Pražský komorní balet uvede online streamy záznamů dvou úspěšných inscenací Petra Zusky

Pražský komorní balet připravuje online streamy záznamů vybraných inscenací na Mall.tv.

Kytice

První proběhne v pondělí 30. března od 17 hodin a nabídne divákům kritiky ceněné a divácky velmi úspěšné autorské představení Kytice renomovaného choreografa Petra Zusky, pro které symfonickou hudbu zkomponoval Ondřej Brousek. Za ztvárnění hlavní role v této inscenaci získal na podzim 2019 sólista souboru Dominik Vodička Cenu Thálie za nejlepší mužský výkon v kategorii tanec a pohybové divadlo, a Petr Zuska cenu za nejlepší choreografii celostátní přehlídky Balet 2019.

Erbenova sbírka veršovaných balad Kytice patří k pokladům české poezie a literatury. Je to souhrn obrazů a příběhů, které jsou povětšinou prodchnuty náladami a situacemi lyrickými, melancholickými, ale i temnými a děsivými. Přestože nám nemálo z balad ve svém konci nabízí jen tratoliště krve a slz, pocit z díla jako celku je přece jen trochu jiný. Jakýsi odraz ode dna, kdy tušíme, že po noci přijde zase den, žal bude vystřídán radostí a že smrt a zánik jsou neodmyslitelným podhoubím pro život nový.

Pro soubor Pražského komorního baletu jsem v období mezi lety 1994 a 2002 vytvořil celkem sedm nových opusů. Možná ne náhodou byl (před pětadvaceti lety) tím prvním z nich „balítek“ s názvem Šibeničky. Šlo o české a moravské lidové balady v hudebním ztvárnění Jiřího Tichoty s jeho legendárním Spirituál Kvintetem. Tentokrát však půjde o symfonickou hudbu, nově zkomponovanou přímo pro toto představení, jejíž autorem je multitalentovaný umělec Ondřej Brousek. Výtvarná stránka představení se opírá o scénografa Jana Duška, výtvarníka kostýmů Pavla Knolleho a světelného designera Daniela Tesaře. Mým spolutvůrcem v rámci libreta a  celkového strukturálně-významového rámu je básník a režisér Tomáš Vondrovic.

Petr Zuska 2019

Zdroj: http://prazskykomornibalet.cz/

Pražský komorní balet: Kytice © Pražský komorní balet

Carmina Vetera

V závěru příštího týdne – v sobotu 4. dubna od 17 hodin pak na stejné platformě PKB uvede představení Carmina Vetera, komponovaný večer Petra Zusky, čtyři choreografie, pro něž se jejich autor inspiroval motivy lidových písní.

 

 

Carmina Vertera © Pražský komorní balet Serghei Gherciu

Více informací naleznete ZDE

Foto: © Pražský komorní balet Serghei Gherciu