8 tipů, jak si udržet dobrou náladu v nejisté době

Koronavirus nám nachystal pestrý koktejl nepříjemností, se kterými se potýkáme. Ať už jste se ocitli v karanténě nebo jenom v izolaci, zvládat tento stav je psychicky i fyzicky velmi náročné. Musíte se zdržovat doma, k tomu se přidává strach z onemocnění. Bojíte se o své blízké, rodiče, prarodiče…

Uzavření v těsném domácím prostoru, kdy šance vyrazit ven není samozřejmostí, může být zdrojem konfliktů. Sotva kdy v minulosti nastal čas, kdy jste museli být se svými blízkými v tak těsném kontaktu 24 hodin denně. Jak to všechno se ctí zvládnout?

 

1. Hledejte v situaci pozitiva: konec věcného spěchu, čas na rodinu

 

Zkuste z nastalé situace těžit pozitiva. Vstáváte vždy ve spěchu, sotva něco zhltnete a letíte do práce? Vychutnejte si příjemnou změnu, že vás nehoní čas. Teď to konečně je jinak. Můžete se dostatečně vyspat a v klidu se nasnídat. Dohonit to, že jindy nemáte čas na rodinu. Věnovat se partnerovi, partnerce, popovídat si s dětmi. Na to, co jste dříve zvládali v chvatu, máte konečně dost času. Využijte toho, vychutnejte si to.

Říkáte si už dlouho, že zavoláte přátelům nebo příbuzným z druhého konce republiky a neměli jste na to čas? Nyní ho máte, tak jim věnujte hodinku či dvě času. Váš zájem a podpora je povzbudí. Choďte také na pravidelné procházky ven. Na čerstvém vzduchu si provětráte myšlenky.

 

2. Dělejte věci, na které jste jindy neměli čas

 

Čas na věci, na které se v koloběhu všedních dnů nedostává. I tohle pozitivum můžete z koronavirové doby vytěžit. Chtěli jste si přečíst nějakou knihu a nenašli jste na to čas? Teď máte příležitost. Dostanete se i k věcem, které ve víru všedních dnů nezvládáte, což je příjemné a osvěží vás to. Můžete provozovat aktivity, které jindy nestíháte, například uplést dceři svetr nebo se věnovat jiným koníčkům, které jindy nezvládáte. Zahrajte si na hudební nástroj, věnujte se malování, přesazování květin nebo jakékoliv jiné oblíbené zábavě. Pro vaši duševní pohodu je to nesmírně důležité.

Jedním z receptů je také možnost udělat generální úklid, ke kterému jste se dosud nedostali. Kdo má kapacity, může zkusit i pomoc potřebným, přinese vám to radost z dobře vykonané práce.

 

3. Přijměte obě svoje polohy: Pohodovou i smutnou

 

Dalším podstatným krokem je přijmout situaci i sebe samotného a své chování v tomto nezvyklém období. Někdy se vám podaří den, kdy toho stihnete hodně a budete mít skvělý pocit, co se vám všechno povedlo a jak jste mimořádně aktivní. Jindy bude ale den blbec už od rána. Jste unavení, na co sáhnete, to vám padá pod rukama. Máte pocit únavy a zbytečnosti, nic nejde podle vašich představ. Po pár hodinách zjistíte, že nejlepší variantou, jak to zvládnout, je odpočívat na gauči a sledovat seriály, přitom se vám nemůže nic přihodit. Nevyčítejte si to. Odpočinek je také potřeba. Je jasné, že každý den nemůžete mít dobrou náladu, to ani nejde. Přijměte obě tyto svoje polohy a pomůže vám to být spokojenější a vyrovnanější.

 

4. Neplánujte, žijte tady a teď

 

Problémem této situace je, že těžko můžete plánovat. Situace se mění, co platilo dnes, už zítra platit nemusí. Proto je lepší soustředit se na momentální prožívání, na tady a teď a nic příliš neplánovat. Dodržujte svoje oblíbené rituály jako třeba meditace, ranní rozcvička.  Naplňte své dny různými aktivitami, snažte se je prožívat naplno. Plánování ve vás může způsobovat úzkosti, nejistotu, možná i agresi, která vyplyne na povrch. Na nějakou dobu ho tedy odložte a snažte se žít přítomností. Zároveň si uvědomte, že pociťovat strach z budoucnosti, obavy, co dál, je naprosto běžné a samozřejmé. Není tedy namístě být ze svých pocitů vyděšený. I takové emoce patří k této situaci, je třeba si je prožít, nevytěsňovat je.

Jestliže ale cítíte, že vás obavy paralyzují, znemožňují vám normální fungování života, nebojte se obrátit na odborníky. Zkuste klidně i krizové linky, neváhejte kontaktovat psychologa, není se za co stydět.

 

5. Nezanedbávejte fyzickou aktivitu, cvičte i doma

 

Sice nemůžete příliš chodit ven, ale to neznamená, že byste měli zcela rezignovat na fyzické aktivity. Občas si vyjděte na procházku, můžete si třeba zaběhat. Dokonce i fitness centrum si můžete vytvořit doma. Stačí kousek prostoru v obývacím pokoji, kam si dáte karimatku. Můžete cvičit podle rozmanitých návodů na internetu a třeba si i zatančit. Vyzkoušejte si i něco nového, co jste dosud neznali.

 

6. Nenechte si otrávit život negativními zprávami

 

Nenechte se ovlivnit negativními zprávami. Zpravodajství si dávkujte. Řekněte si třeba, že zpravodajství si vyslechnete jenom večer, zbytek dne si užijete klid. To samé, i pokud jde o sociální sítě. Hledejte také věci, které vás dobře naladí a máte je rádi. Máte-li pocit, že vám všechno už přerůstá přes hlavu, pouštějte si oblíbené filmy, milovanou hudbu. Když nemůžete do divadla, pusťte si záznam z představení. Vydejte se virtuální online prohlídku galerie nebo virtuálně cestujte po světě. Udělejte si čas na relaxaci, můžete zkusit i různá meditační cvičení, která vám pomohou vyrovnat se se situací a zklidnit se.  

 

7. Nezapomeňte na dobré a zdravé jídlo

 

Máte více času i na vaření, proto se můžete soustředit i na přípravu jídla z čerstvých surovin. Věnujte se proto svému jídelníčku. Jde o ideální čas na tzv. vědomé jídlo. Jde o to, že si uvědomujete kdy, co a proč jíte, zbytečně se nepřejídáte, dokážete tlumit chuť na sladké. Můžete vyzkoušet nové recepty.

 

8. Vsaďte na bylinky

 

Jestliže jste to ještě nikdy nezkusili, máte nyní jedinečnou příležitost. Pusťte do svého života bylinky. Stres, úzkosti, obavy z budoucnosti, nebo dokonce i deprese. Je jasné, že tyto stavy na vás v této situaci mohou doléhat. Proto je na místě hledat pomoc v přírodní medicíně. Můžete si uvařit třeba šálek čaje z meduňky, heřmánku. Skvělou prevencí je vitánie snodárná nebo-li ašvaganda. Dokáže mírnit stres a úzkost velmi účinně. Podle studií má dokonce ašvaganda pozitivní přínos při mírnění deprese a podporuje účinky konvenčních antidepresiv. Snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Také pomáhá zabránit přibírání na váze v důsledku stresu. Zlepšuje spánek.    

Root Withania somnifera, known commonly as ashwagandha, Indian ginseng, poison gooseberry or winter cherry.