Popularita kratomu stoupá: Jaký druh je nejprodávanější?

Kratom získává stále více příznivců i v západním světě a jinak tomu není ani v České republice. Celosvětově je nejoblíbenější zelený kratom, který je jakýmsi kompromisem mezi bílým a červeným kratomem. Obsahuje velmi vyvážený podíl jednotlivých alkaloidů, a je tak univerzální pro všechny typy aktivit. Co vlastnosti jednotlivých druhů ovlivňuje? A jak se mezi sebou liší?

Původ a vlastnosti kratomu

Základní rozdělení je vlastně trochu nepřesné, protože kratom je stále jen jeden. Jde o prášek z rozdrcených listů rostliny, která se jmenuje Mitragyna speciosa a pochází z jihovýchodní Asie. Nejčastěji se pěstuje v Malajsii, Thajsku nebo Indonésii a jednotlivé barvy se liší pouze obdobím sběru a zpracováním. Všechny obsahují určitý poměr alkaloidů mitragyninu a 7-hydroxymitragyninu, což jsou látky, které mohou mít psychoaktivní účinky.

Vyvážená kombinace alkaloidů

Právě zelený kratom má alkaloidní profil dokonale vyvážený, protože se zpracovává nejšetrnější formou – suší se v dobře větrané místnosti a pak je krátce vystavený slunečnímu záření. V čisté formě ale není jednoduché ho vypěstovat, protože se mu daří jen na místech s dostatkem vody a vyžaduje velmi šetrné zacházení.

Za vyváženým podílem alkaloidů v zeleném kratomu stojí také fakt, že listy, z nichž se vyrábí, jsou zralé tak akorát. Jedná se tedy o středně dozrálé listy, jejichž žilky na spodní straně listu mají světle zelenou barvu. V dozrálejších listech totiž začínají převládat jiné alkaloidy.

Další druhy kratomu a jejich původ

Červený kratom

Velmi oblíbený je i červený kratom, který pochází z dospělých listů. Výraznou barvu získává díky tomu, že je dlouhodobě vystavený slunečnímu svitu, případně umělému osvětlení. Po sklizni se roztříděné listy svazují k sobě a vkládají do sudů, kde probíhá fermentace. Po třech až čtyřech dnech se pak přibližně tři hodiny suší. Další fáze zpracování je pak už podobná jako u ostatních druhů.

Bílý kratom

Z velmi mladých listů se naopak získává bílý kratom. Oblastmi jeho původu jsou hlavně Nanga Silat a Jongkong v Indonésii, kde jsou pro pěstování tohoto druhu ideální podmínky. Jen to ale k úspěchu nestačí, důležitý je i výběr stromů podle polohy na plantážích.

Žlutý kratom

Žlutý kratom se zpravidla získává podobně jako červený, jen se suší a fermentuje kratší dobu. Případné vzniká spojením červeného a zeleného kratomu. Přičemž každý z nich se pěstuje v jiné části indonéské oblasti Nanga Silat.

Hnědý kratom

Většina světové produkce hnědého kratomu se pěstuje na ostrově Borneo. A zajímavostí je, že i v tomto případě dochází při zpracování k fermentaci. Jen proces trvá o něco déle než u červeného kratomu. 

 

I když se kratom v Thajsku, Malajsii a Indonésii využívá už po staletí, u nás je zatím relativně novinkou. Proto v rámci legality zatím spadá do šedé zóny a prodává se pouze jako sběratelský předmět. O úpravě legislativy už se však nějakou dobu spekuluje a bude zajímavé sledovat, jak se případné změny odrazí na jeho popularitě mezi lidmi.