Památky budou 28. října pro děti, studenty a seniory zdarma

Národní památkový ústav k příležitosti 100. výročí vzniku Československa v neděli 28. října umožní dětem, studentům a seniorům vstup zdarma na všechny objekty. Vybrané hrady a zámky budou mít také mimořádně otevřeno v době podzimních prázdnin 29. a 30. října.

„Národní památkový ústav se připojuje k oslavám stého výročí založení republiky a 28. října umožní dětem, studentům a seniorům vstup zdarma na téměř stovku památek. Chceme tak především rodiny s dětmi a mladé lidi povzbudit v zájmu o naše kulturní dědictví, jež je jedním z pilířů identity národa“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

 

Přestože s posledním říjnovým víkendem nastává na mnoha objektech konec hlavní sezóny, vybrané hrady a zámky budou mít mimořádně otevřeno i v době podzimních prázdnin v pondělí 29. a v úterý 30. října. Zájemci mohou v tyto dny navštívit například zámky Lednici, Sychrov, Třeboň či Krásný Dvůr nebo hrady Bouzov, Grabštejn a Velhartice, ale i Zahrady pod Pražským hradem, skanzen Veselý Kopec a mnoho dalších. Seznam všech objektů, které budou v tomto termínu veřejnosti přístupné, naleznete zde.

Národní památkový ústav patří k nejvýznamnějším paměťovým institucím v České republice a je zároveň největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů týkajících se státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jako vědecká a výzkumná organizace se Národní památkový ústav podílí na mnoha projektech, plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání v oblasti památkové péče a ročně vydává desítky publikací. Vedle toho spravuje více než sto nemovitých památek v majetku státu, z nichž většina je přístupná veřejnosti.