Po stopách ostravské židovské minulosti již tuto neděli!

Moravská Ostrava by se bez přispění židovské komunity pravděpodobně nikdy nestala tak důležitým obchodním a finančním centrem své doby. Vývoj města ovlivňovali zejména během průmyslové revoluce židovští majitelé průmyslových závodů, obchodních domů nebo i bankovních ústavů. Nejen o jejich příbězích budou pojednávat komentované procházky, které se konají už tuto neděli.

„Ve Velké Ostravě žily před válkou tisíce Židů. Některé prameny dokonce uvádějí cifru přesahující 10 000 židovských obyvatel. Během procházek si návštěvníci budou moci s průvodci projít místa spjata s židovskou minulostí, jako byly třeba hlavní synagoga nebo škola. Většina z nich už bohužel neexistuje. K nahlédnutí ale budou v těchto případech historické fotografie,“ uvádí vedoucí průvodcovského servisu OSTRAVAINFO Jakub Otto. „Procházky začnou u Sýkorova mostu. Návštěvníkům budou přiblíženy i příběhy známých persón, například Markuse Strassmanna nebo Mořice Bachnera.“

Komentované procházky na téma Židovská Ostrava proběhnou v neděli 29. září od 10 a 14 hodin. Sraz účastníků je 15 minut před začátkem před knihovnou u Sýkorova mostu. Předprodej vstupenek probíhá online na stránkách www.ostravainfo.cz nebo v ostravských infocentrech až do začátku procházek nebo do vyprodání kapacity.

Pořadatelé upozorňují, že vstupenky nebude možné pořídit na místě u průvodce.