Pete Doherty bude hostem festivalu Dny evropského filmu; vystoupí v Paláci Akropolis

Pete Doherty míří na festival Dny evropského filmu (DEF). Zahraje naživo po projekci dokumentu Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži v neděli 7. dubna v pražském Paláci Akropolis. Fanoušci se tak mohou těšit nejen na nový filmový portrét enfant terrible britské rockové scény, ale také na osobní setkání s Petrem Dohertym a režisérkou filmu Katiou deVidas. Hudebník, skladatel a básník Pete Doherty je zakladatelem jedné z nejpopulárnějších ostrovních kapel začátku milénia The Libertines, která vynikala svou energickou syrovostí i Dohertyho poetickými texty. Nový film Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži se odvážně soustředí především na Dohertyho boj s jeho démony. Film natáčela režisérka a Dohertyho partnerka Katia deVidas přes deset let. Za tu dobu nashromáždila přes 200 hodin materiálu. Ve filmu tak vidíme frontmana jedinečných The Libertines, jak se v době největší slávy propadá do pekla závislosti.  

Peter Doherty

Doherty, jehož tvorbu často upozaďovaly nejrůznější skandály, ve filmu poznamenává: „Talent je v člověku, vychází z umělce, nikoli z drog, nikdy nevycházel z drog. „Dokument je o intimním hledání svobody mezi světly reflektorů a tmou, leskem a bídou, rozkoší a bolestí,“říká režisérka Katia deVidas a dodává: „je to film o naději, o muži, který si musí vybrat mezi uzdravením a životem bolestí rozervaného tuláka, který nahrává nové písně, o nichž sní, že ho vykoupí.“ 

Vstupenky na akci

Vstupenky na akci Peter Doherty: Stranger in My Own Skin & Live Show je možné od dnešního dne zakoupit v předprodeji Paláce Akropolis – www.palacakropolis.cz/work/33298?event_id=38643&no=62&page_id=33824. Kompletní program festivalu a předprodej vstupenek je k dispozici na www.eurofilmfest.cz.

Dny evropského filmu

31. ročník festivalu Dny evropského filmu(DEF) se uskuteční od 4. do 9. dubnav Praze, Brně a Ostravě a následně od 10. do 14. dubna v dalších městech celé České republiky. Zve na výběr aktuálních hraných, dokumentárních i animovaných snímků evropských filmařů. Vesměs v české premiéře nabídne přes tři desítky děl uznávaných režisérů i svěží debuty ověnčené cenami z festivalů v Cannes či Benátkách i v rámci národních filmových cen. Program nabízí mimo jiné aktuální filmy Wima Wenderse, Fernanda Trueby či Alice Rohrwacher nebo retrospektivu Jessicy Hausner.

Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži

Film Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži bude na festivalu Dny evropského filmu uveden v rámci soutěžní sekce hudebních filmů Film a hudba. Ta nabídne například i portugalsko-švýcarský film Manga d´Terra, muzikál z lisabonského předměstí, kde se ocitá dvacetiletá Kapverďanka Rose pokoušející se v portugalském hlavním městě vydělat dost peněz na to, aby zabezpečila své dvě děti. Objevitel „Madonny Madridu“ Penélope Cruz a držitel Oscara za film Belle epoque (1992), španělský režisér Fernando Trueba, je spoluautorem animovaného snímku Zastřelili pianistu (They Shot the Piano Player). Ve filmu se prolíná historie žánru bossa nova se společensko-politickými událostmi 60. a 70. let v totalitními režimy sužovaných zemích Jižní Ameriky. Sekce Film & hudba nabídne i výstřední filmový portrét Daaaaaalí!, v němž elektronický hudebník a režisér Quentin Dupieux servíruje příběh stejně fantaskní, jako jsou obrazy surrealistického malíře Salvadora Dalího.

Dny evropského filmu – přehled sekcí a filmů

Poprvé

Soutěž debutů

Mladí filmaři boří staré pořádky a hlásí se o vlastní slovo. Poprvé na plátně kin s celovečerním filmem. Soutěžní přehlídku o nejlepší evropský debut tvoří dramaturgický výběr silných a podnětných evropských prvotin za poslední rok.

Bez dechu / Without Air, r. Katalin Moldovai (2023, Maďarsko)     

Omar Jahoda / The King of Algiers, r. Elias Belkeddar (2023, Francie)     

Ráj v plamenech / Paradise is Burning, r. Mika Gustafson (2023, Švédsko / Itálie / Dánsko)

Samota / Solitude, r. Ninna Pálmadóttir (2023, Island / Slovensko)          

Superpozice / Superposition, r. Karoline Lyngbye (2023, Dánsko)

Šťastně a vesele / Family Time, r. Tia Kouvo (2023, Finsko / Švédsko)

Film & hudba

Soutěžní přehlídka

Soutěžní sekce Film & hudba podtrhuje sílu dvou uměleckých disciplín a jejich schopnost oslovit lidské emoce a vášně na celém světě. Obrazy, tóny a melodie udávají rytmus sekci orientované na avantgardu, dokumenty i hrané filmy, v nichž hlavní roli hraje hudba.

Animal, r. Sofia Exarchou (2023, Řecko / Rakousko / Rumunsko / Kypr / Bulharsko)                 

Daaaaaali!, r. Quentin Dupieux (2023, Francie)        

Manga d‘Terra / Manga d’Terra, r. Basil da Cunha (2023, Portugalsko / Švýcarsko)

Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži / Peter Doherty: Stranger in My Own Skin, r.  Katia de Vidas (2023, Velká Británie)                  

Tygr v ráji / A Tiger in Paradise, r. Mikel Cee Karlsson (2023, Švédsko)

Zastřelili pianistu / They Shot the Piano Player, r. Fernando Trueba, Javier Mariscal (2023, Španělsko / Francie / Nizozemsko)

 

Panoráma

Výběr toho nejzajímavějšího z roku 2023

Určují směr, vyhrály na renomovaných festivalech. Režírují je filmařští mistři, hrají v nich výjimečné osobnosti evropského filmového plátna. Panoráma představuje výběr toho nejlepšího a nejzásadnějšího z aktuálního evropského filmu.

Aby se dočkali slunce / That They May Face the Rising Sun, r. Pat Collins (2023, Irsko / Velká Británie

Anselm, r. Wim Wenders (2023, Německo)

Blažiny lekce / Blaga’s Lesson, r. Stefan Komandarev (2023, Bulharsko / Německo)

Holly, r. Fien Troch (2023, Lucembursko / Belgie / Nizozemsko)

Chiméra / La Chimera, r. Alice Rohrwacher (2023, Itálie / Francie / Švýcarsko)

Kos, r. Pawel Maslona (2023, Polsko)

Od konce světa nic dobrého nečekejte / Do Not Expect Too Much From The End of the World, r. Radu Jude (2023, Rumunsko / Francie / Lucembursko / Chorvatsko) 

Sborovna / The Teacher’s Lounge, r. Ilker Çatak      (2023, Německo)

Sladké snění / Sweet Dreams, r. Ena Sendijarević (2023, Nizozemsko / Indonésie / Švédsko)

Unavená naděje / About Dry Grasses, r. Nuri Bilge Ceylan (2023, Turecko / Francie / Německo / Švédsko)

Výročí v Římě / Rome, r. Niclas Bendixen (2023, Itálie / Švédsko / Dánsko)

 

Pocta: Jessica Hausner

Retrospektiva zvláštního hosta festivalu

Režisérka a scenáristka Jessica Hausner patří k nejuznávanějším rakouským filmovým tvůrcům současnosti. Se svými filmy se pravidelně účastní festivalů v Cannes nebo v Benátkách. V rámci retrospektivy, která zahrnuje i premiéru jejího nejnovějšího snímku Club Zero, je možné sledovat, jak Jessica Hausner čím dál výrazněji pracuje se stylizací obrazu i zvuku, stejně jako se svým osobitým, extrémně suchým humorem.
Partnerem sekce je Kancelář Kreativní Evropa MEDIA. Kancelář v České republice zastupuje program Evropské unie, který podporuje evropskou kinematografii a audiovizuální průmysl.

Club Zero, r. Jessica Hausner (2023, Rakousko / Velká Británie / Německo / Francie / Dánsko)           

Hotel, r. Jessica Hausner (2004, Rakousko / Německo)    

Lovely Rita, r. Jessica Hausner (2001, Rakousko / Německo)       

Lurdy / Lourdes, r. Jessica Hausner (2009, Rakousko / Francie / Německo)       


Živá planeta

Není nám to jedno

Je jen jedna, je krásná a stále plná života. Že stojí za to se o ni zajímat a starat, víme všichni. Jaká témata o stále aktuálnějším vztahu člověka k přírodě a životnímu prostředí reflektují ve svých dílech filmaři? Selekce snímků s ekologickým nádechem nabízí filmy pro celou rodinu.

Sekce Živá planeta vznikla díky podpoře Evropské unie, která stejně jako my fandí ochraně naší planety pro její zdravou budoucnost.

Čtyři duše kojota / Four Souls of Coyote, r. Áron Gauder (2023, Maďarsko)        

Fashion Reimagined / Fashion Reimagined, r. Becky Hutner (2022, Velká Británie)        

Mlsné medvědí příběhy: Na pól! / Hungry Bear Tales: To the Pole!, r. Kateřina Karhánková, Alexandra Májová (2023, Česká republika)

Poslední jiskra naděje / The Last Spark of Hope, r. Piotr Biedroń (2022, Polsko)

Redakce / The Editorial Office, r. Roman Bondarchuk (2024, Ukrajina, Německo, Slovensko, Česká republika)