Pět tipů, jak nedopřát hackerům veselé Vánoce

Pro počítačové zločince představuje předvánoční nákupní horečka vidinu zlatého dolu. Miliony koupěchtivých zákazníků se vrhají do online nákupů a chtějí rychle, a především výhodně pořídit dárky pro své blízké – často ve spěchu v pracovní době, letos mnohdy navíc při domácím multitaskingu. Svojí neopatrností mohou ale připravit bohatého Ježíška spíše pro hackery, kteří na ně mají políčeno mnoha způsoby.

Jak se vyhnout digitálním pastím? Vždy samozřejmě platilo, že je potřeba se mít na pozoru, ale letos to platí dvojnásob. Poradenská společnost Deloitte odhaduje, že vlivem pokračující pandemie koronaviru vzroste objem online nákupů o 25-35 %. A bezpečnostní systém Cisco Umbrella oproti loňskému roku vykazuje již 40% nárůst zachycených podvodných e-mailů. Vy na ně ale nemusíte naletět a nechat digitální darebáky, aby vám zkazili svátky.

Bezpečnostní experti společnosti Cisco radí, jak se nenechat při online nákupech a jiném pobytu v digitálním prostoru nachytat:

Nevěřte neuvěřitelně výhodným nabídkám

Neznámá stránka nabízí zboží, které je jinde beznadějně vyprodané? Jinde vás zase lákají na 90% slevy? Je nanejvýš pravděpodobné, že neuvěřitelná nabídka je přesně taková – neuvěřitelná. Ani vy byste jí věřit neměli. „Pokud název e-shopu vypadá povědomě, ale popis zboží zní, jako kdyby byl text převzatý z nekvalitního překladače, je nanejvýš pravděpodobné, že se jedná o podvod. Ostražitost se vyplatí i v případě, pokud e-shop neuvádí kontakt, dává k dispozici jen svůj P. O. Box nebo jsou jeho obchodní podmínky pouze v cizím jazyce,“ radí Milan Habrcetl bezpečnostní expert společnosti Cisco. Dobře se zamyslete, než kliknete, natož zadáte svůj kontakt nebo dokonce číslo platební karty.

Není každý kamarád, kdo se tak tváří

Karanténa, izolace, homeoffice. Spousta lidí se cítí osaměle, zvlášť v depresivním zimním počasí. Kontakt s přáteli a rodinou je proto důležitější než jindy. Ale pozdrav od spolužáka ze střední nebo bývalého kolegy z práce vůbec nemusí být tak nevinný, jak vypadá. Než kliknete, zamyslete se, zda je pravděpodobné, že by si na vás někdo takový po letech vůbec vzpomněl, a navíc vám přeposlal video s tím nejlegračnějším štěňátkem na světě, petici za zrušení krizových opatření nebo žádost o finanční příspěvek na nesmírně bohulibý účel. „Pravděpodobnějším vysvětlením je v takovém případě, že někdo zneužil e-mailovou adresu a snaží se vás obalamutit. Pokud váháte, odesílateli jednoduše zavolejte. Než kliknete na podezřelý odkaz, najeďte na něj myší. Zobrazí se vám adresa, kam odkaz vede. Z ní už jde často poznat, zda vás pošle tam, kam slibuje, nebo někam jinam,“ popsal Milan Habrcetl fígl, který usnadní odhalení nebezpečného prokliku.

Kdo si má pořád ta hesla pamatovat? No přeci správce hesel!

Nic nenaladí kyberzločince do sváteční nálady lépe než totéž slabé heslo užívané u všech myslitelných účtů, od sociálních sítí přes e-shopy po pracovní e-mail. Samozřejmě, že víte, že heslo má být silné, s malými a velkými písmeny, čísly a speciálními znaky a pokaždé jiné. Ale pamatovat si, kde jste jaké nastavili, je takřka nadlidský úkol (ačkoli napravovat škody po krádeži identity nemusí být o nic snazší). „Díky bezpečnému správci hesel můžete mít pro každou webovou stránku nastavené odlišné kvalitní heslo, aniž byste si je museli všechny pamatovat. Pokud by některé náhodou uniklo, jak se občas stává, bude se problém týkat jediného uživatelského účtu,“ nabízí Habrcetl řešení tohoto věčného problému.

Zamykejte na dva západy

Dvojité ověřování identity uživatele je jedním z nejlepších způsobů, jak hackerům zchladit hlavu. Používáte ho třeba při práci s vaším online bankovnictvím. Nejlepší systémy, jako je Cisco Duo Security, využívají silné šifrování a jsou postavené na rozsáhlé globální infrastruktuře. Jako uživatele vás to ale nemusí tolik zajímat. Stačí vědět, že pokud máte možnost vybrat si mezi dvěma aplikacemi, zařízeními nebo službami, vždy bude lepší volbou ta, která nabízí dvoufaktorové ověřování.“

Aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat.

„Vývojáři softwaru neustále vylepšují své dílo a opravují chyby a bezpečnostní slabiny. Proto je potřeba, abyste své aplikace i systém průběžně aktualizovali, jinak o tyto výhody přijdete. To je asi to nejjednodušší, co můžete udělat.,“ říká Habrcetl. Bez aktualizací totiž můžete snadno přijít také o svá data nebo dokonce peníze. Pozitivní je, že automatické aktualizace, které kdysi bývaly poměrně problematické, dnes fungují celkem spolehlivě. Řiďte se tedy známým heslem „zapnout a zapomenout“.

Kyberzločinci milují snadnou kořist. Tou jsou pro ně nepozorní a neinformovaní online zákazníci. Vy už ale díky těmto snadným tipům víte, jak se chovat, aby jim chutné sousto zaskočilo v krku. Uvedené rady mají výhodu v tom, že je jednoduché se jimi řídit, nic nestojí a jsou nanejvýš účinné.

Buďte bdělí a užijte si radostné svátky se svými nejdražšími. Ať mají hackeři letos smutné Vánoce!