Pražský komorní balet tančil v šapitó Azyl78. Tanečník a baletní mistr Igor Vejsada se tam rozloučil s profesionální kariérou

Igor Vejsada, tanečník, choreograf a baletní mistr Pražského komorního baletu, se rozloučil se svou profesionální taneční kariérou. V pátek 2. července 2021 v 19:30 naposledy zatančil hlavní roli v choreografii Chvilka POEzie. Po představení, které proběhlo v jediném exkluzivním uvedení na letní scéně Azyl78, pokřtil Vejsada novou autobiografii a ve stejný den oslavil také své půlkulaté jubileum.

L.I.VE – Loučení Igora Vejsady

V rámci komponovaného večera s názvem L.I.VE – Loučení Igora Vejsady s taneční kariérou byly uvedeny tři choreografie. Dílo Fo(u)r One vytvořil Petr Zuska v roce 2019 na kompozici indických, irských, arabských a židovských balad přímo pro Pražský komorní balet. Za interpretaci sóla získala loni Tereza Hloušková, sólistka souboru, širší nominaci na Cenu Thálie. „Malá hříčka v anglickém názvu ‚Fo(u)r One‘ evokuje dva základní významy: ‚čtyři´ a zároveň ‚pro jednu´. Jedná se totiž o čtyři písně ze čtyř různých koutů světa, do značné míry reprezentující esence čtyř hlavních, starých, ale dosud existujících a živoucích kultur lidstva – to vše v postavě jedné ženy,“ řekl ke svému dílu Zuska.

Chvilka POEzie

Pro taneční divadlo s názvem Chvilka POEzie inspirovala Marka Svobodníka jedna z nejznámějších básní romantismu, proslulý Havran Edgara Allana Poea. V hlavní roli inscenace tančik Igor Vejsada. „Látka, kterou jsem si vybral, je de facto horor. A v hororu jde vždycky o čas“, vysvětluje Svobodník. „Vy víte, že ta či ona věc se stane, otázkou je, ale kdy. Koncept Poeovy básně Havran jsem transponoval do černé grotesky, komiksu, situačního až absurdního humoru tvrdšího ražení, avšak s určitou dávkou ‚poezie‘.“

Elixír

Do třetice se představil Elixír, jednoaktový balet z pera Viktora Konvalinky. Nové dílo, které vzniklo podle libreta Štěpána Benyovszkého, popisuje autor jako „vtipnou vizuální audioknihu psanou krví“. Diváci se ocitnou v ospalém baru na francouzském venkově, který nečekaně ožije, když hosté zjistí, že někde blízko lze najít klíč k elixíru věčného života. Příběh plný akce, humoru a tance na pestrou hudební koláž doprovází mluvené slovo Jiřího Lábuse. V inscenaci tančí Balet Praha Junior a sólisté Pražského komorního baletu.