Letní recepty – Grilovaný kapr na salátu z pečených paprik

Říká se, že středomořská kuchyně je jednou z nejzdravějších. Je totiž plná ryb, zeleniny a bylinek. Tohle všechno najdete i v tomto prostém, ale naprosto famózním receptu, který dokazuje, že v jednoduchosti je síla. A protože jsme v České republice, nemohli jsme sáhnout po žádné jiné rybě než po kaprovi. Ten si hrdě udržuje krásné první místo co do oblíbenosti našich ryb. A není se čemu divit. Ochutnejte sami.


Počet porcí:
2 porce

Doba přípravy: 65 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

 

Na rybu:

2 filety kapra s kůží

hrst čerstvého tymiánu

hrst čerstvého kopru

sůl

olivový olej

 

Na salát:

2 červené papriky

2 oranžové papriky

hrst slunečnicových semínek

hrst čerstvého kopru

1 citron

sůl

čerstvě mletý pepř

dýňový olej

Postup:

  1. Nachystejte si marinádu smícháním zhruba 200 ml olivového oleje se solí a posekanými bylinkami.
  2. Kapří filety omyjte, osušte a nechte alespoň 30 minut marinovat. Poté dejte péct na rozpálený gril na zhruba 8 minut.
  3. Papriky opečte na grilu do černa ze všech stran, poté je vložte do mísy, kterou zakryjte potravinářskou folií.
  4. Nechte 10 minut zapařit, pak z paprik oloupejte slupku, vyndejte jadýrka a nakrájejte je na proužky.
  5. Zakápněte papriky dýňovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte se slunečnicovými semínky
    a posekaným koprem.
  6. Filety kapra podávejte na paprikovém salátu.

Tip: Kapr obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

 

zdroj www.akademiekvality.cz