Ján Minár z NTC Západočeské univerzity v Plzni se podílel na pořádání prestižní fyzikální školy ve Francii

Tým výzkumného centra Nové technologie (NTC) pod vedením profesora Jána Minára letos spolupořádal letní školu fyziky Les Houches – WE Heraeus, organizovanou v rámci prestižní „École de physique des Houches“. Pro fyziky jde o skutečný pojem, školu absolvovala řada budoucích nobelistů.

Škola fyziky v Les Houches

Školu fyziky v Les Houches založila matematička a fyzička Cécile DeWitt-Morette v roce 1951. Absolvovala ji řada držitelů Nobelovy ceny nebo Fieldsovy medaile. Škola organizačně spadá pod hlavičku Université Grenoble Alpes, jejíž vědecká komise vybírá důležitá témata s velkým přínosem a potenciálem především v oblasti matematiky a fyziky.

Téma předložené třemi vědeckými organizátory Jánem Minárem z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity v Plzni, Hubertem Ebertem z Ludwig-Maximilians-Universität v Mnichově a Didiem Sébilleauem z Univerzity Rennes komisi zaujalo a vybrala ho pro jednu ze dvou hlavních událostí roku – letní školu pro postdoktorandy. Právě ta přispívá zásadní měrou k věhlasu celé školy. Letos proběhla od 30. srpna do 10. září. Jejím tématem se tedy stala Greenova funkce a její využití pro výpočty prvních principů ke stanovení elektronové struktury a spektroskopických vlastností.

Škola je určena především doktorandům, postdokům a mladým výzkumníkům, jejichž vědecká kariéra je v rané fázi.  Všichni její účastníci mají možnost prezentovat svůj aktuální výzkum formou posterů. „Je velmi přínosné, že škola v Les Houches poskytuje platformu, kde jsou mladí výzkumníci v kontaktu se špičkami v oboru, ale zároveň si mohou vzájemně vyměňovat zkušenosti ve velmi přátelské a podnětné atmosféře, kterou nabízí prostředí École de Physique des Houches,“ popisuje Ján Minár, přední odborník na vývoj teoretických metod pro popis elektronové struktury pevných látek a interpretaci experimentálních elektronových spekter.

„Cílem letošní školy nebylo pouze poskytnout účastníkům teoretické přednášky například o Greenově funkci a jejím využití ke stanovení elektronové struktury materiálů, ale chtěli jsme, aby se účastníci naučili pracovat s různými počítačovými kódy, které by pak využili pro vlastní vědeckou práci. Za tímto účelem jsme do výuky zařadili i praktický kurz, který mohl proběhnout díky napojení na náš počítačový cluster v Plzni,“ dodává Ján Minár. Studenti měli možnost zúčastnit se přenášek takových odborníků, jakými jsou například Julie Staunton z University of Warwick, László Szunyogh z University of Budapest, John Rehr z University of Washington či Václav Janiš z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Ján Minár a Keisuke Hatada,

 „I když jsme kvůli obavám z pandemie covidu-19 museli letošní termín letní školy posunout a zredukovat počet účastníků téměř na polovinu, jsem moc rád, že se nám ji nakonec podařilo zrealizovat. Za to patří obrovský dík neziskové nadaci Wilhelm und Else Heraeus – Stiftung, jenž se zaměřuje na podporu výzkumu a školení v oblasti přírodních věd, zejména fyziky,“ říká Hubert Ebert.

NTC

NTC je nezávislý vysokoškolský ústav Západočeské univerzity v Plzni, který se od roku 2000 věnuje výzkumu, vývoji a inovacím pro průmyslové aplikace. Jeho posláním je přinášet řešení výzev v oblasti pokročilých materiálů, ekologických zdrojů energie, chytré mobility a kvality lidského života. NTC realizuje základní i aplikovaný výzkum a přináší mezioborový přístup při řešení technických a technologických problémů od první myšlenky až pro prototyp.

 

Zdroj: Západočeská univerzita v Plzni