Pro mimořádný zájem návštěvníků je prodloužena výstava: Vilém Heckel – kouzlo hor do 14. března

Fotograf a horolezec Vilém Heckel byl jedním z členů expedice, která se vydala dobýt peruánský Huascarán. Jejich plány a životy ukončilo ničivé zemětřesení. Od neštěstí uplyne v roce 2020 už padesát let. Každoročně ho připomíná legendární lyžařský běh Jizerská 50 – Memoriál Expedice Peru 1970, na který se sjíždějí závodníci z celého světa.

Smutné výročí iniciovalo také přípravu fotografické výstavy VILÉM HECKEL – KOUZLO HOR. “Huascarán – jen málokdo v našem kraji neslyšel o tomto neštěstí, mnoha lidí se ztráta dotkla osobně. Je to téměř padesát let, a přesto jsou mezi námi ti, kdo mají událost v živé paměti. Výstavu jsme vytvořili ve spolupráci s dcerou Viléma Heckela – Helenou, která střeží jeho rozsáhlý archiv v němž je systematicky uloženo přes 60 000 negativů. Některé z nich nebyly dosud zveřejněné,” říká Petr Vobořil, ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra.

Helena Heckelova-dcera

Výstava představuje jednotlivé části tvorby Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou. Bude k vidění více než 70 velkoformátových fotografií, všechny Heckelovy vydané publikace a také některé osobní věci, které byly součástí výbavy na výpravách. Od Tater přes Krkonoše, Jizerky a Český ráj dokumentoval Vilém Heckel českou horolezeckou špičku v období od 50. do 70. let a fotoaparát podle jeho slov dokázal přivést spolulezce „do stavu nesportovní zuřivosti“. Obzvláště ve chvílích, kdy si vyhlédl určitý záběr a potřeboval dobrovolníka, který by mu zapózoval na hřebeni.

Význam výstavy a 50. výročí Expedice Peru podtrhuje zapojení České mincovny s mimořádnou a limitovanou emisí medaile podle návrhu renomovaného medailéra a bývalého pedagoga Střední uměleckoprůmyslové a Vyšší odborné školy Jablonec, akademického sochaře Jiřího Dostála. „Jde o výjimečnou ražbu k 50. výročí této tragédie mimo emisní plán České mincovny. Pro rodiny zahynuvších horolezců připravujeme medaile o váze troyské unce ryzího stříbra číslované na hraně a v číslovaném blistru, kde na rubu dvojjazyčně představíme tragický příběh z roku 1970,“ popsala Lenka Klimentová z České mincovny s tím, že předávat je budou podle abecedního pořádku v předvečer únorového závodu.

Stejné stříbrné medaile, ale již bez číslování na hraně, dostanou vítězové a vítězky hlavního závodu na prvních třech místech. Sto kusů stříbrných medailí získá také pořadatel závodu pro významné sportovce, partnery a hosty. „Pro fandy, sběratele a numizmatiky však máme smutnou zprávu. Medaile nejsou k prodeji, tím je jejich atraktivita velmi vysoká. Každý závodník J50 ale do svého balíčku se startovním číslem získá medaili s tímto motivem z obecného kovu balenou v krabičce. Připraveny jsou i pro Klub mistrů,“ dodala Klimentová.

S fotografiemi Viléma Heckela vychází také nástěnný kalendář na rok 2020, který je k zakoupení v turistickém informačním centru v Jablonci nad Nisou.

Záštitu nad výstavou převzali Martin Půta – hejtman Libereckého kraje, Jiří Čeřovský – primátor statutárního města Jablonec nad Nisou a Jaroslav Zámečník – primátor statutárního města Liberec.

Adresa: Dům národopisců Jany a Josefa V. Scheybalových, Kostelní 1/6, Jablonec nad Nisou
Otevírací doba: po–pá 9.00–17.00, so 10.00–13.00 hodin

Vstupné: zdarma

foto: Petr Zbranek