PRIZE, v níž byly hodnoceny nejlepší 3D vizualizace studentských projektů navržených v software LUMION. Zde ocenění získalo šest prací, z toho tři z České republiky, mezi nimi byla i studentka Alice Šindelářová z Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Cena Africké unie architektů INSPIRELI & AUA RECOGNITION AWARDS

Udělena byla také cena Africké unie architektů INSPIRELI & AUA RECOGNITION AWARDS nejtalentovanějším studentům afrického kontinentu v rámci soutěže INSPIRELI AWARDS. Cenu získali Ibrahim François Pare a Tindamanègré Fabien César Koala ze státu Togo za návrh amfiteátru v Burkina Faso.

Za úspěchem INSPIRELI AWARDS, která je v současnosti největší studentskou celosvětovou architektonickou soutěží je volnost v zadání, kdy studenti mohou naplno ukázat svůj talent v projektu, který si sami zvolí. Soutěž je dvoukolová, o vítězích rozhoduje téměř 500 architektů ze 101 zemí světa. Účast v soutěži je zdarma, je tak otevřená i tvůrcům, kteří by to z důvodu ekonomických bariér nezvládli.

Soutěž INSPIRELI AWARDS

Soutěž INSPIRELI AWARDS založil v roce 2015 designér prof. Bořek Šípek spolu s Ing. Karlem Smejkalem z Fakulty stavební ČVUT. Vyhlašovatelem INSPIRELI AWARDS je Inspireli, mezinárodní on-line platforma pro architekty, spoluorganizátory jsou ČVUT v Praze a Fakulta stavební ČVUT v Praze, záštitu soutěži poskytla řada významných organizací z celého světa. Na soutěži se podílí i komerční partneři, společnost LEGO® věnuje výherci unikátní model jeho návrhu, český zástupce značky LUMION ocení nejlepšího vysokoškoláka a nejlepšího účastníka ze středních škol ve vlastní kategorii soutěže LUMION INSPIRELI PRIZE.

 

Přehled všech udělených cen a seznam oceněných je k dispozici zde: https://www.inspireli.com/en/awards/winners