V národním kole Eurovize 2023 zvítězila skupina VESNA

V polovině ledna vybrala Česká televize pětici interpretů, kteří se přihlásili do letošního ročníku Eurovision Song Contest: Zpěvačka Maella, Pam Rabbit, Markéta Irglová, dívčí skupina Vesna a písničkář RODAN. Výběr národního zástupce odstartoval  večerní přímý přenos na youtubovém profilu soutěže a v iVysílání ČT.  V národním kole zvítězila dívčí skupina Vesna, která bude Českou republiku reprezentovat v semifinálových kolech soutěže v Liverpoolu .

Dívčí skupina Vesna bude reprezentovat Česko na letošní Eurovizi. Od fanoušků získala v národním kole rekordních dvaadvacet tisíc hlasů

Vesna, šestičlenná dívčí skupina hudebnic z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, uspěla v hlasování posluchačů s písní My Sister’s Crown. Pod textem zpívaným v češtině, ukrajinštině, angličtině a bulharštině jsou podepsány Patricie Fuxová, Tanita Yankova a Kateryna Vatchenko. Letošní Eurovizi hostí britský Liverpool. Zástupce Česka v soutěži vystoupí v prvním ze dvou semifinálových kol, tedy v úterý 9. května. Finále se odehraje o čtyři dny později, v sobotu 13. května. O vítězství budou usilovat hudebníci z celkem sedmatřiceti zemí.

„Jsme vděčné, že můžeme právě my reprezentovat Českou republiku. Budeme se v našem vystoupení snažit o to, abychom vzdaly hold nejen Ukrajině, které je letošní Eurovize věnovaná, ale i českým tradicím, které mohou být pro svět originální,“ svěřila se bezprostředně po vyhlášení vítěze národního kola frontmanka Vesny Patricie Fuxová.

Sloganem letošního sedmašedesátého ročníku Eurovision Song Contest je United By Music, v překladu Spojeni hudbou.

„Velká Británie převzala pořadatelství od Ukrajiny, které po loňském vítězství jejího zástupce v soutěži hostitelství náleželo, ale během pokračující ruské vojenské invaze na jejím území je pořádání velké kulturní akce nemyslitelné. Britská veřejnoprávní BBC, která Eurovizi v Liverpoolu připravuje, se tak nedávno zveřejněným mottem odkazuje k jedné z původních myšlenek soutěže, která se poprvé konala v roce 1956. Snahou pořadatelů tehdy bylo Evropu v poválečných letech prostřednictvím hudby znovu sjednotit. Po necelých sedmdesáti letech je tedy opět aktuální,“ říká vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Naplnit a podpořit letošní eurovizní slogan chce i skupina Vesna.

„Jsme slovanská kapela, reprezentujeme pět slovanských národů. Všechny sdílíme myšlenku, že umění je univerzální jazyk, kterému každý porozumí. A jsme přesvědčené, že poselství obsažené v naší hudbě je srozumitelné posluchačům u nás i v zahraničí,“ dodává Patricie Fuxová.

Už po oznámení finálové pětice uchazečů o pozici národního zástupce v soutěži, posunuli bookmakeři Českou republiku mezi pětici pravděpodobných vítězů. Žádný z dosavadních tuzemských reprezentantů se tak daleko v této hudební soutěži nedostal.

„Naše zatím nejlepší umístění zajistil zpěvák Mikolas Josef, který před pěti lety dosáhl ve finále na šesté místo. V Liverpoolu se s Vesnou chceme dostat ještě dál. Dosavadní nadšené reakce fanoušků na píseň My Sister’s Crown nám dodávají naději i sebevědomí. Oficiální videoklip k této skladbě si za týden, na youtubovém účtu kapely, připsal zhruba půl milionu přehrání,“ podotýká Kryštof Šámal.

Hlasování v národním kole Eurovize odstartovalo před týdnem živé vystoupení všech pěti finalistů, které v přímém přenosu nabídlo iVysílání ČT a oficiální youtubový kanál soutěže. Tam má záznam více než sto tisíc přehrání. Vedle Vesny se letos o reprezentaci České republiky na Eurovizi ucházely ještě zpěvačky Markéta Irglová, Maella, Pam Rabbit a písničkář RODAN.

VESNA

Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Zatím vydala dvě desky včetně duetů s Vojtou Dykem či Františkem Černým z Čechomoru. V roce 2019 Vesna získala nominaci na Ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala skandinávská zpěvačka Aurora.

Vesna ve své hudbě využívá prvky folkloru, které zasazuje do moderního popu, čímž vytváří jí charakteristickou kombinaci snové a na podiu živelné muziky. Stálé členky kapely pocházejí z Čech, Slovenska a Ruska. Na písni My sister’s crown se podílela také bývalá členka, bulharská raperka Tanita Yankova a ukrajinská domristka Katrin Vatchenko. Píseň vyzdvihující sesterství a ženskou sílu, autorsky vytvořená ve spolupráci Patricie a Production Lovers, je palčivou výpovědí o nesmyslnosti pravidel, které si jako lidstvo vytváříme.

„Jsme šestičlenná ženská kapela z Prahy. Daly jsme se dohromady na konzervatoři, ale dalo by se říct, že jsme spíš slovanská kapela, protože ne všechny jsme z Česka. Jmenujeme se Vesna, po slovanské bohyni jara.“

Dívčí skupina Vesna

ROZHOVOR S PATRICIÍ FUXOVOU

Jaký příběh má vaše skladba My Sister’s Crown?

Náš song vznikl s vizí účasti v Eurovizi. S vidinou soutěže jsem nechtěla psát jen o osobních věcech, ale o něčem, co se týká nás všech. Inspirací byla naše kapela, ve které spolupracuje šest osobností s jinými schopnostmi a často i názory. A přesto je úžasné spolu tvořit a hrát, protože se navzájem respektujeme a podporujeme. Píseň je tedy o sesterství, respektu, podpoře a spolupráci. Tyto hodnoty jsou podle nás klíčové v mnoha aktuálních tématech, které teď rezonují světem. Například otázka menšin, formy násilí a podobně.

Proč zrovna Eurovision Song Contest?

Je to pro nás šance sdílet naši radost z hudby a naše hodnoty se spoustou lidí. Chceme si najít nové posluchače napříč světem.

Jakou svoji schopnost považujete za mimořádnou?

Naše superschopnost je ženská síla a týmová spolupráce. Je nás šest v kapele, a to je pak velmi pravděpodobné, že se u nás najde ta pravá superschopnost potřebná ke každé situaci.

Co je vaše guilty pleasure v hudbě?

Několik se nás shodlo, že milujeme Johna Meyera.

Co vzkážete fanouškům? A proč by pro vás měli hlasovat?

Milí fanoušci, pokud souzníte s hodnotami, o kterých je naše píseň, hlasujte v národním kole pro nás. Moc se těšíme na přímý přenos a jsme připravené to v Eurovizi poradně rozbalit!

Dívčí skupina Vesna

Zdroj: Česká televize

Foto: Cysnews a Česká televize

 

Začalo hlasování v národním kole Eurovize – zástupce Česka mohou vybírat fanoušci z celého světa