Plzeň v březnu opět rozzáří festival světla

Čtvrtý ročník festivalu světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK představí v pátek 16. a v sobotu 17. března umělecké instalace českých i zahraničních tvůrců. K vidění budou na trase naplánované mezi DEPO2015 a Masarykovou školou na Slovanech o délce asi 2 km. Tři samostatné instalace pak budou umístěny v areálu Plzeňského Prazdroje.

Letošní novinkou je uvedení čtyř interiérových instalací: dvě v prostorách DEPO2015, přičemž ta originálně připravená pro Autobusovou halu bude vrcholem festivalu:  připravuje ji studio 3Dsense, které se podílelo před třemi lety na vizuální stránce slavnostního zahájení Plzně 2015 – Evropského hlavního města kultury. Bude se jednat o komplexní instalaci za použití projekce, zvuků a světel, která pohltí všechny smysly! Další z interiérových instalací umístíme do kostela Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí a pro poslední právě potvrzujeme jeden neobvyklý prostor.



Vstup na všechny čtyři interiérové instalace dohromady bude zpoplatněn symbolickou padesátikorunou a pro děti bude zdarma. Reagujeme jednak na výtky návštěvníků festivalu ohledně tlačenic u menších instalací a také bychom lidem rádi dali možnost symbolicky podpořit rozvoj festivalu. Vstupenky pořídíte už nyní na portále Plzeňská vstupenka.

Festival BLIK BLIK se kromě toho letos symbolicky připojuje k oslavám 100 let Československa. Pro tuto příležitost chystá speciální projekci do vodní mlhy. Součástí festivalu bude také světelná projekce na Masarykovu školu nebo videomapping na gymnázium na Mikulášském náměstí.

Celkově bude na programu festivalu 16 zastavení a velká výtvarná dílna pro děti v DEPO2015. Trasu zveřejníme brzy – sledujte naši facebookovou událost!

BLIK BLIK 2018 se koná díky podpoře čtyřletým grantem města Plzně. Dotaci UMO Plzeň 2, programu Prazdroj lidem a partnerů festivalu; ve spolupráci s německým festivalem Kronach Leuchtet a pražským SIGNAL festivalem.