Začalo hlasování v národním kole Eurovize – zástupce Česka mohou vybírat fanoušci z celého světa

V polovině ledna vybrala Česká televize pětici interpretů, kteří se přihlásili do letošního ročníku Eurovision Song Contest. Výběr národního zástupce odstartoval včerejší večerní přímý přenos na youtubovém profilu soutěže a v iVysílání ČT. Hlasy pro zpěvačky Maellu, Pam Rabbit, Markétu Irglovou, dívčí skupinu Vesna nebo pro písničkáře RODANA mohou fanoušci posílat do půlnoci 6. února 2023.

Hlasování v národním kole Eurovize

„Svého favorita mohou lidé podpořit dvěma způsoby a oba jsou zdarma. Stačí si do chytrého telefonu stáhnout oficiální aplikaci Eurovision Song Contest nebo hlasovat na webových stránkách escz2023.com. Do výběru českého zástupce se může zapojit kdokoliv z celého světa. A rozhodnou pouze fanoušci. Do hlasování nezasáhnou odborné poroty. To je novinka oproti minulým ročníkům,“ vysvětluje vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Zpěvačka Maella

Do letošního národního kola Eurovize přišlo rekordních, více něž sto sedmdesát písní. Se skladbou Flood se přihlásila a mezi pět postupujících se dostala zpěvačka Maella. „Je to velmi komorní a intimní píseň. Zpívám v ní o tom, jak často nezvládám emoce, které mě přepadnou jako povodeň a slovy pak mohu i ublížit. Je také o uvědomění si, že už to takhle nechci, že se učím emoce zpracovávat,“ říká o písni Flood její autorka a interpretka Maella.

MAELLA

Michaela Charvátová je česká písničkářka, autorka, zpěvačka a producentka, která vystupuje pod pseudonymem Maella. V Londýně, kde právě bydlí, vystudovala obor songwriting a produkci na britské hudební škole BIMM. Maella oslovuje posluchače charismatickým až hypnotickým hlasem v temně ambientní hudbě. Svým alt-popovým zvukem zaujala televizní stanici BBC Introducing London. Skladby Maelly je možno najít i ve filmech, například v komedii Bábovky a v databázích pro reality show Temptation a Global TV. Koncertuje na festivalech i klubech v Británii, Slovensku a Česku. Na konci roku 2022 vydala své EP Slow Burn a stylizovaný, choreograficky laděný videoklip k písni Tudu Tudu Tu. Maella byla loni v říjnu ambassadorkou Spotify playlistu EQUAL CZ a její fotka se objevila na Times Square v New Yorku. Na konci roku 2022 vystoupila jako předskokanka na česko-slovenském turné Adama Pavlovčina alias Adonxs.

„Deset let jsem zpívala ve sboru, tam jsem si vybudovala nějakou formu vystupování. A vždycky jsem chtěla mít svou kapelu, proto jsem od malička hrála na basu a kytaru. Takže hudbě se vlastně věnuji odjakživa.“

Maella

 

Zpěvačka, skladatelka a textařka Pam Rabbit

Zpěvačka, skladatelka a textařka Pam Rabbit představí skladbu Ghosting, o které říká, že má lehce strašidelnou atmosféru. „Poslední dobou jsem se cítila zvláštně osamělá, i když mám skvělé lidi kolem sebe. Napsala jsem tedy píseň o chlápkovi, který bydlí doma s duchem a je tak osamělý, že mu nezbylo nic jiného než se s ním skamarádit,“ prozrazuje Pam Rabbit. Ta se Eurovize už zúčastnila, a to v roce 2018 na pozici vokalistky zpěváka Mikolase Josefa.

Pam Rabbit

je česká zpěvačka, skladatelka a textařka s arménskými kořeny. Její tvorba je inspirovaná smyšleným, strašidelným, ale zároveň humorným, tragickým světem, který jí pomáhá chápat, vysvětlovat a zvládat ten reálný. Nepovažuje se za hudebnici, ale spíše za tvořitele, který dělá od všeho kolem hudby trochu. Její velkou vášní je režie videoklipů, které vnímá jako dovysvětlení toho, jak svou píseň myslela. Hlavní cíl její tvorby je, aby mohla posluchači dát vědět, že není jediný, kdo nechápe, co se tady vlastně děje, a nabídnout mu oporu, smích a občas i slzy. Má velmi ráda zvířata. Z toho vznikla i přezdívka Pam Rabbit. Její dědeček byl gruzínským zpěvákem, a právě on ji přivedl k hudbě. Ta ji dovedla až na pražskou konzervatoř Jaroslava Ježka. V roce 2018 se poprvé v Eurovision Song Contest objevila jako vokalistka Mikolase Josefa, se kterým vystoupila v semifinálovém a finálovém kole v Lisabonu. S písní Lie to Me se umístili na celkovém šestém místě. Sólově se národního kola Eurovize zúčastnila i v letech 2019 a 2020.

Pam Rabbit

Písničkářka Markéta Irglová

Držitelka Oscara za píseň k filmu Once, písničkářka Markéta Irglová, se o přízeň fanoušků v národním kole Eurovize uchází s vlastní skladbou nazvanou Happy. „Písnička mi přišla ve snu, melodie i text. Je o pocitu naplnění, klidu a spokojenosti v určitém okamžiku, který existuje bez potřeby vědět, jak dlouho potrvá. Život, to je mnoho okamžiků jdoucích po sobě. Každý z nich nabízí cestu ke štěstí a svobodě.“

Markéta Irglová

MARKÉTA IRGLOVÁ

Zpěvačka, skladatelka, instrumentalistka Markéta Irglová v roce 2008 získala s hudebníkem Glenem Hansardem cenu americké Akademie filmového umění a věd pro nejlepší originální píseň. Oba umělci si společně zahráli v nízkorozpočtovém snímku Once, v němž zazněla jejich skladba Falling Slowly. Loni na podzim vydala zatím poslední studiovou nahrávku Lila. Držitelka Oscara se minulý rok objevila i mezi účastníky islandské talentové soutěže Söngvakeppnin, kde s vlastní písní Mögulegt bojovala o postup na Eurovision Song Contest. Letos se chce stát zástupkyní České republiky na Eurovizi se skladbou Happy.

„Jsem Češka žijící na Islandu, mám tři děti, můj manžel je Islanďan, zvukař a producent, spolu tvoříme hudbu v našem vlastním nahrávacím studiu. A jsme šťastní, že náš koníček je naše práce.“

 

Dívčí skupina Vesna

Dívčí skupina Vesna, která ve své tvorbě využívá prvky folkloru zasazené do moderního popu, chce diváky zaujmout písní My Sister’s Crown. „Inspirací byla naše kapela, ve které spolupracuje šest osobností s rozdílnými schopnostmi a často i názory. A přesto je úžasné spolu tvořit a hrát, protože se navzájem respektujeme. Píseň je tedy o sesterství, podpoře a spolupráci. Tyto hodnoty jsou podle nás klíčové v mnoha aktuálních tématech, které teď rezonují světem. Například otázka menšin, formy násilí a podobně,“ objasňuje za skupinu Vesna zpěvačka a textařka Patrice Fuxová.

VESNA

Vesna je ženská kapela v čele se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Zatím vydala dvě desky včetně duetů s Vojtou Dykem či Františkem Černým z Čechomoru. V roce 2019 Vesna získala nominaci na Ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala skandinávská zpěvačka Aurora.  Vesna ve své hudbě využívá prvky folkloru, které zasazuje do moderního popu, čímž vytváří jí charakteristickou kombinaci snové a na podiu živelné muziky. Stálé členky kapely pocházejí z Čech, Slovenska a Ruska. Na písni My sister’s crown se podílela také bývalá členka, bulharská raperka Tanita Yankova a ukrajinská domristka Katrin Vatchenko. Píseň vyzdvihující sesterství a ženskou sílu, autorsky vytvořená ve spolupráci Patricie a Production Lovers, je palčivou výpovědí o nesmyslnosti pravidel, které si jako lidstvo vytváříme.

„Jsme šestičlenná ženská kapela z Prahy. Daly jsme se dohromady na konzervatoři, ale dalo by se říct, že jsme spíš slovanská kapela, protože ne všechny jsme z Česka. Jmenujeme se Vesna, po slovanské bohyni jara.“ Patricie Fuxová

Vesna

Písničkář RODAN

A pětici uchazečů o národního zástupce na letošní Eurovizi doplňuje písničkář RODAN. Jeho skladba Introvert Party Club vznikla během tvůrčího kempu, který pořádal Ochranný svaz autorský. „Chtěli jsme spojit veselý nebo šťastný zvuk té písně s hlubokým, a naopak smutným textem. Zkrátka pracovat s kontrastem. A to se povedlo. Zároveň je to písnička pro všechny, kteří mají pocit, že nikam nepatří,“ myslí si Rodan.

RODAN

Jeho vůbec první singl nazvaný Gone se na konci roku 2020 vyšvihl do hitparád rádií Expres FM i Evropy 2. Následně písničkář RODAN získal nominaci na Objev roku 2021 a hudební magazín Headliner ho zařadil mezi padesátku největších nadějí české hudby. Tento dvacetiletý mladý muž s tváří kluka a vášní pro fotbal to v polovině loňska potvrdil vydáním debutové desky Glasses Off, na níž se sympatickou lehkostí a podmanivou intimitou i jemnocitem balancuje mezi současným popem a indie folkem. Producentem nahrávky je Jan Čechtický z Ohm Square. Jako singl a video uvedl album duet se zpěvačkou Isabellou Noel nazvaný I Just Lost a Friend. RODAN je téměř výhradním autorem všech anglických textů, stejně jako hlavním skladatelem svého repertoáru.

„Snažím se o co největší různorodost, protože to je podle mě to, co dělá hudbu krásnou – variace, způsoby a fantazie. Drtivá většina mých textů je o věcech, situacích či lidech, kteří ale doopravdy neexistují. K tomu, abych napsal písničku o něčem, co není, tak potřebuju naplno využít svoji fantazii. Pokud chce někdo moje písničky pochopit, tak se musí také odpoutat od reálného světa a nechat svoji představivost pracovat naplno.“

Radan

V posledních letech Českou republiku na Eurovizi zastupovaly například zpěvačky Gabriela Gunčíková a Martina Bárta, zpěváci Mikolas Josef a Benny Cristo či skupiny Lake Malawi a We Are Domi. „Jenom na hudební platformě Spotify, za posledních šest let, vygenerovaly skladby tuzemských interpretů fantastických sedmdesát milionů přehrání. S téměř čtyřiceti miliony je zatím nejúspěšnější skladba Lie To Me od Mikolase Josefa. Píseň Lights Off od loňských finalistů We Are Domi má pak dvanáct a půl milionu přehrání,“ vypočítává Kryštof Šámal.

 

HLASOVÁNÍ ZDE

Dvě semifinálová a finálové kolo letošní Eurovize hostí Velká Británie. Uskuteční se v Liverpoolu, a to 9. a 11. května. Absolutní vítěz bude vyhlášený v sobotu 13. května.

Eurovision Song Contest pořádá Evropská vysílací unie. Česká televize je jejím členem.

Zdroj: Česká televize

Česká televize vybrala pětici hudebníků pro národní kolo Eurovize. Přihlásilo se rekordních sto sedmdesát písní