Vinohradské vinobraní letos nejen na Jiřáku Zajdem na /II deci?

Co by byly Vinohrady bez svého vinobraní! Jako každým rokem i letos připadá na druhý zářijový víkend oslava vína a všeho, co k tomu patří. A letos nejen na Vinohradech. Dvoudenní veselí započne po celé Praze 3 v pátek 11. září v 14 hodin a bude trvat do sobotního večera. Na návštěvníky čeká pět lokalit. V každé z nich si budou moci zakoupit originální degustační skleničku, vyzvednout mapku s dalšími informacemi a vydat se po stopách vína.  

24.ročník Vinohradského vinobraní bude jiný, než ty předchozí. Organizátoři museli s ohledem na koronavirová opatření změnit koncept a místo toho, aby se návštěvníci sdružovali na jednom místě, budou putovat po pěti lokalitách Prahy 3. „Hledali jsme způsob, jak nabídnout ten samý zážitek, ale minimalizovat riziko. Pro Vinobraní jsme tak vybrali pět menších populárních lokalit,“ komentuje za organizátory Pavel Křeček, radní Prahy 3 pro kulturu a dodává: “Ono proložit degustování procházkou nakonec nebude tak špatný nápad.“

Celkem na pěti lokalitách bude více než třicet vinařství, jak těch rodinných z Čech a Moravy, tak ale i zahraničních. Nabízet budou nejen degustaci toho nejlepšího bílého a červeného vína ze svých sklepů, ale tradičně si návštěvníci budou moci zakoupit i burčák. „Přivezeme z odrůd např. Aurelius, Sauvignon nebo Pálavu. Za ročníky to bude 2018, který se značí pěknou vyzrálostí a 2019, který nám dal vína ovocnější, svěžejší. Všechno budou přívlastková vína z našich vinic,“ komentuje Helena Bednaříková z vinařství Helena, která se účastní Vinohradského vinobraní již podeváté.

 „Vyjednáváme i se slovinskými sklepy, nabízejí nám i bohatý doprovodný program, ale vzhledem k okolnostem asi do poslední chvíle nebudeme moci stoprocentně potvrdit jejich účast,“ dodává za organizátory Pavel Křeček. Doprovodný program tak bude zejména na bedrech lokálních umělců a performerů, kteří svými vystoupeními dokreslí a podtrhnou příjemnou atmosféru, která vždy na vinobraní panovala.

Organizátoři nezapomínají ani na ty nejmenší, pro které bude připraven dětský koutek a doprovodný program v Prague Central Campu.

Koštovat se letos bude moci na těchto lokalitách:

→ Trhy na Jiřáku
→ Kostnické náměstí
→ Pod Žižkovskou věží
→ Žižkov BeerGarden
→ Prague Central Camp